Γάντι εκλογών από Παπανδρέου με δύο «όρους»

Γάντι εκλογών από Παπανδρέου με δύο «όρους»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γάντι στον πρωθυπουργό να προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές πέταξε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τις προκαλέσει ο ίδιος, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που του δίδει η προεδρική εκλογή σε ένα χρόνο από σήμερα. «Ζητάμε εκλογές για να προλάβουμε τα χειρότερα και προτείνω στον πρωθυπουργό μια συμφωνία για τη διεξαγωγή τους τώρα ή το αργότερο μέχρι ή μαζί με τις ευρωεκλογές», είπε, ενώ κληθείς να απαντήσει τι θα πράξει τον Μάρτιο του 2010 αν απορριφθεί η πρότασή του περιορίστηκε στη διατύπωση «θα αξιολογήσουμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας». Σημειώνεται δε ότι ο κ. Παπανδρέου προκάλεσε τον κ. Καραμανλή να δεσμευθεί άμεσα ότι αν γίνουν τώρα εκλογές θα συναινέσουν από κοινού στην προεδρική εκλογή, υπονοώντας έτσι ότι τούτο θα συμβεί από την πλευρά του και αν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις εκλογές ή δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία.

Από όλες τις απαντήσεις του κ. Παπανδρέου ήταν σαφές ότι κεντρική επιδίωξη της επιλογής του να παραχωρήσει χθες συνέντευξη ήταν να πείσει τους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απολύτως επεξεργασμένο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση και ότι ο ίδιος είναι πανέτοιμος να κυβερνήσει. Ηδη μάλιστα από τον πρόλογό του απαρίθμησε πέντε προϋποθέσεις διακυβέρνησης, τις οποίες έχει απολέσει η κυβέρνηση και ο ίδιος δεσμεύθηκε να εκπληρώσει: Συλλογικότητα και ενότητα απέναντι σε μια κυβέρνηση που διχάζει, όπως είπε, την κοινωνία, πρόγραμμα – δέσμευση απέναντι στην ανομία και την ατιμωρησία, με βασικούς άξονες την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, άμεσα μέτρα εξόδου από την οικονομική κρίση, νέο αναπτυξιακό πρότυπο στηριζόμενο στην «πράσινη ανάπτυξη» και κυβέρνηση παρούσα στην Ε.Ε., που ξέρει και μπορεί να διαπραγματεύεται. Επιθυμώντας πάντως να εμφανισθεί ρεαλιστής και στοχεύοντας εμφανώς να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών παραδέχθηκε ότι «τίποτα δεν θα είναι εύκολο την επομένη των εκλογών. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι «αυτή την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει κι άλλο ο φτωχότερος και ο μεσαίος Ελληνας, τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα της χώρας» προσδιορίζοντας έτσι το στίγμα της δικής του πολιτικής.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου, ενώ απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το δικό του οικονομικό σχέδιο και να κατονομάσει τα πρόσωπα που θα το εφαρμόσουν, προανήγγειλε ότι η δική του κυβέρνηση δεν θα στηριχθεί αποκλειστικώς στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ θα αξιοποιήσω» είπε «όλο το δυναμικό που έχει η χώρα. Τους άριστους κι όχι τους αρεστούς. Βεβαίως, θα είμαστε κυβέρνηση ενός κόμματος που έχει πολλά και αξιόλογα στελέχη, αλλά ποτέ δεν απέκλεισα την αξιοποίηση και στελεχών, που μπορεί να είναι ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής».

«Κρίνετέ με για όσα έκανα»

Τέλος, για πρώτη φορά ο κ. Παπανδρέου έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στο διαχρονικό δημοσκοπικό υστέρημα του ίδιου έναντι του κ. Καραμανλή στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία. «Εγώ ένα απλό ζητώ» είπε: «Να κριθώ επί ίσοις όροις. Κρίνετέ με για αυτό που έχω κάνει ως υπουργός Παιδείας, ως υπουργός Εξωτερικών. Αύριο θα με κρίνετε για το αν είμαι ή δεν είμαι ικανός πρωθυπουργός της χώρας». Και με το συγκριτικό αυτό δεδομένο προκάλεσε τους πολίτες να κρίνουν και τον κ. Καραμανλή. «Τι υποσχέθηκε και τι έκανε. Τότε θα με κρίνετε και μένα δίκαια και σωστά», κατέληξε. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε αποκλειστικό υπεύθυνο για το διασυρμό του πολιτικού κόσμου επικαλούμενος την παραγραφή εκ μέρους του «των σκανδάλων της Ν.Δ.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή