Σενάριο δίδυμων εκλογών τον Ιούνιο

Σενάριο δίδυμων εκλογών τον Ιούνιο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σενάριο της διενέργειας «δίδυμων» εκλογών, δηλαδή ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών τον Ιούνιο, εξετάζεται εκ νέου με προσοχή από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρά το «φρένο» που έχει θέσει με δηλώσεις του στην εκλογολογία, στάθμιζε τα υπέρ και τα κατά ενδεχόμενου εκλογικού αιφνιδιασμού τον Απρίλιο. Ομως οι τελευταίες εξελίξεις, και κυρίως η επιδείνωση του πολιτικού κλίματος λόγω της απόδρασης Παλαιοκώστα, κατέστησαν απαγορευτικό κάθε τέτοιο σχεδιασμό.

Οι υπέρμαχοι της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου επικαλούνται προς τον κ. Καραμανλή τρία επιχειρήματα: Πρώτον, ότι εάν δεν μεσολαβήσει κάποιο νέο «απρόβλεπτο» γεγονός τα τραύματα στην κυβερνητική εικόνα από τη νέα αστοχία της κρατικής μηχανής θα έχουν επουλωθεί. Δεύτερον, πως η ευρωκάλπη θα απορροφήσει ικανό τμήμα της δυσφορίας μερίδας των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση. Τρίτον, ότι ακόμη και εάν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, χωρίς να έχει επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας, η Νέα Δημοκρατία θα έχει μεγάλα περιθώρια «ανατροπής» στις νέες εκλογές που θα ακολουθήσουν τον Ιούλιο -με το νόμο Παυλόπουλου- καθώς εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωση της εκλογικής της βάσης υπό τον φόβο απώλειας της εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό επιτελείο ωριμάζει η σκέψη οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν πριν από το καλοκαίρι. Και τούτο, διότι εκφράζονται φόβοι ότι αργότερα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα είναι ευρύτατες και θα επιδράσουν καταλυτικά εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο πολιτικού κλίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή