Καπνός από ΛΑΟΣ αλλά χωρίς εκλογική φωτιά

Καπνός από ΛΑΟΣ αλλά χωρίς εκλογική φωτιά

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «ένοικοι της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας», όπως αρέσκεται να περιγράφει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης την πολιτική και ιδεολογική του συγγένεια με τη Νέα Δημοκρατία, αναρωτιούνται, από το μεσημέρι της Πέμπτης, αν υπάρχουν πιθανότητες για τη δημιουργία μιας «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης». Η συναίνεση που παρείχε στον πρωθυπουργό ο κ. Καρατζαφέρης με στόχο την υπέρβαση της κρίσης αλλά και οι υπαινικτικές του δηλώσεις, τις ημέρες που προηγήθηκαν, ότι θα μπορούσε να ενισχύσει με τις ψήφους του ΛΑΟΣ την κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, αναζωπύρωσαν σενάρια εκλογικής ή πολιτικής σύμπραξης.

Σενάρια, που τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΛΑΟΣ, από τον οποίο κατά κύριο λόγο εκπορεύονται, διαψεύδουν κατηγορηματικά!

Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης αρνούνται κατηγορηματικά κάθε είδους σύμπραξη ενώ και ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης εξήγησε την Παρασκευή περί τίνος ακριβώς πρόκειται, δανειζόμενος ένα παράδειγμα του περασμένου αιώνα: «Οταν στον πόλεμο του 1940, η χώρα βρέθηκε σε μια κρίση, ο μεγάλος Γ. Παπανδρέου έστειλε άμεσα επιστολή στον Ι. Μεταξά, λέγοντάς του ότι στρατεύεται στον αγώνα εναντίον του φασισμού της Ιταλίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι στρατεύθηκε με τον Ι. Μεταξά τον δικτάτορα. Αυτό σημαίνει ότι στα δύσκολα όλοι οι μεγάλοι αισθάνονται την ανάγκη να είναι παρόντες…».

Σε θολά νερά

«Ο κ. Καρατζαφέρης ψαρεύει στα θολά νερά, επιχειρώντας να αλιεύσει ψηφοφόρους κατά κύριο λόγο αλλά και, ενδεχομένως, πολιτευτές» σημειώνει η Ρηγίλλης, μη ανταποκρινόμενη έστω και στο ελάχιστο στα δείγματα αβρότητος του κ. Καρατζαφέρη. Αλλωστε ο στόχος του «μεσαίου χώρου» παραμένει κυρίαρχος για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτός αναδεικνύει κυβερνήσεις. «Ως προς τις άλλες ιδεολογικές γραμμές, έχουμε και εμείς στελέχη με απόψεις, αντίστοιχες του κ. Καρατζαφέρη», εξηγούν οι ίδιες πηγές. Πρώτος και καλύτερος, αναμφισβήτητα, στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι άλλος από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο αμφιλεγόμενος, αλλά πάντως αγαπητός στους ψηφοφόρους του, νομάρχης δεν χάνει ευκαιρία να επισημάνει ότι ο κ. Καρατζαφέρης είναι σάρκα από τις σάρκες της Νέας Δημοκρατίας. Οι θέσεις αυτές, μάλιστα, πολλές φορές προκάλεσαν αίσθηση και έθρεψαν σενάρια συνεργασιών. «Ο κ. Ψωμιάδης έχει το δικό του τρόπο έκφρασης… άλλωστε μην ξεχνάμε ότι εξελέγη και με τις ψήφους του ΛΑΟΣ, καθώς ο κ. Καρατζαφέρης δεν κατέβασε υποψήφιο στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές» σχολιάζει, όχι χωρίς αιχμές, κυβερνητικό στέλεχος. Αρα, οι θέσεις Ψωμιάδη είναι απόρροια μόνον εκλογικών συσχετισμών στη Θεσσαλονίκη και της επιθυμίας Ψωμιάδη να είναι ο επόμενος δήμαρχος της πόλης; Οχι μόνον, αναγνωρίζουν όλοι, προσθέτοντας πάντως ότι οι πιθανότητες προεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ είναι ελάχιστες.

«Ο κ. Καρατζαφέρης είναι μία αυτόφωτη πολιτική προσωπικότητα, ηγείται μιας συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ομάδας, η δύναμη της οποίας θα διπλασιασθεί στις εκλογές» σπεύδει να διασκεδάσει τα σενάρια και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι ούτως ή άλλως προσωπικά ο ίδιος δεν έχει ιδεολογική συγγένεια με τη Νέα Δημοκρατία καθώς προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βελόπουλος αποδίδει τα σενάρια στους… δημοσιογράφους και επισημαίνει ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δεν επιχειρεί διεμβολισμό της Ν.Δ. «Εν ενεργεία βουλευτές δεν δέχεται ο κ. Καρατζαφέρης» σημείωσε ο κ. Βελόπουλος, αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι ή άλλα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν πλέον οργανικά ενταχθεί στο ΛΑΟΣ. Ο ίδιος υπεραμύνεται των αυτόνομων προοπτικών του κόμματος, προαναγγέλλοντας ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ θα προκαλέσει αίσθηση, καθώς θα υπάρχουν ηχηρά ονόματα από τον χώρο της δημοσιογραφίας, των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων.

Η ψήφος εμπιστοσύνης…

Με τις δύο πλευρές να δηλώνουν, επισήμως, ότι οι πορείες τους δεν συγκλίνουν, ο «ηλεκτρισμός» που προκαλούν τα διάφορα σενάρια είναι ομολογουμένως εντυπωσιακός. Ισως, διότι, τυχόν πραγμάτωσή τους θα αποτελούσε δικαίωση για πολλούς υποστηρικτές μιας «κεντροδεξιάς ενιαίας παράταξης». Στην πράξη, ακόμη και οι αρνητές μιας προεκλογικής σύμπραξης (σ.σ. που μοιάζει και το πλέον πιθανό ενδεχόμενο) παραδέχονται ότι η «στήριξη» του κ. Καρατζαφέρη θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, εφόσον το ΠΑΣΟΚ -έχοντας κατακτήσει την πρωτιά- υποβάλλει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καρατζαφέρης μπορεί να μη στηρίξει την πρόταση, εν μέσω – και τότε- οικονομικής κρίσης, ή να επιλέξει ένα από τα ενδιαφέροντα πολιτικά παίγνια στα οποία συχνά καταφεύγει. Το είχε, άλλωστε, πράξει και κατά την ανάδειξη του κ. Δημ. Σιούφα στη θέση του προέδρου της Βουλής, δηλώνοντας ότι ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε και βάζοντας πολιτικούς και δημοσιογράφους να αναζητούν τη μία χαμένη γαλάζια ψήφο…

Η δεύτερη μετά τις εθνικές εκλογές, και εφόσον η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Στο πολιτικό πόκερ των ημερών, ο κ. Καρατζαφέρης αναμένεται να ποντάρει, τότε, στο χαρτί της «κεντροδεξιάς παράταξης». Μάλλον δύσκολα, όμως, θα βρεθεί κάποιος από πλευράς Νέας Δημοκρατίας να «δει» το ποντάρισμά του. Στο σχετικό ερώτημα, άπαντες παραπέμπουν στις δηλώσεις Καραμανλή πριν τις εκλογές του 2007: «δεν συνεργάζομαι με τα άκρα… οι συμμαχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν αποτελούν λύση…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή