Οι Αρχές ξέρουν ποιοι είναι Rocco και Μάτι

Οι Αρχές ξέρουν ποιοι είναι Rocco και Μάτι

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για τη σύνταξη κατηγορητηρίων εις βάρος των εμπλεκομένων στην υπόθεση Siemens βρίσκεται ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος πλέον γνωρίζει την ταυτότητα των προσώπων πίσω από τα κωδικά ονόματα «Μάτι» και «A. Roccos», που συνδέονται με λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαγοριανός ενημερώθηκε ατύπως για την ταυτότητα των δικαιούχων των λογαριασμών κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Χάγη με Ελβετούς ομολόγους του. Ο κ. Ζαγοριανός αναμένει και επισήμως ενημέρωση για την ταυτότητα των δικαιούχων από τις ελβετικές αρχές, καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούν κίνηση λογαριασμών άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η διαβίβαση των στοιχείων αναμένεται να σηματοδοτήσει τη σύνταξη κατηγορητηρίων και την προσωποποίηση των κατηγοριών, που αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Απριλίου. Η αποκάλυψη της ταυτότητας των «Α. Roccos» και «Μάτι» ήταν ένα από τα ζητούμενα της ανάκρισης για την υπόθεση, καθώς οι δύο λογαριασμοί εμφανίζονται να συνδέονται με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Στον λογαριασμό του «Α. Roccos» έχει βρεθεί έμβασμα 10 εκατ. μάρκων. Κατόπιν των εξελίξεων, ο μόνος κωδικός που παραμένει «μυστήριο» και αναμένεται να απαντηθεί μέσω δικαστικής συνδρομής που έχει ζητηθεί από το Βέλγιο είναι ο κωδικός «Ρόζος».

Εν αναμονή των στοιχείων ο κ. Ζαγοριανός συνεχίζει την έρευνά του και εστιάζει σε αξιόποινες πράξεις που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί από πρόσωπα που σχετίζονται τόσο με την επίμαχη 8002 σύμβαση του ΟΤΕ όσο και με θυγατρικές εταιρείες του Οργανισμού.

Το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης από τη Siemens εξετάζει το ελληνικό Δημόσιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας ζήτησε με επιστολή του τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου Αλ. Τζαφεράκο να εξεταστεί η δυνατότητα παράστασης του ελληνικού Δημοσίου ως πολιτική αγωγή σε όλες τις δίκες, εντός και εκτός Ελλάδος, για την υπόθεση της Siemens.

Οσον αφορά στα 36 πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση και έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί με διάταξη του κ. Ζαγοριανού, ήδη έξι εξ αυτών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζητώντας την άρση της ανακριτικής διάταξης. Πρόκειται κυρίως για πρώην στελέχη του ΟΤΕ. Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται αντίστοιχες προσφυγές και από τους λοιπούς εμπλεκομένους, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ο 4ος ειδικός ανακριτής να προχωρήσει στη δέσμευση και της ακίνητης περιουσίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή