«Καμπανάκι» από Ε.Ε. για τους ΧΥΤΑ

«Καμπανάκι» από Ε.Ε. για τους ΧΥΤΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοτικό «καμπανάκι» ήχησε, για την Αττική αυτή τη φορά, όχι μόνο όσον αφορά τα επικείμενα πρόστιμα αλλά και την απώλεια τουλάχιστον 252 εκατ. ευρώ, από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για τους δύο ΧΥΤΑ που δεν κατασκευάζονται στο Λεκανοπέδιο. Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, χθες ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Γιώργος Κρεμλής αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, πρόεδρος της οποίας είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος. Ο κ. Κρεμλής διαπίστωσε σημαντική εξέλιξη στα έργα αποκατάστασης των 1.102 χώρων ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων (έχουν μείνει επτά, οι οποίοι θα κλείσουν μέχρι την εκπνοή του 2009) αλλά παρατήρησε μεγάλο πρόβλημα στην Αττική. Αν δεν γίνουν οι εργασίες στην Κερατέα και το Γραμματικό, για την κατασκευή Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, είπε ο κ. Κρεμλής, τότε η χώρα θα έχει εμπλοκές με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου αλλά θα υποστεί και περικοπές κοινοτικών κονδυλίων (252 εκατ. ευρώ).

Περισσότερο αισιόδοξος ο υφυπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής κ. Αθανάσιος Νάκος, δήλωσε ότι κατατέθηκε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τεσσάρων σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στην Αττική (δύο στη Φυλή και από μία σε Γραμματικό και Κερατέα).

Λιγότερο αισιόδοξος ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ κ. Νίκος Χιωτάκης δήλωσε ότι «η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, όσον αφορά την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού. Εχουν προγραμματιστεί τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και του ΕΣΔΚΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, όμως για να υλοποιηθούν πρέπει οι τοπικές κοινωνίες και οι ΟΤΑ να δείξουν τον χαρακτήρα που χρειάζεται. Αν δεν γίνουν αυτοί οι ΧΥΤΑ, τα πράγματα στην Αττική θα δυσκολέψουν πολύ με δεδομένο ότι η Φυλή σε δύο με δυόμισι χρόνια θα έχει κορεστεί. Το κύριο αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο η κατασκευή των ΧΥΤΑ. Προέχει να ξεκινήσουν τουλάχιστον οι εργασίες των δύο εργοστασίων στην Ανατολική Αττική. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται, να μπορούν να πάνε οι μελετητές εκεί και να αρχίσει η διαδικασία της δημοπράτησης των εργοστασίων, η οποία δεσμευθήκαμε στους Κοινοτικούς ότι πρέπει να αρχίσει σε δύο μήνες. Οι δηλώσεις που έχουν κάνει οι τοπικές αρχές είναι ότι δεν συμφωνούν ούτε για τα εργοστάσια. Μακάρι να δεχτούν να ξεκινήσουν τουλάχιστον τα εργοστάσια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή