Ελληνικό σχέδιο για την παρουσία ΟΑΣΕ σε Γεωργία

Ελληνικό σχέδιο για την παρουσία ΟΑΣΕ σε Γεωργία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία δύο γραφείων του ΟΑΣΕ, τα οποία θα λειτουργούν με τρόπο τέτοιο ώστε να ικανοποιούνται οι βασικές θέσεις και της Μόσχας και της Τιφλίδας, περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής προεδρίας για την ανανέωση της θητείας της αποστολής του Οργανισμού στη Γεωργία. Συγκεκριμένα, η πρόταση, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προβλέπει ένα «γραφείο Τιφλίδας» στη Γεωργία και ένα «γραφείο Τσχινβάλι» στη Ν. Οσετία, επιλέγοντας την ονομασία τους από τις πόλεις στις οποίες θα εδρεύουν. Ετσι, αποφεύγεται ο «σκόπελος» ευθείας αναφοράς σε Γεωργία και Νότια Οσετία, ο οποίος και από τις δύο πλευρές μπορεί να θεωρηθεί ως παράγοντας αποδοχής τετελεσμένων σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Με την πρόταση ικανοποιείται το αίτημα της Μόσχας για λειτουργία γραφείου και στη Ν. Οσετία, ενώ παραλείπεται ευθεία αναφορά στην περιοχή, την οποία η Γεωργία θα μπορούσε να θεωρήσει ότι θίγει την εδαφική της ακεραιότητα. Η πρόταση προβλέπει επίσης τα δύο γραφεία να υπάγονται σε ένα τρίτο, που θα αναλάβει το συντονισμό τους και την επικοινωνία με τρίτα μέρη, το οποίο θα εδρεύει πιθανότατα στη Βιέννη, έδρα του ΟΑΣΕ, χωρίς να αποκλείεται η επιλογή κάποιας άλλης πρωτεύουσας στην οποία τα δύο μέρη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Μία άλλη πρόταση που δεν προχώρησε…

Η ελληνική προεδρία επεξεργάσθηκε και ένα άλλο σχέδιο πρότασης, το οποίο προέβλεπε τη λειτουργία των δύο γραφείων σε ισάριθμα χωριά εκατέρωθεν του ορίου της Νότιας Οσετίας. Αυτή η εναλλακτική δεν προχώρησε, διότι δεν μπορούσε να βρεθεί κάποια ονομασία περιγραφής του ορίου, που να θεωρείται ότι ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Η Γεωργία δεν θα δεχόταν οποιονδήποτε όρο υποδηλώνει συνοριογραμμή, ενώ η Ρωσία δεν θα δεχόταν αναφορά που να παραπέμπει σε διαχωρισμό επαρχίας.

Ενα άλλο «λεπτό» σημείο, το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες να γεφυρωθεί, είναι η παρουσία στρατιωτικών παρατηρητών. Από ρωσικής πλευράς, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπάρχει αντίδραση σε αυτό το ενδεχόμενο, με το επιχείρημα ότι έχει αποκατασταθεί μία συγκεκριμένη τάξη πραγμάτων, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και, ως εκ τούτου, είναι περιττή η παρουσία στρατιωτικών παρατηρητών.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι παρά την αρχικά θετική αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων μερών στην πρόταση ως ένα κείμενο που μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές θέσεις των δύο πλευρών, φαίνεται να υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την κατάληξη σε οριστική συμφωνία. Την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη πρόκειται να μεταβεί στη Γεωργία, όπου θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία τη θέση της Τιφλίδας για την πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή