Ανακούφιση, αλλά και προβληματισμός στην κυβέρνηση

Ανακούφιση, αλλά και προβληματισμός στην κυβέρνηση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακούφιση αλλά και προβληματισμό προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ανακοίνωση του Ομίλου MIG για εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η είδηση βρήκε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να προΐσταται του «διευθυντηρίου» που συγκροτούν οι πιο στενοί του πλέον συνεργάτες επί των οικονομικών, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος άλλωστε «τρέχει» τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του «εθνικού αερομεταφορέα». Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την ανακούφισή τους από το γεγονός ότι ενδιαφέρον για την εταιρεία εκδήλωσε ένας από τους πλέον δραστήριους, τα τελευταία έτη, επιχειρηματικός όμιλος της Ελλάδος. Παράλληλα, όμως, δεν απέκρυπταν και τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, τόσο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του εγχειρήματος, καθώς πρόκειται για αεροπορική εταιρεία, όσο και λόγω της προϊστορίας μεταξύ κυβέρνησης και MIG, με επίκεντρο τον ΟΤΕ.

«Επί του παρόντος πρόκειται για μία δήλωση προθέσεων, αναμένουμε κάθε ενδιαφερόμενος να αποδείξει την αξιοπιστία του, το κατά πόσο μπορεί να αναλάβει την Ολυμπιακή» σημείωνε χθες συνεργάτης του πρωθυπουργού, αποτυπώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Ενδεικτικά είναι και όσα είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Κ. Χατζηδάκης, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το μάθαμε μέσα, θα εξετάσουμε την πρόταση με τη δέουσα σοβαρότητα» αναγνώρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, συμφωνώντας, πάντως, ότι η πρόταση της MIG συνάδει προς το μοντέλο ενεργοποίησης των εγχώριων επιχειρηματιών, όπως συνέβη και στην Ιταλία.

Παπανδρέου: Ανοικτοί σε συζήτηση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έχει επίσης αντιπαρατεθεί με τον κ. Βγενόπουλο, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό σε κάθε συζήτηση. Κατηγόρησε, ωστόσο, την κυβέρνηση για απαξίωση της Ολυμπιακής τα 5 τελευταία χρόνια και τάχθηκε υπέρ ενός μεικτού συστήματος κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Στον απόηχο της πρότασης της MIG αναζωπυρώθηκαν και τα πολιτικά και οικονομικά σενάρια που θέλουν την εμπλοκή ενός ή άλλου κόμματος εξουσίας στην πρωτοβουλία του ομίλου. Ετσι, ανάλογα με τους φορείς των σεναρίων, η πρόταση θεωρείτο από «μάννα εξ ουρανού για την κυβέρνηση που θα κατέγραφε άλλη μια αποτυχία για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής» έως και «καταστροφή, αφού άλλος επιχειρηματίας ετοιμαζόταν να αποκτήσει την εταιρεία». Κατ’ αντιστοιχία, πληροφορίες ήθελαν το ΠΑΣΟΚ να γνωρίζει εκ των προτέρων την πρωτοβουλία του ομίλου, κάτι που διαψευδόταν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή