Αποψη: Μια κίνηση και προς την Ελλάδα

Αποψη: Μια κίνηση και προς την Ελλάδα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να μη συνδυάσει την επίσκεψή του στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με έναν έστω και σύντομο σταθμό στην Αθήνα, προκάλεσε εύλογη απογοήτευση στην ελληνική κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμη, αν όχι επιτακτικά αναγκαία, μια συνάντηση και με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο εγγύς μέλλον. Οχι μια σύντομη εθιμοτυπική επαφή στο περιθώριο διεθνούς συνόδου κορυφής, αλλά μια επίσκεψη εργασίας του κ. Καραμανλή στην Ουάσιγκτον, είτε με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, είτε εντός του Απριλίου.

Οπως και με την αναγνώριση της «Μακεδονίας» από τον Μπους, έτσι και με την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, η ελληνική διπλωματία φάνηκε απροετοίμαστη. Η Ντόρα Μπακογιάννη εξασφάλισε πολύ σύντομα συνάντηση με τη Χίλαρι Κλίντον, οπλισμένη με την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ την οποία πρόβαλε δεόντως. Στη διπλωματία οι προσωπικές σχέσεις έχουν σημασία και ένας δίαυλος επικοινωνίας με την κ. Κλίντον είναι χρήσιμος. Ομως, πέρα από τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, μια τέτοια συνάντηση οφείλει να έχει και ουσία. Η Χίλαρι υποδέχθηκε «μια φίλη», αλλά δεν υπήρξε συγκεκριμένη ατζέντα και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αλλωστε, ο νέος κατ’ εξοχήν αρμόδιος για τα θέματά μας, βοηθός υπ. Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, δεν έχει ακόμη αναλάβει καθήκοντα.

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη μάλλον δεν κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες να εξασφαλίσει επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Το εάν, και σε ποιο βαθμό, το Μέγαρο Μαξίμου συγκρούεται με τη Βασιλίσσης Σοφίας είναι θέμα που αφορά τους δύο παραδοσιακούς πόλους της Ν.Δ., αλλά δεν μπορεί η μεταξύ τους τριβή να εκτυλίσσεται εις βάρος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Καλό θα ήταν να κατανοήσουν, και οι δυο, ότι βρίσκονται στο ίδιο πλοίο και μαζί θα επιπλεύσουν ή μαζί θα βουλιάξουν.

Η ελληνική κοινή γνώμη διάκειται θετικά έναντι του Μπαράκ Ομπάμα, εξέλιξη που γεννά ελπίδες ότι ίσως έφθασε η ώρα να ωριμάσει η πολύπαθη σχέση προς όφελος και των δύο χωρών. Θα ήταν κρίμα η εύλογη στη σημερινή συγκυρία σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην Αγκυρα, να αντιστρέψει το κλίμα εις βάρος του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Μια «εξισορροπητική κίνηση» του κ. Ομπάμα προς την Αθήνα μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή