Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.

Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρυνόμενη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσεγγίζει πλέον τα όρια της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, αλλά και ταυτόχρονη ενίσχυση του προφίλ του κ. Κώστα Καραμανλή που βελτιώνει τις επιδόσεις του στο ερώτημα περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού, αποτυπώνει το Βαρόμετρο Απριλίου της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ».

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά του φθάνοντας στο 41,5%, την ίδια στιγμή που η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται στο 34%. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανακάμπτει στην τρίτη θέση με 8,5%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 7%, ο ΛΑΟΣ με 5% ενώ οι Οικολόγοι – Πράσινοι εμφανίζονται στο όριο του 3%. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. διαμορφώνεται στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να πληρώνει, προφανώς, το τίμημα των οικονομικών μέτρων, των φαινομένων βίας και ανομίας, των αστοχιών στην επικοινωνιακή τακτική και, εσχάτως, της υπόθεσης Παυλίδη.

Στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ωστόσο, ο κ. Κώστας Καραμανλής όχι μόνον διατηρεί αλλά και αυξάνει το προβάδισμά του από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός επιλέγεται από το 42% των ερωτηθέντων, βελτιώνοντας την επίδοσή του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Τον κ. Παπανδρέου επιλέγει το 33% των πολιτών ενώ και τους δύο «μονομάχους» απορρίπτει ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες. Η ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ του κ. Καραμανλή είναι αξιοπρόσεκτη, δεδομένου ότι έρχεται στον απόηχο της αποδιδόμενης στον ίδιο δήλωσης περί αποχώρησης σε περίπτωση ήττας και εν μέσω έντονης σεναριολογίας περί εκλογών. Πάντως, ακόμη και τη στιγμή που το κόμμα του υποχωρεί, ο ίδιος ενισχύεται.

Με βάση τα ανωτέρω ποσοστά, η εκτιμώμενη κοινοβουλευτική δύναμη διαμορφώνεται μεταξύ 149 και 152 εδρών για το ΠΑΣΟΚ και μεταξύ 89 και 92 εδρών για τη Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει 149 έδρες, εφόσον εισέλθουν και οι Οικολόγοι στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, με τους Οικολόγους εκτός Κοινοβουλίου, το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνει αυτοδυναμία εκλέγοντας 152 βουλευτές, χωρίς να απαιτούνται οι επιπλέον 10 έδρες που δίνει ως πριμ ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου, που θα εφαρμοστεί στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σταθερά υψηλή παραμένει και η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά στην «παράσταση νίκης» με το 60% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι θα κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται μάλλον αρνητική στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού το 50% απαντά ότι «δεν χρειάζεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές». Το ποσοστό αυτό, πάντως, βαίνει μειούμενο -ήταν 57% τον Μάρτιο- και τείνει προς εξισορρόπηση με τις γνώμες όσων τάσσονται υπέρ των εκλογών που ανέρχονται πλέον στο 44%, από 37% τον Μάρτιο.

Η μορφή διακυβέρνησης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, και τα ευρήματα του «Βαρομέτρου» για την επιθυμητή από τους πολίτες «μορφή διακυβέρνησης». Το 19% των ερωτηθέντων θεωρεί ως καλύτερη λύση για τη χώρα μία αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ποσοστό περί το 16% συγκεντρώνουν είτε η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ είτε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, είτε τέλος ο «μεγάλος συνασπισμός» Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ. Ως προς το ποια θεωρείται καλύτερη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ διευρύνει το προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. με 27% έναντι 21%, με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων (45%) να απαντά, πάντως, καμία από τις δύο. Αλλωστε, η ικανοποίηση των πολιτών από τη λειτουργία των δύο κομμάτων εξουσίας κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, 21% για την αξιωματική αντιπολίτευση και 16% για την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, κρίνεται ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ακολουθούμενο από τον ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Παπανδρέου καταγράφεται ως ο δημοφιλέστερος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή