«Στο σκαμνί» τέσσερα σκάνδαλα

«Στο σκαμνί» τέσσερα σκάνδαλα

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεστές δικαστικών εξελίξεων προδιαγράφονται οι επόμενες εβδομάδες, καθώς εν μέσω εκλογολογίας, δημοσκοπήσεων και οξύτατων πολιτικών αντιπαραθέσεων αναμένονται καθοριστικές εξελίξεις σε τέσσερις μεγάλες και πολυσύνθετες υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται «ανοικτές» ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση του Βατοπεδίου, όπως επίσης και η ανάκριση που αφορά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Φώτη Μανούση περί εκβίασής του από τον κ. Παναγιώτη Ζαχαρίου, τέως διευθυντή του γραφείου του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη. Σε ορατό χρονικό ορίζοντα αναμένεται η προσωποποίηση κατηγοριών που εκκρεμούν κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της Siemens, ενώ παράλληλα ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Γ. Λέκκας αναμένεται να ξεκινήσει την αποστολή κλήσεων προς απολογία σε πρόσωπα που εμπλεκονται στην αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε σε ασφαλιστικα ταμεία.

Υπόθεση «Παυλίδη»: Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον 20ό τακτικό ανακριτή κ. Απόστολο Ζαβιτσάνο η ανάκριση σχετικά με τις καταγγελίες του εκπροσώπου της SAOS Ferries κ. Φώτη Μανούση περί εκβίασής του από τον κ. Π. Ζαχαρίου στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη. Αντικείμενο της εκβίασης σύμφωνα με τον κ. Μανούση, ήταν η «πρόσβαση της εταιρείας του στα δρομολόγια της άγονης γραμμής». Ηδη ενώπιον του ανακριτή, πλην του κ. Μανούση έχουν καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Αναστ. Καραμάριος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γ. Αγγέλου, καθώς και ο βουλευτής κ. Κ. Ζαχαράκης οι οποίοι επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία ότι είχαν ενημερωθεί για τις καταγγελίες. Επί του θέματος κατέθεσε επίσης, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος κάλυψε πλήρως τον κ. Ζαχαρίου, διαψεύδοντας τις καταγγελίες του εκπροσώπου της SAOS Ferries χαρακτηρίζοντάς τις «άθλιες και συκοφαντικές».

Κατά πληροφορίες, ο ανακριτής έχει ζητήσει από τον κ. Μανούση να του προσκομίσει τη βιντεοταινία που, κατά τον ίδιο, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του, ενώ εκκρεμεί και η εξέταση δύο υπαλλήλων της SAOS Ferries. H ανάκριση αναμένεται να ολοκληρωθεί προσεχώς είτε με την απολογία του κ. Ζαχαρίου είτε με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, εφόσον ο ανακριτής συγκεντρώσει στοιχεία που καταδεικνύουν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Υπόθεση Βατοπεδίου: Στο τέλος του μηνός αναμένεται η απαγγελία κατηγοριών αναφορικά με τις ανταλλαγές εκτάσεων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου. Η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπό τους εισαγγελείς Εφετών Ευσταθίας Σπυροπούλου και Παντελή Στραγάλη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς το μόνο που απομένει είναι η λήψη εντός της εβδομάδος ανωμοτί καταθέσεων από τα εννέα μέλη της γεροντίας της Ι.Μ. Βατοπεδίου, οι οποίοι ελέγχονται για τέσσερα κακουργήματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο ηγούμενος της Μονής Ευφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. Παράλληλα, εντός της εβδομάδος αναμένεται να καταθέσουν ως ύποπτοι για συνέργεια σε απιστία η διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταματίνα Μαντέλη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκιαδάς. Συνολικά ο αριθμός των υπόπτων στην υπόθεση αγγίζει τα 50 άτομα. Στους εισαγγελείς κατέθεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου για δύο κακουργήματα -ψευδής βεβαίωση και συνέργεια σε απιστία κατά του Δημοσίου- η συμβολαιογράφος κ. Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη, ο πατέρας της Διονύσης και ο αδελφός της Δημήτρης. Στα υπομνήματα που υπέβαλαν αρνήθηκαν την τέλεση οιασδήποτε αξιόποινης πράξης, ενώ η κ. Πελέκη επέρριψε ευθύνες στην παρούσα, αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι με δικές τους αποφάσεις αναγνωρίστηκαν οι τίτλοι κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου καθώς και οι ακριβείς όροι των ανταλλαγών των εκτάσεων. Η κ. Πελέκη, η οποία σημειωτέον παραπέμφθηκε ενώπιον του Πενταμελούς πειθαρχικού Εφετείου με το ερώτημα της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά της λόγω της συμμετοχής της σε δύο ΕΠΕ, υποστήριξε επίσης στο υπόμνημα που κατέθεσε ότι «στοχοποιήθηκε» από τα ΜΜΕ λόγω της εμπλοκής συγγενικών της προσώπων στην υπόθεση, αλλά και του γάμου της με τον πρώην υπουργό κ. Γ. Βουλγαράκη.

Υπόθεση Siemens: Περί τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η προσωποποίηση των κατηγοριών για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Συνολικά, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 40 άτομα. Επί του παρόντος, ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός λαμβάνει μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ αναμένει στοιχεία μέσω αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν σταλεί σε χώρες του εξωτερικού. Προ ημερών, κατόπιν κατάθεσης που έλαβε από την κ. Αικατερίνη Τσακάλου ιδιαιτέρα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens κ. Μιχ. Χριστοφοράκου, ο ανακριτής πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και κατέσχεσε 150 ντοσιέ με παραστατικά, τιμολόγια αλλά και email. Η έφοδος πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελέα, αλλά και ανδρών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Υπόθεση ομολόγων: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απολογηθούν στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Γ. Λέκκα τουλάχιστον πέντε εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών εταιρειών «Αρτιον», «Πήγασος», «Τρωύλος» και «Ακρόπολις» για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Οι συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρείες φέρεται να μεσολάβησαν στις υπερτιμολογημένες -κατά την κατηγορία- αγοραπωλησίες ομολόγων σε ασφαλιστικά ταμεία. Εντός του Απριλίου ο κ. Λέκκας αναμένεται να καλέσει σε απολογία πρόσωπα που εμπλέκονται στην αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, ενώ τελευταία αναμένεται να διερευνηθεί η δικογραφία που αφορά το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ.

Η ανάκριση για την υπόθεση των ομολόγων «μετρά» ήδη 19 μήνες, ενώ ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων αναμένεται να αγγίξει τους 60.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή