Τετ α τετ χωρίς συμφωνίες

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική ελαχιστοποίησης των εσωκομματικών κραδασμών ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, αλλά και έναντι της πιθανότητας το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση να κινηθεί κάτω από τον «πήχυ» του σαφούς προβαδίσματος έναντι της Ν.Δ. που έχει τεθεί, ακολουθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Στη συγκεκριμένη στρατηγική εντάσσεται η αιφνίδια κίνηση επαναπροσέγγισης με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, αλλά και η συστηματική λειτουργία των επιτελικών κύκλων του κόμματος που έχει στόχο να απαντηθούν οι αιτιάσεις των κορυφαίων στελεχών περί μη συμμετοχής στα κέντρα χάραξης πολιτικής και λήψης των αποφάσεων στο ΠΑΣΟΚ.

Να κλείσει το «μέτωπο»

Ενδεικτικό της βούλησης του κ. Γ. Παπανδρέου να κλείσει το «μέτωπο» με τον κ. Κ. Σημίτη «και τίποτα παραπάνω», ήταν το περιεχόμενο της μεταξύ τους συνάντησης την περασμένη Πέμπτη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε εισηγήσεις στενών του συνεργατών, που είχαν συσκεφθεί για το θέμα την προηγουμένη και το πρωί της ίδιας ημέρας, και απέφυγε κάθε πρόταση ενεργού συμμετοχής του πρώην πρωθυπουργού στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δηλαδή, στον κ. Σημίτη δεν προτάθηκε ούτε να τεθεί επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο ή το Επικρατείας ούτε βολιδοσκοπήθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Καρ. Παπούλιας δεν επιθυμεί την προσεχή άνοιξη την ανανέωση της θητείας του. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, και ο κ. Σημίτης, από την πλευρά του, απέφυγε να διατυπώσει οιαδήποτε σκέψη ενεργότερης συμμετοχής στα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση, εξάλλου, του κ. Γ. Παπανδρέου να κρατήσει χαμηλούς τόνους ως προς το αποτέλεσμα της συνάντησης -αφήνοντας για άλλο χρόνο το ενδεχόμενο ουσιαστικότερης σύγκλισης με τον κ. Σημίτη- κατέστη κατά πολλούς ορατή από την επιλογή του να μην προβεί σε κοινές δηλώσεις με τον πρώην πρωθυπουργό. Αλλά και από το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή πλεύσης και θα διατυπώνει ευθέως τη γνώμη του, ακόμη και εάν δεν συμπίπτει πάντα με τις στρατηγικές επιλογές της Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου για εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρώην πρωθυπουργό ήταν πλήρως αποσυνδεδεμένη από τη δημόσια πρόταση του κ. Θ. Πάγκαλου, ο κ. Κ. Σημίτης να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Το «θέμα Σημίτη» συζητιόταν στον στενό κύκλο των επιτελών του κ. Γ. Παπανδρέου ήδη από τα τέλη του περασμένου χρόνου όταν άρχισε να σταθεροποιείται το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ., με τον γραμματέα της Κ.Ο. κ. Δημ. Ρέππα να είναι από τους πλέον σθεναρούς υπέρμαχους της επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών, μετά τη «διαγραφή» Σημίτη την περασμένη άνοιξη.

Από θέση ισχύος

Ο «κύβος» είχε ουσιαστικά ριφθεί από τότε, και η επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να κλείσει στην παρούσα φάση -και όχι αργότερα- το συγκεκριμένο, μείζον, εσωκομματικό μέτωπο βασίστηκε σε μια σειρά από παράγοντες: Πρώτον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δεδομένο το επί μήνες σταθερό προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις έρευνες της κοινής γνώμης εμφανίζεται να αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από θέση ισχύος και όχι υπό συνθήκες πολιτικής πίεσης. Δεύτερον, ο κ. Γ. Παπανδρέου αποτρέπει τον κίνδυνο εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ είτε πριν είτε μετά τις ευρωεκλογές: Ειδικότερα, στην Ιπποκράτους διατυπώνονταν φόβοι ότι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα εξελίσσονταν σε εσωκομματικό πρόβλημα δηλώσεις κορυφαίων στελεχών υπέρ ή κατά της επιστροφής του κ. Σημίτη, αλλά και τυχόν δημόσιες παρεμβάσεις του τελευταίου σε διαφορετική κατεύθυνση από τις κεντρικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, σε περίπτωση που το ποσοστό του κόμματος στις ευρωεκλογές ήταν κατώτερο των υψηλών προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα ήταν ευάλωτος στην κριτική ότι δεν ακολούθησε τακτική «πανστρατιάς» ενόψει της κρίσιμης αυτής εκλογικής αναμέτρησης. Τέλος, η «επιστροφή» του πρώην πρωθυπουργού εκτιμήθηκε ότι ενισχύει την προσπάθεια διείσδυσης του ΠΑΣΟΚ στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, ειδικά στην παρούσα περίοδο κατά την οποία η γενικευμένη ανασφάλεια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οδηγεί μερίδα της κοινής γνώμης να αποτιμά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη θετικότερα απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Σταθερή η επιλογή ΠΑΣΟΚ για προεδρία

Ειλημμένη και αμετάκλητη είναι η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου να στηρίξει την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια στην περίπτωση κατά την οποία ο τελευταίος επιθυμεί, τον προσεχή Μάρτιο, την ανανέωση της θητείας του στο ύπατο αξίωμα. Τούτο, εξάλλου φέρεται να είχε κάνει γνωστό ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στον κ. Παπούλια στην πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση. Πάντως, εάν ο ίδιος ο κ. Παπούλιας επιλέξει να μην είναι υποψήφιος, συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρουν πως το θέμα θα εξεταστεί από «μηδενική βάση» και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα μπορούσε να είναι ο κ. Κ. Σημίτης. Εξάλλου, εάν το ΠΑΣΟΚ προκαλέσει εκλογές με μοχλό την προεδρική εκλογή, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε περίπτωση νίκης θα μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας της επιλογής του, ακόμη και με απλή πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή