Ανεξέλεγκτο το οργανωμένο έγκλημα

Ανεξέλεγκτο το οργανωμένο έγκλημα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοφανής έξαρση περιστατικών ακραίας βίας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Αττική, προκαλεί αμηχανία στις διωκτικές αρχές και κυρίως επιτείνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Οι προσπάθειες για περιορισμό της εγκληματικότητας μέσω της αύξησης των πεζών περιπολιών και της εμφανούς αστυνόμευσης δεν μοιάζει να αποδίδει τα αναμενόμενα, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το οργανωμένο έγκλημα δρα ανεξέλεγκτο. Ο εγκλεισμός στη φυλακή ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών του πολέμου της «νύχτας» δεν αποτυπώνεται σε ύφεση της πλέον αιματοβαμμένης βεντέτας στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί η διαλεύκανση υποθέσεων, όπως η απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου αλλά και αυτή της απόδρασης των Αλκέτ Ριζάι και Βασ. Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό.

Τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών φαίνεται να διευρύνουν τον κύκλο δραστηριοτήτων τους και πλέον ενοχοποιούνται για αρκετές από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις του τελευταίου διαστήματος. Οι δείκτες των εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας (διαρρήξεις, κλοπές) χτυπούν «κόκκινο», ενώ μόνο ο αριθμός των ένοπλων ληστειών σε τράπεζες ανέρχονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε 4 – 5 ημερησίως(!) με τραγική σε ορισμένες περιπτώσεις κατάληξη, όπως στη ληστεία της τράπεζας Κύπρου στη Νίκαια με τη δολοφονία του 36χρονου αστυνομικού Μιχάλη Σπανουδάκη.

Φαύλος κύκλος βίας

Το αίσθημα φόβου επιτείνουν η ριζοσπαστικοποίηση της δράσης ομάδων εξτρεμιστών (εμπρησμός συρμών του ΗΣΑΠ) παράλληλα με την πρωτοφανή κλιμάκωση της εγχώριας τρομοκρατίας. Ενδεικτική του φαύλου κύκλου βίας στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη η ελληνική κοινωνία είναι μια σειρά από αιματηρά συμβάντα που καταγράφηκαν σε διάστημα λίγων μόλις ωρών, την περασμένη Παρασκευή.

– Το μπαράζ αιματηρών επιθέσεων ξεκίνησε νωρίς τα ξημερώματα με την εν ψυχρώ εκτέλεση 31χρονου στην Κυψέλη. Οι δύο δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και στη συμβολή των οδών Νάξου και Λέσβου προσέγγισαν το Ι.Χ. στο οποίο επέβαινε ο 31χρονος και τον εκτέλεσαν πυροβολώντας τρεις φορές εναντίον του. Ο 31χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και εξέπνευσε κατά τη διάρκεια της διακομιδής του στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Πρόλαβε να αποκαλύψει ότι τον προσέγγισαν δύο άτομα με μηχανή, ο ένας εκ τον οποίων αποβιβάστηκε, τον πλησίασε και τον πυροβόλησε τρεις φορές από κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δολοφονία αποδίδεται στον πόλεμο μεταξύ ομάδων εκβιαστών καθώς το θύμα φέρεται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, να δραστηριοποιούνταν στον χώρο της νύχτας.

– Λίγες ώρες αργότερα, λίγο πριν από τις 9 π.μ. το αυτοκίνητο 62χρονου επιχειρηματία που διέμενε στη Βούλα εξερράγη τη στιγμή που επιχείρησε να το θέσει σε λειτουργία. Ο ισχυρότατος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν συνδεδεμένος απευθείας στη μίζα του αυτοκινήτου, ενώ η έκρηξη προκάλεσε τον σοβαρότατο τραυματισμό του 62χρονου άνδρα, ο οποίος έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

– Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών από αγοραπωλησία ναρκωτικών απέδωσαν οι αρχές και την απόπειρα δολοφονίας κατά 37χρονου στη Ν. Φιλαδέλφεια, το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο δράστης πλησίασε τον 37χρονο, τη στιγμή που στάθμευε το αυτοκίνητό του στην οδό Νικολάου Τρυπιά και Μαγνησίας και πυροβόλησε εναντίον του. Το θύμα διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται. Μία ημέρα νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, είχε προηγηθεί η δολοφονία του 36χρονου αστυνομικού Μιχάλη Σπανουδάκη από ληστή τράπεζας τον οποίο κατεδίωξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή