Εισφοροαποφυγή, «νέα μόδα» σε βάρος ΙΚΑ

Εισφοροαποφυγή, «νέα μόδα» σε βάρος ΙΚΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισφοροδιαφυγή, που φθάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 10%, εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πληγή του ΙΚΑ, που στερείται σε ετήσια βάση περί το 1,5 δισ. ευρώ. Η ομολογία προήλθε από τον νέο διοικητή του Ιδρύματος κ. Θ. Αμπατζόγλου, με την επισήμανση ότι πέρα από την κλασική περίπτωση των επιχειρηματιών που δίδουν ελλιπή ή ψευδή στοιχεία στο Ιδρυμα, η «νέα μόδα» -όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε- είναι η εισφοροαποφυγή, δηλαδή οι επιχειρήσεις να δίδουν μεν κανονικά τα στοιχεία των απασχολουμένων, αλλά να μην καταβάλλουν εισφορές. Ο κ. Αμπατζόγλου, η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, γνωστοποίησε ότι περισσότερο από το 9% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ανασφάλιστο προσωπικό, κάτι που μεθερμηνεύεται στο 14% του εργατικού δυναμικού. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Αμπατζόγλου, που επί μία πενταετία ήταν υποδιοικητής του ΙΚΑ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δεύτερη ειδικά κατηγορία θα εξαλειφθεί με ειδικό λογισμικό που έχει ήδη εγκατασταθεί στη μηχανογράφηση του Ιδρύματος και κάνει τις διασταυρώσεις δηλωθέντων και πληρωμών.

Ο νέος διοικητής του ΙΚΑ επανέλαβε ότι το Ιδρυμα παρουσιάζει στους ισολογισμούς του από το 2003 οργανωτικό (λειτουργικό) πλεόνασμα (το οποίο θα είναι 94 εκατ. το 2009) εξαιτίας του γεγονότος ότι το έλλειμμα που καταγράφεται από τον κλάδο ασφαλείας υπερκαλύπτεται από τον κλάδο συντάξεως. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πόσο επιβάρυναν το ΙΚΑ οι από πέρυσι ενσωματώσεις σε αυτό σειράς ταμείων τραπεζών και ΔΕΚΟ. Απάντησε συγκεκριμένα ότι δεν έχει ετοιμαστεί ακόμη η αναλογιστική μελέτη από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι ο σχετικός νόμος έχει την πρόβλεψη πως τυχόν επιβαρύνσεις θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γνωστοποίησε πάντως ότι τα πλέον «προβληματικά» ταμεία ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τραπέζης Ελλάδος και Εθνικής είτε ήδη έχουν καταστεί «θετικά» είτε θα καταστούν στο τέλος του έτους, με τους αντίστοιχους φορείς να πληρώνουν όσα κάθε φορά απαιτούνται.

Ο κ. Αμπατζόγλου διαβεβαίωσε ότι το ΙΚΑ πληρώνει εντός μηνός το 90% των οφειλών του σε νοσοκομεία και ότι τα καταγραφόμενα χρέη θα εξαλειφθούν όταν μηχανογραφηθούν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αναμένει μεγάλο πρόβλημα με την πώληση της Ολυμπιακής, που χρωστάει ήδη 390 εκατ., ποσό που θα πολλαπλασιαστεί με τις εθελουσίες εξόδους. Ο κ. Αμπατζόγλου, η υποψηφιότητα του οποίου υπερψηφίσθηκε μόνον από τη Ν. Δ. και τον ΛΑΟΣ, παραδέχθηκε ότι η κινητή περιουσία του Ιδρύματος υπέστη μεγάλη ζημία από την πτώση του Χρηματιστηρίου και κυρίως την πτώση των μετοχών της Εθνικής. Με το χρόνο έκδοσης των συντάξεων γήρατος κατά μέσο όρο στους 2,5 μήνες, αναπηρίας στους 4 και χηρείας στον ένα μήνα, τόνισε ότι οι όποιες μεγάλες καθυστερήσεις προκαλούνται από τις διαδοχικές ασφαλίσεις και τις συντάξεις εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή