Παρέμβαση με πολλούς αποδέκτες

Παρέμβαση με πολλούς αποδέκτες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκρίνοντας το χαρτί της υπευθυνότητας, και ζητώντας από όλους -κόμματα, φορείς και πολίτες- να αποφεύγουν τη δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής, απάντησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο αίτημα του Γ. Παπανδρέου για εκλογές το αργότερο έως τον Ιούνιο. Νωρίτερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος είχε αποφύγει να δεσμευτεί για εξάντληση της τετραετίας, καταδικάζοντας απλώς την εκλογολογία.

Η απόφαση να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής και μάλιστα την ίδια ημέρα στον κ. Παπανδρέου, επικεντρώνοντας αποκλειστικά στην οικονομία, ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη λογική της περαιτέρω ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του πρωθυπουργού και θεωρείται ενδεικτική του κλίματος πόλωσης στο οποίο εσχάτως οδηγούνται τα δύο κόμματα εξουσίας. Εξάλλου, με το μήνυμά του, ο κ. Καραμανλής επιδίωξε να απορρίψει την κριτική που ασκείται από ορισμένες πλευρές περί διολίσθησης στην παροχολογία, αλλά και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα δυσκολότερα. Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλες εκτιμήσεις η παρέμβασή του είχε και προεκλογικό χαρακτήρα.

«Η διεθνής κρίση, πολύ πιο έντονη απ’ ό,τι στο ξεκίνημά της, χτυπάει τώρα και την πόρτα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής απάντησε και στις ενδοκυβερνητικές αιχμές περί ανυπαρξίας σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας κλίματος συναίνεσης για την ελαχιστοποίηση των δεδομένων επιπτώσεων από την κρίση. «Αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα με ξεκάθαρο σχέδιο» είπε, ενώ επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική στροφή προς μία πιο κοινωνική πολιτική, ανέφερε ότι «επιλέγουμε μείγμα, που στόχο έχει να περιορίσει σε ένα πρώτο στάδιο τις συνέπειες και να δημιουργήσει σε ένα δεύτερο στάδιο τις βάσεις ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση». Ιεράρχησε, δε, τους τρεις άξονες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, αναδεικνύοντας τη διατήρηση, έστω και μειωμένης, της ανάπτυξης, τη δημοσιονομική εξυγίανση με μηδενισμό της σπατάλης και δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, στα όρια αντοχής της οικονομίας. Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, και κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «μπορούμε να αποτρέψουμε τις πιο βαριές επιπτώσεις, φτάνει να συνειδητοποιήσουμε όλοι την πραγματικότητα. Να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι μόνο μία σταθερή και υπεύθυνη πολιτική μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες. Χωρίς ωραιοποιήσεις, αυταπάτες και παλινωδίες». Ζήτησε, δε, από όλους, ωριμότητα και σοβαρότητα, καθώς, όπως είπε, απαιτείται ένα περιβάλλον συναίνεσης, όπου αποφεύγονται οι μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις και δεν επιδιώκεται κλίμα κοινωνικής αναταραχής.

Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Για απάτες και τεχνάσματα σε βάρος των εργαζομένων έκανε λόγο το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση αφαιρεί ένα βάρος από την άμεση φορολογία και προσθέτει τρία στην έμμεση». «Η κυβέρνηση έρχεται να επιτείνει με πρόσθετα μέτρα την κοινωνική επιδρομή με αυξήσεις κοροϊδία σε μισθούς και συντάξεις, περικοπή κοινωνικών δαπανών, αύξηση έμμεσων φόρων και ένα νέο κύμα εκποιήσεων του δημόσιου πλούτου», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Λαφαζάνης. «Οσο βλέπει την πλάτη του ΠΑΣΟΚ τόσο θα πλειοδοτεί στην παροχολογία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κυρ. Βελόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή