Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στα μπλόκα

Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στα μπλόκα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μπρα ντε φερ με τους αγρότες οδηγείται η κυβέρνηση, μετά την απόφαση των πρώτων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις παρά το πακέτο των πεντακοσίων εκατ. ευρώ. Μετά το αρχικό μούδιασμα και με φόντο «σποραδικά», προς το παρόν, εσωκομματικά πυρά για λανθασμένους διαπραγματευτικούς χειρισμούς, το κυβερνητικό επιτελείο έχει θέσει σε εφαρμογή μια διαφορετική τακτική, «τεντώνοντας» και «μαζεύοντας» το σκοινί, προκειμένου να πετύχει την άρση των αποκλεισμών.

Στην αιχμή της προσπάθειας βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος δέχεται κατά προτεραιότητα την κριτική συναδέλφων του για τη διαχείριση της υπόθεσης. Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις -ορισμένοι και δημόσια- χαρακτηρίζουν αδιανόητο τα χρήματα που δίνονται να είναι σαφώς περισσότερα από όσα ανέμεναν οι αγρότες και παρ’ όλα αυτά, τα μπλόκα να παραμένουν. «Επρεπε να υπάρχει καλύτερη προεργασία – ζύμωση με τους αγρότες, προκειμένου οι δεύτεροι να κατανοήσουν πριν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες το περιεχόμενο του πακέτου και τον τρόπο διανομής των χρημάτων», σημειώνουν, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δημόσια υπό τον φόβο της Ε.Ε. Το δεύτερο που καταλογίζουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η επιλογή του να μη διαπραγματευθεί με τις αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά να συναντάται με τους επικεφαλής ορισμένων μπλόκων οι οποίοι δεν είναι οι παραδοσιακοί συνομιλητές της πολιτικής ηγεσίας.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους δέχεται κριτική και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος λειτούργησε ως συντονιστής στη διαμόρφωση του πακέτου, ενώ ως παλαιός βουλευτής Λάρισας διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον τοπικό αγροτικό πληθυσμό.

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο αρχίζει να διαφαίνεται αισιοδοξία για σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία στηρίζεται κυρίως στην πρόβλεψη ότι οι αγρότες θα λάβουν διευκρινίσεις για το κυβερνητικό πακέτο. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις προς τους γαλάζιους συνδικαλιστές με στόχο την αποχώρησή τους από τα μπλόκα.

Τα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το ύψος του πακέτου δεν πρόκειται να αυξηθεί. Τη σχετική «γραμμή» έδωσε χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος χαρακτήρισε γενναία τα μέτρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αγροτικός κόσμος θα λειτουργήσει με υπευθυνότητα, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε ό, τι μπορούσε να δώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή