Πρεμιέρα την Τρίτη για τη «Δράση»

Πρεμιέρα την Τρίτη για τη «Δράση»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια – Δράση τώρα», το νέο κόμμα που θα μετρήσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στις επικείμενες ευρωεκλογές, παρουσιάζει μεθαύριο, Τρίτη, την ιδρυτική του διακήρυξη. Στις πρώτες θέσεις των ιδρυτικών μελών του νέου σχηματισμού – ο οποίος σημειωτέον δεν θα έχει αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα – είναι τα ονόματα των πρώην υπουργών κ. Στ. Μάνου και Βασ. Κοντογιαννόπουλου, του προέδρου του ΕΣΥΠ Θαν. Βερέμη, του συγγραφέα Νίκου Δήμου, του διακεκριμένου καθηγητή κ. Χαρ. Μουτσόπουλου, του καθηγητή ΑΕΙ, Χαρ. Τσούκα, του δικηγόρου Τασ. Αβραντίνη, του επίτιμου προέδρου της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου κ. Παπανδρόπουλου, του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπήτρου κ.α.

Ο νέος πολιτικός σχηματισμός στοχεύει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που επιζητούν τον εξορθολογισμό της πολιτικής και την αξιοποίηση της κοινής λογικής στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων, ώστε να καταστεί «κόμμα-καταλύτης». Στην τετρασέλιδη ιδρυτική διακήρυξη που θα υπογράφεται από 200 προσωπικότητες και θα παρουσιάσουν τα ιδρυτικά στελέχη στο Μουσείο Μπενάκη, θα προκρίνεται η ανάγκη της επικράτησης συναινετικών λογικών και συνεργασιών για την υπέρβαση της κρίσης, τις οποίες όπως θα υποστηρίξουν οι συντάκτες, απορρίπτουν τα δύο μεγάλα κόμματα, διότι αγωνιούν για τις επόμενες δημοσκοπήσεις και όχι για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πολυεπίπεδα προβλήματα.

Στην ιδρυτική διακήρυξη θα αποτυπώνεται η προσπάθεια των μελών του νέου κόμματος να αποχρωματίσουν κομματικά την παρέμβαση που επιχειρούν, ώστε να διευρύνουν το ακροατήριο, στο οποίο απευθύνονται. Οι συντάκτες της διακήρυξης θα υπενθυμίζουν ότι πολλοί από τους ευρισκόμενους στην αιχμή της προσπάθειας ξεκίνησαν και πορεύτηκαν μέσα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και θα καλούν όλους τους προοδευτικούς πολιτικούς πολίτες, κεντροδεξιούς, κεντροαριστερούς, αλλά και σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους να συνεργαστούν για την αναστροφή της πορείας της χώρας προς την παρακμή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», παράλληλα με την «κυοφορία» της νέας ιδέας η οποία ήταν μακρά και επίπονη, οι κ. Στ. Μάνος και Βασ. Κοντογιαννόπουλος έκαναν πολλές διερευνητικές επαφές, μεταξύ των οποίων και με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή κ. Π. Τατούλη. Οπως παραδέχονται, ωστόσο, και οι δύο πλευρές, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν βρέθηκε κοινός τόπος.

Το σκεπτικό της πρωτοβουλίας είχε περιγράψει προ καιρού ο κ. Μάνος, λέγοντας ότι το νέο κόμμα, φιλοδοξεί να διαδραματίσει κατά κάποιον τρόπο έναν ρόλο ανάλογο με αυτόν που παίζει η Ευρώπη στην πολιτική μας ζωή: Να εξαναγκάζει, δηλαδή, την όποια κυβέρνηση που έχει την τάση στη χώρα μας να διολισθαίνει στην εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων στη συνεπή προάσπιση του γενικού συμφέροντος, με όχημα την κοινή λογική. Ενα από τα ενδεικτικά παραδείγματα κοινής λογικής που θα αναφέρουν οι ομιλητές θα είναι ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα έχεις και να δανείζεσαι, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών σου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή