Προαναγγελθείς ανασχηματισμός με παρασκήνιο

Προαναγγελθείς ανασχηματισμός με παρασκήνιο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρος για τις βασικές, τουλάχιστον, επιλογές του νέου κυβερνητικού σχήματος εμφανίστηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κώστας Καραμανλής. «Φαίνεται να είχε αποφασίσει από ημέρες τις βασικές αλλαγές και το μόνο που απέμενε ήταν ο χρόνος εκδήλωσης του ανασχηματισμού», σημείωναν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού που, πάντως, μέχρι και χθες το πρωί δεν είχαν σαφή εικόνα για τα νέα κυβερνητικά δεδομένα. Ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στον ανασχηματισμό προκειμένου να εκτονώσει το συσσωρευμένο κλίμα δυσαρέσκειας, αλλά και να ξαναβάλει μπροστά την κυβερνητική μηχανή που είχε ατονήσει εν μέσω «ανασχηματολογίας». Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Καραμανλής είχε διαδοχικές συνομιλίες με τους Γ. Σουφλιά, Ντόρα Μπακογιάννη, Πρ. Παυλόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη, δίχως όμως να ανοίγει τα χαρτιά του.

Ο κύκλος των τηλεφωνημάτων προς τους υπουργούς, που πραγματοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ενώ οι κορυφαίοι που παρέμειναν στις θέσεις τους, μάλλον, γνώριζαν από το βράδυ της Τρίτης ότι θα γίνει ανασχηματισμός. «Παραμένουμε στη θέση μας, εκτός κι αν χτυπήσει το τηλέφωνο» φέρεται να μετέφερε νωρίς χθες προς τους συνεργάτες της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, γνωρίζοντας, όχι το σύνολο, αλλά πάντως τις βασικές γραμμές του ανασχηματισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, που είναι πλέον μαζί με τον κ. Παυλόπουλο οι μακροβιότεροι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, παραμένοντας στις ίδιες θέσεις από τον Μάρτιο του 2004.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουφλιάς είναι ένας εξ αυτών που συζήτησαν με τον πρωθυπουργό σχετικά με την παραμονή του κ. Γ. Αλογοσκούφη στην κυβέρνηση και εκείνος που, ήδη από χθες, έσπευσε μέσω συνομιλιών με πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους να δώσει το στίγμα της «νέας κυβερνητικής αρχής» καθώς και της ανάγκης στήριξης του νέου κυβερνητικού σχήματος, ειδικά δε του νέου υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου. Σχετικά με τη συγκεκριμένη επιλογή του κ. Καραμανλή, πληροφορίες ήθελαν να έχει συζητήσει το θέμα -εισπράττοντας θετική αντίδραση- τόσο με τον κ. Σουφλιά όσο και με την κ. Μπακογιάννη, στη λογική ότι ο κ. Παπαθανασίου σηματοδοτεί μια «αλλαγή», επ’ ουδενί όμως ανατροπή της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής είχε επίσης καταλήξει αρκετά νωρίς, ήδη πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δομικές αλλαγές στα υπουργεία, απορρίπτοντας έτσι τόσο το σενάριο διάσπασης του υπερυπουργείου Εσωτερικών όσο και την, από καιρό, κυβερνητική δέσμευση για τη συγκρότηση ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος. Και πάλι, πάντως, το κυβερνητικό σχήμα είναι κατά τέσσερις υπουργούς μεγαλύτερο του προηγουμένου, αφού στο πλάι του κ. Παυλόπουλου τοποθετήθηκαν ο κ. Μαρκογιαννάκης ως αναπληρωτής Δημ. Τάξεως και ο κ. Γκιουλέκας ως υφυπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ, ενώ συστάθηκε θέση υφυπουργού Μεταφορών και καλύφθηκε και η δεύτερη θέση υφυπουργού στο υπουργείο Απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι, το προηγούμενο διάστημα, τα κυβερνητικά στελέχη που συνομίλησαν με τον πρωθυπουργού κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους είτε για «διάσωση» κάποιων είτε για την υπουργοποίηση άλλων είτε, τέλος, για τη μετακίνηση στελεχών. Η «τέταρτη κυβέρνηση Καραμανλή»,  που ορκίζεται σήμερα, καταδεικνύει ότι πολλές εξ αυτών έγιναν αποδεκτές, ενώ δεν έλειψαν και οι γεωγραφικές «καραμπόλες» που οδήγησαν -ή απέκλεισαν- την υπουργοποίηση αρκετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή