Στρατηγείο εγκλήματος ο Κορυδαλλός

Στρατηγείο εγκλήματος ο Κορυδαλλός

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτοι που φοβήθηκαν το «στρατηγείο» του Κορυδαλλού, ίσως του πιο απειλητικού τμήματος του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, είναι αυτοί που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη δύναμή του: Οι αρχές ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλκέτ Ριζάι είχε τον «σεβασμό» των αρχών και μόνο από τον φόβο μιας πιθανής εξέγερσης. «Εχουμε 600 – 700 Αλβανούς στον Κορυδαλλό. Αν τους ξεσηκώσει, θα ‘χουμε πρόβλημα» φέρεται να ήταν το μήνυμα από υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επιπροσθέτως οι θεωρούμενες ως βέβαιες σχέσεις των αδελφών Παλαιοκώστα με χώρους αντιεξουσιαστών ενίσχυσαν τους φόβους και τελικά βοήθησαν στη συνεργασία Παλαιοκώστα – Ριζάι και στην απόδρασή τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αρχές επικαλέστηκαν τη νομότυπη δικαιολογία ότι οι δύο κρατούμενοι δεν είχαν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα στην πρόσφατη κράτησή τους στον Κορυδαλλό και έτσι σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό δεν ήταν δυνατή η απαγόρευση (κοινού) προαυλισμού τους. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως έως και χθες οι τρεις κατηγορούμενοι για την πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα – Ριζάι, Βασίλης Στεφανάκος, Σπύρος Δραβίλας και Γιάννης Σκαφτούρος βρίσκονταν στους ίδιους χώρους στη φυλακή.

Συγκρατούμενοι και συνεργοί

Είναι μάλλον προφανές πως αντί το «στρατηγείο του Κορυδαλλού» να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές ασφαλείας ώστε να προληφθούν νέες εγκληματικές δράσεις, τελικά συμβαίνει το αντίθετο. Η εγκληματολογική έρευνα στη δράση του «στρατηγείου» είναι ενδεικτική των κινδύνων αλλά και του μεγέθους των χαμένων ευκαιριών από πλευράς διωκτικών αρχών. Η ομάδα που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το σχέδιο απαγωγής του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργου Μυλωνά συγκροτήθηκε στις φυλακές Τρικάλων, Διαβατών και Κορυδαλλού, όπου κατά καιρούς συνυπήρξαν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και οι «βασικοί» συνεργοί του. Ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης, που συνελήφθη στο κρησφύγετο των δραστών στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης μαζί με τον Παλαιοκώστα, είχε τον Απρίλιο του 2004 συλληφθεί και κατηγορηθεί για εμπρησμό αυτοκινήτου ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Προφυλακίστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου την ίδια περίοδο εκρατείτο ο Παλαιοκώστας. Ο έτερος εκ των κατηγορουμένων Ευάγγελος Χρυσοχοΐδης ουδέποτε φυλακίστηκε, το διάστημα ωστόσο πριν -ίσως και κατά- τη διάρκεια της απαγωγής είχε συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τρόφιμο των φυλακών Τρικάλων. Ο τελευταίος μάλιστα φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της επιχείρησης απαγωγής. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του συγκεκριμένου κρατουμένου με τον Χρυσοχοΐδη και όχι η ανεύρεση προσημειωμένων χαρτονομισμάτων αποτέλεσε άλλωστε την αφετηρία για την εξιχνίαση της σπείρας των απαγωγέων.

Ποινικοί με διασυνδέσεις

Η διασύνδεση των κατηγορουμένων με τη φυλακή, όπως αποκαλύφθηκε στην περίπτωση Μυλωνά, υποχρέωσε τις διωκτικές αρχές να στρέψουν στην ίδια κατεύθυνση τις έρευνες για την εξιχνίαση της απαγωγής του 74χρονου εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου, οι δράστες της οποίας παραμένουν ασύλληπτοι. Από την πρώτη στιγμή της απαγωγής, οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής αναζήτησαν απαντήσεις στα ερωτήματα της απαγωγής μεταξύ περιορισμένου αριθμού σκληρών ποινικών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «αδίστακτοι» και διαθέτουν όχι μόνον επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και διασυνδέσεις στον υπόκοσμο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν άτομα που κρατούνται στον Κορυδαλλό ή άλλα σωφρονιστικά καταστήματα και τα οποία έχουν εμπλακεί σε παλαιότερες εντυπωσιακές επιχειρήσεις, όπως αρπαγές ατόμων, ληστείες χρηματαποστολών κ.ά. Στο πλαίσιο των ερευνών αστυνομικοί έχουν προσεγγίσει γνωστούς κακοποιούς με πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο μεταξύ των αντίπαλων συμμοριών της νύχτας που κρατούνται για υποθέσεις εκβιασμών και όχι μόνο με σκοπό να αντλήσουν πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών.

Στις φυλακές Κορυδαλλού οργανώθηκε και η πρώτη, τον Ιούνιο του 2006, απόδραση των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην πρόσφατη απόδραση των δύο κακοποιών. Χαρακτηριστικό είναι απόσπασμα βουλεύματος που συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2008 με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση απόδρασης. Σε αυτό αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η πρώτη κίνηση που θα οδηγούσε στην απόδραση ήταν η γνωριμία του Βασίλη Στεφανάκου (κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός) με τον Σπύρο Δραβίλα (κατηγορείται ως ο ένας εκ των δύο «αεροπειρατών») που έγινε μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν ήταν και οι δύο κρατούμενοι». Οπως προέκυψε, ο Δραβίλας παραβίασε ολιγοήμερη άδεια που είχε από τη φυλακή προκειμένου να συμμετάσχει στην απόδραση, ενώ και ο έτερος των αεροπειρατών Papa Panajot ήταν προσεσημασμένος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ερευνες σε κελιά

Οι έρευνες μετά και τη νέα απόδραση των δύο διαβόητων κακοποιών, την περασμένη Κυριακή, στρέφονται εκ νέου στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού. Κλιμάκια αστυνομικών πραγματοποίησαν έρευνες σε κελιά κρατουμένων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην πρώτη απόδραση των δύο βαρυποινιτών, ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση προσώπων που βρίσκονται εκτός φυλακής, αλλά εκτιμάται ότι διαδραμάτισαν ρόλο «συνδέσμου» με τους δύο δραπέτες του Κορυδαλλού. Οι έρευνες προσανατολίζονται και σε πρόσωπα που σχετίζονται με τους δύο κακοποιούς και επομένως είναι πιθανό να γνωρίζουν τις περιοχές στις οποίες έχουν καταφύγει.

Τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αποδεικνύονται στρατηγεία και στον πόλεμο μεταξύ των συμμοριών της νύχτας. Ο «αρχινονός» της Ελευσίνας βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια έγκλειστος στον Κορυδαλλό. Αυτό ωστόσο ελάχιστα εμποδίζει τον ίδιο να αναθέτει συμβόλαια θανάτου σε πρωτοπαλίκαρα που στρατολογεί κατά καιρούς μέσα στη φυλακή, ενώ την ίδια πρακτική εφαρμόζουν και οι αντίπαλοί του. Ο Αλκέτ Ριζάι μάλιστα, που βρίσκεται και πάλι ελεύθερος, θεωρείται εκτελεστής συμβολαίων θανάτου που σχετίζονται με τον πόλεμο της νύχτας. Κατηγορείται άλλωστε ότι μεταξύ άλλων τον Αύγουστο του 2006 εκτέλεσε στη Ν. Ζωή Περιστερίου τον Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον Γιάννη Κάτσιο. Ο πρώτος εκ των δύο φέρεται ως άνθρωπος της ομάδας της Ελευσίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή