Μετά το «ξήλωμα» επιστρατεύουν πάλι τους έμπειρους

Μετά το «ξήλωμα» επιστρατεύουν πάλι τους έμπειρους

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα διαδοχικά συμβάντα των τελευταίων μηνών, που ανέδειξαν εικόνα αναποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας και δημιούργησαν ερωτήματα για την ικανότητά της να διαχειριστεί όχι μόνον κρίσιμα περιστατικά αλλά και την καθημερινότητα, οι επικείμενες κρίσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Οχι μόνο γιατί θα φανεί εάν η πολιτική ηγεσία θα επιλέξει να στείλει μήνυμα, «τιμωρώντας» εκείνους που θεωρεί ανεπαρκείς, αλλά, κυρίως, γιατί οι αξιωματικοί που θα επιλεγούν να στελεχώσουν σημαντικές θέσεις στο οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν χρονικό περιθώριο προσαρμογής. Οι εξελίξεις στην τρομοκρατία, η επιδείνωση των δεικτών εγκληματικότητας, τα ανοιχτά μεγάλα ζητήματα, όπως η εξιχνίαση της απαγωγής Παναγόπουλου και η αναζήτηση και σύλληψη των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι, απαιτούν ταχεία αντιμετώπιση. Παράλληλα, το διαρκώς και πολλαπλώς βαλλόμενο κύρος της ΕΛ.ΑΣ. έχει ανάγκη από μια μεγάλη επιτυχία για να αναστραφεί κάπως το κλίμα.

Οι πληροφορίες που διοχετεύονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις κρίσεις στην αστυνομία έχουν ένα κοινό στοιχείο: την αναμενόμενη «επιστράτευση» εν ενεργεία στελεχών, που παλαιότερα πέρασαν με επιτυχία από συγκεκριμένες θέσεις, με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να επαναλάβουν την επιτυχημένη παρουσία τους στις θέσεις αυτές. Πρόκειται για στελέχη που, στη διάρκεια «αναδιάρθρωσης» υπηρεσιών που έγινε τα τελευταία χρόνια, είτε με κομματικά είτε με προσωπικά κριτήρια, βρέθηκαν να υπηρετούν σε θέσεις «άσχετες» με το αντικείμενο στο οποίο είχαν υπηρετήσει για σειρά ετών. Αξιωματικοί με πολλά χρόνια θητείας στην Αντιτρομοκρατική, στην Κρατική Ασφάλεια ή σε κλάδους της Ασφάλειας Αττικής, βρέθηκαν σε πόστα εντελώς διαφορετικά με την έως τότε θητεία τους, ενώ αρκετοί απομακρύνθηκαν από τις κεντρικές υπηρεσίες και βρέθηκαν σε απομακρυσμένες υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου ή στην επαρχία. Στη θέση τους τοποθετήθηκαν άλλοι, με ελάχιστη ή και καθόλου εμπειρία στα συγκεκριμένα αντικείμενα. Και αν οι μετακινήσεις αφορούσαν μόνο κάποιες επιτελικές θέσεις, το κακό θα ήταν μικρό. Επεκτάθηκαν σε βάθος, με ορισμένες υπηρεσίες να αλλάζουν σχεδόν στο σύνολό τους, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Εμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. βλέπουν σε αυτό το «ξήλωμα» τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζει η αστυνομία.

Το ολυμπιακό δόγμα

Οι εκ βάθρων αλλαγές στις υπηρεσίες αυτές είναι και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρκετοί αξιωματικοί στους οποίους έγινε κρούση, εν όψει κρίσεων, να επιστρέψουν στις παλιές θέσεις τους ή να αναλάβουν επικεφαλής κρίσιμων τομέων της αστυνομίας εμφανίστηκαν τουλάχιστον διστακτικοί. Οπως επισημαίνει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ουσιαστικά έχει αποδομηθεί ο σημαντικότερος ίσως τομέας του Σώματος, αυτός της συλλογής, αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφοριών. Οταν κάποιος υπηρετεί για χρόνια σε μια υπηρεσία, για να είναι αποτελεσματικός, διαμορφώνει ένα πλέγμα ανθρώπων από τους οποίους παίρνει πληροφορίες, με τον καιρό ξέρει ποιους μπορεί να εμπιστευτεί και σε ποιο βαθμό, συνεργάζεται με υπηρεσίες άλλων χωρών, έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό επιτελικό υπόβαθρο. Οταν από μια υπηρεσία δεν απομακρύνεται μόνο ο επικεφαλής, αλλά αυτή απογυμνώνεται από τον μεγαλύτερο αριθμό του προσωπικού της, αναπόφευκτη συνέπεια είναι να διαλυθεί όλος αυτός ο μηχανισμός και οι νέοι άνθρωποι που θα έρθουν να πρέπει να ξεκινήσουν ουσιαστικά από το μηδέν για να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο.

Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές είναι αρκετά. Ως χαρακτηριστικότερα αναφέρονται οι ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με την τρομοκρατία, όπου τον τελευταίο μήνα καταγράφεται κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση. Το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στη CITIBANK της Κηφισιάς σήμανε συναγερμό και οδήγησε συνειρμικά στην προετοιμασία που είχε γίνει, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανάλογης επίθεσης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «δεν έχει καμιά σημασία εάν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο καταφέρει να φτάσει έξω από χώρο φιλοξενίας επισήμων ή έξω από κάποια αθλητική εγκατάσταση. Και στην Ομόνοια να εκραγεί, η ζημιά θα είναι ακριβώς η ίδια. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να έχουμε τις κατάλληλες πληροφορίες, ώστε να αποτρέψουμε να φορτωθεί ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν πως το ίδιο δόγμα θα έπρεπε να ισχύει και σήμερα. Οτι σημασία δεν έχει η συζήτηση εάν το αυτοκίνητο δεν εξερράγη εσκεμμένα ή λόγω λάθους στη συνδεσμολογία, αλλά το ότι κάποιοι κατάφεραν, χωρίς να γίνει κάτι αντιληπτό, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα υλικά για να φτιάξουν μια τόσο μεγάλης ισχύος βόμβα, χωρίς να φθάσει στις διωκτικές αρχές κάποια πληροφορία. Προσθέτουν ότι ο μηχανισμός που είχε στηθεί για τη συγκέντρωση πληροφοριών σε σχέση με τη διακίνηση «ύποπτων» υλικών ουσιαστικά έχει καταστεί ανενεργός. Κάτι ανάλογο ισχύει και με την απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τον Κορυδαλλό. Αξιωματικός της αστυνομίας επισημαίνει στην «Κ» ότι μπορεί τυπικά την ευθύνη να έχουν οι φύλακες των φυλακών, ωστόσο η αστυνομία θα μπορούσε, εάν διέθετε καλύτερο δίκτυο πληροφοριών, να είχε αποτρέψει την απόδραση. Οπως εξηγεί, η αστυνομία έχει αξιοποιήσει κατά το παρελθόν πληροφορίες που δόθηκαν από κρατουμένους, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης, κάτι που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή. «Ενώ είχαμε ένα καλό δίκτυο, με την απομάκρυνση ανθρώπων που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι από τις θέσεις τους, αυτό ουσιαστικά καταστράφηκε και χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναδημιουργηθεί» τονίζει, για να προσθέσει πως αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που η αστυνομία είχε κάποια μεγάλη επιτυχία σε σχέση με το κοινό έγκλημα, κάποια μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών για παράδειγμα ή κάποια πρόοδο στις έρευνες για το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με πολλά θύματα, που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε ομάδες της νύχτας.

Διστακτικοί

Η αποδιοργάνωση των μηχανισμών συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών της αστυνομίας είναι και το σοβαρότερο εμπόδιο που βλέπουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στην «παραγωγή» αποτελεσμάτων άμεσα στα κρίσιμα ανοιχτά μέτωπα των διωκτικών αρχών. Αυτός είναι και ο λόγος που, εν όψει των κρίσεων, πολλοί εμφανίζονται διστακτικοί να αναλάβουν κρίσιμους τομείς, να επανέλθουν σε υπηρεσίες, στις οποίες παλαιότερα είχαν επιτυχημένη διαδρομή. Η πίεση της πολιτικής ηγεσίας για γρήγορα αποτελέσματα είναι μεγάλη, ωστόσο, όπως αναφέρουν αξιωματικοί με πολύχρονη θητεία, εφόσον δεν διορθωθούν λάθη που έχουν γίνει, δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα, παρά μόνο συγκυριακά. Και μπορεί μία συγκυριακή επιτυχία να εξυπηρετεί την επικοινωνιακή σκοπιμότητα, που θα δώσει «ανάσα» έπειτα από διαδοχικές αποτυχίες, ωστόσο, εφόσον η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποτυχίες, που θα επιτείνουν την κρίση και θα βυθίσουν το Σώμα σε ακόμα πιο δύσκολη και αδιέξοδη κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή