Κίνηση ΚΕΔΚΕ με πολλά… ρίσκα

Κίνηση ΚΕΔΚΕ με πολλά… ρίσκα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία με ρίσκα αλλά και με κοινωνική ευαισθησία και πολιτικό σχέδιο αναλαμβάνει η ΚΕΔΚΕ με την απόφασή της να συνάψει δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να ενισχύσει και να «ξεπαγώσει» τοπικές οικονομίες που πλήττονται ήδη από την οικονομική ύφεση. Το δάνειο (με επιτόκιο που θα φτάνει το 4%) θα αποπληρωθεί σε 25 χρόνια και θα εκχωρηθεί με την υποθήκευση αυτοδιοικητικών πόρων-φόρων (όπως για παράδειγμα αυτόν του ζύθου).

Παρά τα όποια ερωτήματα για τη διαχείριση και την κατανομή ενός τόσο σημαντικού ποσού, είναι σαφές ότι η ΚΕΔΚΕ θέλει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δρομολόγηση έργων ανάπτυξης και υποδομής αλλά κυρίως να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα στηρίζοντας κλάδους που ενδεχομένως θα πληγούν (εάν δεν πλήττονται ήδη) από την οικονομική κρίση. «Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα μέτρο αντίστασης κατά των επιπτώσεων που θα προκαλέσει η οικονομική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρός της, δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης υπογραμμίζοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξέρει να στηρίζει την κοινωνία».

Οι πρωτοβουλίες της ΚΕΔΚΕ δεν σταματούν εδώ. Χθες ανακοινώθηκε ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, 20.000 εργαζόμενοι (που έχουν χάσει τη δουλειά τους και έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του Οργανισμού) θα προσληφθούν στους δήμους της χώρας τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν το 2009 και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι και το 2011. Η δαπάνη του σχεδίου αυτού θα αγγίξει τα 350 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί κατά 40% από τους δήμους και 60% από την πολιτεία μέσω του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι στην ουσία συμβασιούχοι τριετούς απασχόλησης και θα κληθούν να καλύψουν όλες τις εργασιακές ειδικότητες που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσλήψεις θα γίνουν σε όλους τους δήμους της χώρας. Ωστόσο έμφαση θα δοθεί στις περιοχές που πλήττονται από αυξημένη ανεργία καθώς και στις οικονομικά ασθενέστερες περιφέρειες της χώρας. Ηδη η ΚΕΔΚΕ εκπονεί μελέτη για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι προσλήψεις ανέργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή