Νέες προσπάθειες «ανοίγματος» των λογαριασμών Siemens

Νέες προσπάθειες «ανοίγματος» των λογαριασμών Siemens

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσπευση των διαδικασιών για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, που συνδέονται με πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens, επιχειρούν οι ελληνικές δικαστικές αρχές, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι εκ των υπόπτων ήδη έχουν προβεί σε ενέργειες για να «παγώσουν» τη διαδικασία. Στην κατεύθυνση αυτή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης τον διορισμό νομικού παραστάτη του Δημοσίου, προκειμένου να εποπτεύει στο εξωτερικό οιαδήποτε νομική κίνηση στην οποία ενδέχεται να προβούν οιονεί κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν επτακόσιοι πολίτες, μεταξύ των οποίων πολιτικοί όπως οι κ. Στ. Μάνος και Δημ. Στρατούλης, δικηγόροι, δημοσιογράφοι κ.ά., κατά της μητρικής Siemens αλλά και της Siemens Ελλάδος. Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι προσφεύγοντες ζητούν να πληροφορηθούν ποια κόμματα και ποια πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας και αιτούνται την κατάθεση και επίδειξη των σχετικών εγγράφων. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των πολιτών έκαναν και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οπως υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ο νομικός εκπρόσωπος της Siemens κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, οι αιτούντες δεν έχουν έννομο συμφέρον να λάβουν γνώση των στοιχείων και ο μόνος που ενδεχομένως έχει πολιτικό ενδιαφέρον είναι ο πρόεδρος της Βουλής ως εγγυητής της διαφάνειας του πολιτικού βίου.

Αντίθετα, ο συνήγορος των αιτούντων κ. Χάρης Οικονομόπουλος επεσήμανε ότι τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη της Δικαιοσύνης είναι ελλιπή και «κάθε Ελληνας έχει έννομο συμφέρον να πληροφορηθεί το περιεχόμενο του κάθε σχετικού εγγράφου». Από την πλευρα των αιτούντων κατέθεσε ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Χ. Μπότσαρης, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν Ελληνες πολιτικοί, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να τους κατονομάσει. Από την πλευρα της Siemens κατέθεσε η κ. Μαγδαληνή Ταζεδάκη, πρώην στέλεχος της εταιρείας, η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία αναποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή