Η αναζήτηση του χαμένου κύρους της Ελληνικής Αστυνομίας

Η αναζήτηση του χαμένου κύρους της Ελληνικής Αστυνομίας

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αυτές τις μέρες γράψετε στο «ψαχτήρι» της Google τις λέξεις «ΕΛΑΣ» και «επιτυχία», θα λάβετε 18.500 αποτελέσματα. Αν δεν μπορείτε να ανακαλέσετε τις σχετικές επιτυχίες τής Ελληνικής Αστυνομίας μην ανησυχείτε – η συντριπτική πλειονότητα των αποτελεσμάτων αναφέρεται στις επιτυχίες του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού! Οσο για τα κατορθώματα της σημερινής ΕΛΑΣ… το Ιντερνετ αποδεικνύεται αμείλικτο. Για να βρείτε δοξαστικό κείμενο για την Ελληνική Αστυνομία, θα πρέπει να πατήσετε πολλά κουμπάκια στον υπολογιστή. Και στο ενδιάμεσο, θα έχετε διαβάσει ειρωνικά σχόλια ων ουκ έστιν αριθμός.

Από τις περσινές ώς τις φετινές κρίσεις, η κρίση χτύπησε τα όργανα της τάξεως. Παλαιότερα, αρκούσε ένας πυροβολισμός έξω απ’ το σπίτι του πρωθυπουργού για να γίνει σάλος. Τώρα, ένας απ’ τους φρουρούς του πρωθυπουργού πυροβολεί κατά λάθος τον εαυτό του με το περίστροφο, και η είδηση περνάει στα «ψιλά». Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Αφού λίγο νωρίτερα, στην απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα με το ελικόπτερο (τη δεύτερη, για να μη χάνουμε το μέτρημα), ένας άλλος φρουρός, από εκείνους των φυλακών, έχει πετύχει κι αυτός τον εαυτό του. Και ακόμα πιο πριν ένας τρίτος φρουρός, αυτός του Αμερικανού πρέσβη, έχει πυροβολήσει έναν σεκιουριτά γιατί, όπως είπε, «μου φάνηκε πως πάει να με σκοτώσει». Τι κι αν ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ επιμόνως ζητούσε να του φέρουν άλλον φρουρό, μάλλον επειδή ο άνθρωπος που του είχαν δώσει να τον φυλάει συνηθίζει να κάθεται μεσ’ το φυλάκιό του ημίγυμνος, και μερικές φορές φυλούσε σκοπιά μαζί με τη μαμά του; Στα κεντρικά της Αστυνομίας, τα αγγλικά του κ. Σπέκχαρντ ακούγονταν κινέζικα.

Στη «φωλιά του κούκου»

Δεν είναι βεβαίως μόνο το φυλάκιο του Αμερικανού πρέσβη που παρουσιάζει ομοιότητες με τη «φωλιά του κούκου». Μετά τα σουρεαλιστικά κατορθώματα των ανδρών της, η αστυνομία ξεκίνησε ψυχομετρικά τεστ. Στο πρώτο δείγμα, απ’ τους 50 αστυνομικούς της Ομόνοιας, των Εξαρχείων, του Συντάγματος, κ.α. που αξιολογήθηκαν, οι τρεις βγήκαν ανίκανοι να κουβαλούν περίστροφο! Οπως, πιθανότατα, θα συνέβαινε και με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, τον άνθρωπο που με μια σφαίρα σκότωσε ένα παιδί και μαζί κάθε ψευδαίσθηση ασφάλειας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Τα τραγικά, κι ενίοτε τραγελαφικά που ακολούθησαν, με την Αθήνα να καίγεται και το χριστουγεννιάτικο δέντρο να φυλάσσεται σαν εθνικό μνημείο, ανέστησαν ακόμη και την ημιθανή ελληνική τρομοκρατία. Ξεχασμένες λέξεις ανασύρθηκαν απ’ το χρονοντούλαπο της ιστορίας (όπως η «Σέχτα», την οποία ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επιμένει να αποκαλεί «Σέξτα»), κι ένα παιδί ακόμα, ο Διαμαντής Μαντζούνης των ΜΑΤ κόντεψε να πληρώσει με τη ζωή του το γεγονός ότι φορούσε στολή στα Εξάρχεια. Κι έτσι κάπως, αποκαλύφθηκαν και οι παράλληλες ιστορίες των υπόλοιπων αστυνομικών: που πηγαίνουν κάθε πρωί στο Τμήμα έχοντας τη στολή τους σε σακούλα γιατί φοβούνται μην τους χτυπήσουν στο δρόμο…

Με το ένα αστυνομικό ναυάγιο να διαδέχεται το άλλο, τα παλιά ξεχνιούνταν, και νέες σελίδες γράφονταν στη θέση τους. Οπως η τραγωδία της Κωνσταντίνας Κούνεβα: σαν να μην έφθανε που για μέρες ολόκληρες ούτε ένας αστυνομικός δεν ασχολήθηκε με τη δολοφονική επίθεση, στην αρχή η ΕΛ.ΑΣ. διέδιδε πως «κάποιος Βούλγαρος έριξε οξύ στην καθαρίστρια, γιατί αυτή είναι μέθοδος εκδίκησης στη Βουλγαρία!».

Μακρά λίστα «επιτυχιών»

Αν αυτό το κείμενο δεν όφειλε να έχει ευσύνοπτο μέγεθος για να δημοσιευθεί, θα μπορούσε να καλύψει ατελείωτες σελίδες. Ας μην ξεχνάμε εκείνο το καταπληκτικό δελτίο Τύπου που πρόσφατα εξέδωσε η αστυνομία περιγράφοντας μία ακόμη επιτυχία της. Ηταν τότε που μια στριπτιζέζ συνελήφθη αφού πρώτα «προέβη σε χειρομαλάξεις του μορίου του αστυνομικού-πελάτη, με αποτέλεσμα αυτός να εκσπερματώσει»! Και πως ούτε εννιά μήνες δεν πέρασαν από τη μέρα που ένας ανθυπαστυνόμος απ’ την Καρδίτσα πήρε πρώτα τηλέφωνο την κουνιάδα του στην Αθήνα να της πει πως «έρχομαι να σε καθαρίσω!», κι ύστερα ξεκίνησε με το περίστροφο στο χέρι να τρέχει στην εθνική οδό, μ’ ένα τσούρμο περιπολικά να τον κυνηγούν, αλλά κανένα να μη μπορεί να τον σταματήσει. Και βέβαια, υπάρχει και το μεγάλο φιάσκο του περασμένου Μαΐου, που στοίχισε τη ζωή σ’ έναν πολίτη: ένας τοξικομανής πήρε το όπλο του αστυνομικού που τον είχε συλλάβει για κλοπή και μ’ αυτό τριγύριζε στη Σίνδο, τρακάροντας κλεμμένα αυτοκίνητα σε τοίχους (γιατί δεν ήξερε να οδηγεί!), και τρομοκρατώντας καταστηματάρχες, μέχρι που σκότωσε έναν οδηγό λεωφορείου. Αν η Αμεση Δράση είχε απαντήσει όταν μια έντρομη κοπέλα πήρε τηλέφωνο να έρθουν να τον συλλάβουν, μπορεί όλα να ήταν αλλιώς. Αλλά η αστυνομικίνα που σήκωσε το ακουστικό, της είπε πως πρέπει να καλέσει ξανά, αυτή τη φορά με τον σωστό κωδικό!

Κατόπιν όλων αυτών και μετά τις φετινές κρίσεις, η Ελληνική Αστυνομία εκτός απ’ το χαμένο της κύρος, θα πρέπει να βρει και τους απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου, τον άνθρωπο που επιτέθηκε στην Κων. Κούνεβα, τους τέσσερις άνδρες που με 60 κιλά εκρηκτικά πήγαν να τινάξουν μια τράπεζα στον αέρα, τη «Σέχτα Επαναστατών», τον «Επαναστατικό Αγώνα», και βέβαια το Βασίλη Παλαιοκώστα. Ραντεβού για απολογισμό πεπραγμένων, στις κρίσεις του 2010…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή