Οργή αποδήμων από τη στάση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

Οργή αποδήμων από τη στάση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στις εθνικές εκλογές. Το ερώτημα είναι αν εσείς θέλετε, γιατί δεν νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς από την τροπή του όλου θέματος και τα ερωτήματα που εγείρονται και θέτουν σε δύσκολη θέση τον απόδημο ελληνισμό». Η φράση του προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στεφ. Ταμβάκη, που σαφώς ενοχλημένος μιλούσε από το βήμα της Βουλής μετά από μία άνευ προηγουμένου φραστική αντιπαράθεση -λίγο προ χειροδικίας- κυβερνητικών βουλευτών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την ψήφο των αποδήμων, αντικατόπτρισε την ουσία του θέματος: οι απόδημοι έχουν γίνει αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης ακόμη κι αν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις ελληνικές εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους μετά το 2011. «Δεν είμαι σίγουρος αν θέλουμε τελικά να εκλέξουμε δικούς μας βουλευτές. Εχει νόημα να συμμετέχουμε;», ήταν η άποψη και του προέδρου του ΣΑΕ Αφρικής κ. Χ. Γκουβέλη, μπροστά στην εικόνα βουλευτές να χειρονομούν σε οξείς τόνους και ο προεδρεύων να απειλεί με διακοπή.

Κι όλα αυτά για ένα νομοσχέδιο που δεν θα γίνει ποτέ νόμος -τώρα τουλάχιστον- αφού το Σύνταγμα απαιτεί 200 θετικές ψήφους, δηλαδή απαιτεί ψήφο των δύο μεγάλων κομμάτων και το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ψηφίζει. Σημεία διαφωνίας: α) αν οι ομογενείς θα ενταχθούν στις λίστες επικρατείας των κομμάτων (όπως προτείνει το κυβερνητικό ν.σ.) ή θα στέλνουν τους αντιπροσώπους τους εκλεγμένους σε περιφέρειες του εξωτερικού (όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΑΕ) και β) αν αυτό θα γίνει με επιστολική ψήφο. Οσον αφορά το πρώτο, με κάθε τρόπο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος έχει διαμηνύσει, όπως και χθες, ότι είναι αντισυνταγματικές ως μη προβλεπόμενες οι περιφέρειες εξωτερικού. Σιωπούν οι συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, αλλά το κόμμα έχει ως γραμμή ότι καταψηφίζει. Ο υπουργός έκανε την παραχώρηση να ισχύσει σε πρώτη φάση η ψήφος στην κάλπη και με μεταβατική διάταξη να δίδεται σε επόμενη κυβέρνηση η δυνατότητα με προεδρικό διάταγμα να ψηφίζουν οι ομογενείς με επιστολή.

Από εκεί και πέρα αρχίζει η πολιτική εκμετάλλευση. Ο κ. Γρ. Νιώτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «φαρσοκωμωδία προεκλογικών εντυπώσεων». Η πτέρυγα της αντιπολίτευσης ερεθίστηκε περισσότερο από το γεγονός, ότι αν και ομοφώνως υιοθετεί τις θέσεις της το ΣΑΕ, ο πρόεδρός του κ. Ταμβάκης χθες αποδέχθηκε το νομοσχέδιο «έστω ως πρώτο βήμα». Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτης, που σπανίως μετέχει σε συζητήσεις νομοσχεδίων, απάντησε ότι η λογική του «όλα ή τίποτα» δεν διευκολύνει, αφού το ζητούμενο είναι να μπορούν να ψηφίζουν οι απόδημοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή