Αλλαγή φρουράς σε δύο άξονες

Αλλαγή φρουράς σε δύο άξονες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ευρείας έκτασης ανασχηματισμός, στον οποίο προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν την προγούμενη εβδομάδα, ερμηνεύεται ως απάντηση στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου. Η απώλεια οκτώ ποσοστιαίων μονάδων από τις βουλευτικές του Ιουλίου 2007 ανάγκασε τους επιτελείς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε ενδοσκόπηση. Με τον ανασχηματισμό, επιχειρείται να δοθεί μια εντύπωση ανανέωσης ώστε να διασκεδασθεί η πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι το ΑΚΡ έχει χάσει πια τον δυναμισμό του.

Εμφαση στην οικονομία

Η αλλαγή φρουράς επικεντρώθηκε σε δύο άξονες – οικονομία και εξωτερική πολιτική. Επ’ αυτών εξάλλου κτίσθηκε η επιτυχία της πρώτης κυβέρνησης του ΑΚΡ, που οδήγησε στη θεαματική επανεκλογή του το 2007 αλλά και στην καλή παράστασή του διεθνώς. Ως θετική αλλαγή οράται ο διορισμός του Αλί Μπαμπατζάν ως «τσάρου της οικονομίας», υπεύθυνου των οικονομικών υπουργείων. Το γεγονός ότι αναγορεύεται και σε αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο ότι η τελευταία θα δράσει δυναμικότερα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της κρίσης. Με τις ειδήσεις για πτωχεύσεις εταιρειών να διαδέχονται η μία την άλλη, πληθαίνουν οι επικρίσεις περί κυβερνητικής αδράνειας.

Σημαντικότερη τοποθέτηση θεωρήθηκε εκείνη του πανεπιστημιακού Αχμέτ Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο διορισμός του δεν αλλάζει παρά μόνο την έξωθεν εικόνα, τονίζουν πηγές κοντά στο υπουργείο. Και αυτό γιατί εδώ και χρόνια την εξωτερική πολιτική τη χάρασσε ο ίδιος ο Νταβούτογλου, πρώτος τη τάξει σύμβουλος του Ερντογάν και του Γκιουλ επί διεθνών θεμάτων. «Είναι ένας διορισμός που κάποια στιγμή θα γινόταν. Καθυστέρησε περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε, ακριβώς επειδή ο Νταβούτογλου προτιμά να δρα πίσω από τους προβολείς και απεχθάνεται τη δημοσιότητα και τις συνεντεύξεις», δήλωσε στην «Κ» πρόσωπο κοντά στον νέο υπουργό.

Οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια του υπουργείου δηλώνουν πως η διαδοχή δεν θα επιφέρει την αλλαγή πορείας που εικάζουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο Νταβούτογλου είναι γνωστός ως εμπνευστής της «νεοοθωμανικής» εξωτερικής πολιτικής – της επιστροφής της Τουρκίας στον «φυσικό της χώρο» της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι «ευρωπαία στην Ευρώπη, μεσανατολική στη Μέση Ανατολή και καυκασιανή στον Καύκασο». Δικής του έμπνευσης είναι η φιλοδοξία να καταστεί η Τουρκία κύριος μεσολαβητής σε όλες τις διενέξεις της ευρύτερης περιοχής. Στο όραμα Νταβούτογλου ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις της με τη Δύση και ειδικότερα την Ε.Ε. Συμπληρώνει, δεν αντικαθιστά, τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της.

Την Πέμπτη ο τουρκικός Τύπος ανακοίνωνε συνάντηση στην Πράγα των προέδρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και τη συμφωνία επί της αρχής στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωναν πως η συνάντηση είναι αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών της τουρκικής πλευράς, υπό την καθοδήγηση του νέου υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή