Περισσότεροι σε ΑΕΙ και περιζήτητα ΤΕΙ

Περισσότεροι σε ΑΕΙ και περιζήτητα ΤΕΙ

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «διορθωτικές κινήσεις» όσον αφορά τον φετινό αριθμό εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προβαίνει το υπουργείο Παιδείας, επιχειρώντας μια πιο «ορθολογική» κατανομή των θέσεων, διευθετώντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των κενών θέσεων τμημάτων περιφερειακών ΤΕΙ, ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια προκαλούσε έντονες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών. Κάποιοι, συνυπολογίζοντας αυτό, κάνουν λόγο για «ρύθμιση» με προεκλογική χροιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέτος θα εισαχθούν περισσότεροι υποψήφιοι στα AEI, ενώ πιο πολλές θα είναι και οι θέσεις σε τμήματα αιχμής των περιφερειακών ΤΕΙ. Αντίθετα, λιγότερες θα είναι οι προσφερόμενες θέσεις στα τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης, στα οποία κάθε χρόνο -λόγω της βάσης του 10- μένουν πολλές κενές θέσεις. Με τη «ρύθμιση» αυτή, εκτιμάται ότι θα κλείσει η «τρύπα» των αζήτητων θέσεων που καταγράφεται μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, και θα αμβλυνθούν έτσι διαμαρτυρίες φορέων πόλεων για τους λιγότερους σπουδαστές και τη διαρροή «συναλλάγματος». Από την άλλη, πρέπει να συνυπολογισθούν οι αντιδράσεις πρυτανικών αρχών, που κάθε χρόνο διαμαρτύρονται ότι τα ΑΕΙ υποδέχονται πολύ περισσότερους φοιτητές από όσους μπορούν να εκπαιδεύσουν…

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων φέτος θα κινηθεί περί τις 87.000 θέσεις. Πέρυσι είχαν δοθεί 86.736 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μία άνοδο περίπου 5% από τις 82.394 θέσεις του 2007. Φέτος, σχεδιάζονται τα ακόλουθα:

– Στα πανεπιστήμια οι εισακτέοι θα είναι περισσότεροι (πέρυσι δόθηκαν 39.210 θέσεις). Αυτό εν μέρει οφείλεται και στη λειτουργία από το 2009-2010 τριών νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία θα δεχθούν περί τους 80 – 100 φοιτητές έκαστο, ενώ αύξηση θα υπάρξει και στις σχολές οι απόφοιτοι των οποίων είναι περιζήτητοι από την αγορά εργασίας (όπως για παράδειγμα στα παιδαγωγικά τμήματα).

– Οι θέσεις στα ΤΕΙ δεν θα έχουν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν δοθεί 43.430 θέσεις (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών, αστυνομικών και άλλων παραγωγικών σχολών). Ομως, ο συνολικός αριθμός είναι η… βιτρίνα. Διότι θα υπάρξουν ισχυρές επιμέρους αυξομειώσεις. Συγκεκριμένα, στα περιζήτητα περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ οι θέσεις θα είναι περισσότερες σε σχέση με το 2008. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν 13 νέα τμήματα ΤΕΙ στα οποία εκτιμάται ότι ο αριθμός των εισακτέων θα είναι περί τους 100 για καθένα.

– Από την άλλη όμως, οι θέσεις στα τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης θα περικοπούν δραστικά. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα «στρατηγικό» μέτρο, προεκλογικής χροιάς, αφού το υπουργείο Παιδείας θα μειώσει θέσεις τμημάτων που τα προηγούμενα χρόνια -και μετά την καθιέρωση της βάσης του 10- έμεναν κενές λόγω έλλειψης εισακτέων. Ο τελικός αριθμός των θέσεων που θα μείνουν κενές συναρτάται βεβαίως και από τη δυσκολία των θεμάτων που θα τεθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ενδεικτικά, πέρυσι, στα ΤΕΙ έμειναν 17.411 κενές θέσεις, το 2007 οι κενές θέσεις ήταν 12.578, ενώ το 2006 (πρώτη χρονιά καθιέρωσης του ορίου εισαγωγής) έμειναν οι περισσότερες κενές θέσεις (18.768).

– Το υπουργείο Παιδείας θα περιορίσει τις θέσεις, κυρίως, των τμημάτων στα οποία τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλές κενές θέσεις. Χαρακτηριστικά, μετά την καθιέρωση της βάσης κινδυνεύουν να κλείσουν περίπου 50(!) τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, αφού από το 2006 και μετά έχουν ελάχιστους εισακτέους. Μάλιστα, πέρυσι πέντε τμήματα δεν είχαν ούτε έναν εισακτέο (…) ενώ 32 τμήματα είχαν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων.

Η μείωση των θέσεων από τα τμήματα χαμηλής ζήτησης θα «ισοφαρίσει» τις επιπλέον νέες θέσεις που θα προστεθούν από τα 13 νέα τμήματα και τις «μικροαυξήσεις» στα παλιά περιζήτητα τμήματα.

Η «ταυτότητα» των εξετάσεων

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των αποφοίτων Γενικού Λυκείου θα αρχίσουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

– Περίπου 140.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν φέτος μία από τις θέσεις των 615 τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

– Η αναλογία επιτυχίας τα τελευταία χρόνια είναι «δύο στους τρεις».

– Πέρυσι ο «πρώτος των πρώτων» είχε 19.904 μόρια και εισήχθη στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, ενώ ο τελευταίος είχε 8.446 μόρια και πέρασε στο ΤΕΙ Μηχανολογίας Σερρών.

– Το 2008 έμειναν 17.411 κενές θέσεις σε περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ και άλλες 1.024 στα ξενόγλωσσα πανεπιστημιακά τμήματα και τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Την τελευταία τριετία, λόγω της καθιέρωσης της βάσης του 10, έμειναν κενές, συνολικά, περίπου 50.000 θέσεις σε περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ.

– Το κόστος των εξετάσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι περίπου 20,5 εκατ. ευρώ.

– Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Αντιδράσεις των πρυτάνεων για τον αριθμό των νέων φοιτητών

Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων θα οξύνει τις αντιδράσεις πανεπιστημίων, οι πρυτάνεις των οποίων διαμαρτύρονται ότι δέχονται πολύ περισσότερους φοιτητές από όσους μπορούν να εκπαιδεύσουν – και φέτος υπήρξαν τμήματα που έβαλαν συμβολικά «λουκέτο» επειδή δεν έχουν τις υποδομές για να εξυπηρετήσουν τον υψηλό αριθμό φοιτητών που υποδέχονται. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι, ενώ τα 21 ΑΕΙ πρότειναν 26.177 εισακτέους, τελικά το υπουργείο Παιδείας τους «έστειλε» 39.210 φοιτητές. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 50%. Αντίστοιχα, οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζήτησαν 32.010 εισακτέους και υποδέχθηκαν 43.310 σπουδαστές (αύξηση περί το 35%). «Κάθε χρόνο παρατηρείται το ίδιο ζήτημα. Εκτός από το γεγονός ότι το υπουργείο ορίζει πολύ περισσότερους απ’ ό,τι προτείνουν τα ιδρύματα, στα κεντρικά πανεπιστήμια ο αριθμός αυξάνεται από τις μετεγγραφές. Ερχονται φοιτητές που υπάγονται σε διάφορες υποκατηγορίες. Αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται το επίπεδο σπουδών» τόνισε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Πέρυσι το ΕΜΠ ζήτησε 885 φοιτητές και υποδέχθηκε τελικά 1.060· και ο αριθμός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο λόγω των μετεγγραφών.

«Το πρόβλημα αυτό θα λυνόταν εάν τα πανεπιστήμια είχαν το αυτοδιοίκητο σε συνδυασμό με τη λειτουργία της αξιολόγησης. Αλλωστε, εκτιμάται ότι ένα μεγάλο τμήμα των πτυχιούχων δεν απασχολείται σε εργασία απολύτως σχετική με το αντικείμενο σπουδών τους. Αυτό δείχνει ότι δεν χρειαζόμαστε τόσους πτυχιούχους» συμπληρώνει, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννης Παλλήκαρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή