Μπροστά το ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Καραμανλής

Μπροστά το ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Καραμανλής

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάσεις μερικής διαφοροποίησης του πολιτικού σκηνικού των τελευταίων εβδομάδων καταγράφει το Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της «Κ», παρότι στον δείκτη της εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. της τάξης των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκεκριμένα, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώνεται κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Δεκεμβρίου, ενώ αισθητή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή έναντι εκείνης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, καθώς επανακτά προβάδισμα της τάξης των εννέα ποσοστιαίων μονάδων στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Παράλληλα, στη μέτρηση της «ικανοποίησης από τη λειτουργία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης» η Ν.Δ. μειώνει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ από το 4% στο 1%.

Στον πολιτικό συσχετισμό μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, για το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που οδήγησε στην απομάκρυνση υπουργών, οι οποίοι λειτουργούσαν ως «βαρίδια», αλλά και η διαφαινόμενη αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής. Αντιθέτως, η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως εισέπραξε κόστος από το γεγονός ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα το τελευταίο διάστημα εμφανίσθηκε να την έχει ο πρωθυπουργός.

Στον χώρο των μικρότερων κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξης του 2%, ενώ αντιθέτως, κέρδη εμφανίζουν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι. Η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν είναι άσχετη με τη στάση που τήρησε κατά τα τελευταία γεγονότα.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 38%, και ακολουθούν η Ν.Δ. με 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5% και οι Οικολόγοι με 4%. Πάντως, με βάση τα νέα αυτά ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται από τον στόχο της αυτοδυναμίας, καθώς θα συγκέντρωνε 140 έδρες.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα του Βαρόμετρου που σχετίζονται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τη διακυβέρνηση της χώρας. Η κοινή γνώμη εμφανίζεται ουσιαστικά διχασμένη αναφορικά με την αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών καθώς το 50% εκτιμά πως «μάλλον δεν χρειάζεται» και το 47% πως «μάλλον χρειάζεται». Παράλληλα, οριακό, της τάξης του 1%, είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, με σχεδόν έναν στους δύο ψηφοφόρους να απορρίπτει και τα δύο μεγάλα κόμματα. Ενδεικτική της έλλειψης εμπιστοσύνης προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι, όμως, και η απάντηση στο ερώτημα για τη μορφή της διακυβέρνησης. Μόλις το 38% (αθροιστικά) επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, παρά τη μείωση του ποσοστού του σε σχέση με το Βαρόμετρο του Δεκεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ευρύ προβάδισμα στον κρίσιμο δείκτη της παράστασης νίκης. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει ποσοστό 52% έναντι μόλις 23% της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή