Δύσκολο «παζλ» η σχέση με τους κρατουμένους

Δύσκολο «παζλ» η σχέση με τους κρατουμένους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν βλέπω τον υπάλληλο με την μπλε στολή, στο πρόσωπό του επικεντρώνω ό,τι μισώ· αυτόν που με συνέλαβε, τον δικαστή που με έκλεισε μέσα και τον σωφρονιστικό που με πιέζει για να συμμορφωθώ με την δική του λογική… Οταν μου δοθεί η ευκαιρία θα του την κάνω είτε μέσα είτε έξω, όπως οι δύο που την ξαναέκαναν με ελικόπτερο»… Αποψη που εξέφρασε νεαρός κρατούμενος στις φυλακές του Κορυδαλλού, όταν ρωτήθηκε από την «Κ» για τις σχέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων – κρατουμένων.

Η σύντομη συζήτηση μαζί του στα δικαστήρια του Πειραιά -καθώς τον επέβλεπαν οι αστυνομικοί συνοδοί του- επικεντρώθηκε από τον ίδιο στο ότι η απόδραση ήταν μια «νίκη» των κρατουμένων κατά της Πολιτείας. Εξάλλου και ο σωφρονιστικός υπάλληλος Μιχάλης Μπαγλάνης, που ήταν κατηγορούμενος για την απόδραση αλλά αθωώθηκε, στην απολογία του είπε χαρακτηριστικά: «Οταν έφυγαν οι δύο με το ελικόπτερο, οι κρατούμενοι άρχισαν να χτυπούν ό,τι είχαν και να ουρλιάζουν ρυθμικά: «νικήσαμε, νικήσαμε»».

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσεγγίζουν το θέμα της σχέσης τους αλλά και της καθημερινότητάς τους με τους «τροφίμους» των φυλακών με διαφορετικό τρόπο. «Για να λέγεσαι σωφρονιστικός, θα πρέπει να μην αδικείς και να μην κρίνεις κανέναν ό,τι κι αν έπραξε. Ο σωστός επαγγελματίας αφήνει τη συνείδησή του εκτός, όσο μπορεί βεβαίως», λέει στην «Κ» 40χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος με 15ετή πείρα, που υπό την σκιά των γεγονότων επιλέγει να μη γίνει αναφορά στο όνομά του. Κατά τον ίδιο, η σχέση με τους κρατουμένους είναι ένα δύσκολο «παζλ», το οποίο δεν θα πρέπει να διαταραχθεί ποτέ προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. «Οι κρατούμενοι έχουν δύσκολη ψυχολογία, όπως και χαρακτήρα. Κάποιοι μπορεί να είναι επιθετικοί απέναντί σου, να είναι ουδέτεροι ή να επιδιώκουν να σε «γλείψουν» υπολογίζοντας ότι θα περνούν καλύτερα» και συμπληρώνει:

«Κάποτε ήρθε ένας κρατούμενος και μου είπε ότι στο διπλανό κελί κάποιοι είχαν κόψει τα κάγκελα, προφανώς για να αποδράσουν. Αμέσως πήγαμε και εξετάσαμε την καταγγελία και διαπιστώσαμε ότι η φθορά ήταν απειροελάχιστη και εν μέρει φυσιολογική… Αμέσως μετά κάναμε έλεγχο στο κελί αυτού που έκανε την καταγγελία και βρήκαμε μια μικρή λάμα. Ο κρατούμενος έστησε μια ιστορία για να γίνει αρεστός σε εμάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή