Οι παραγραφές, τα σενάρια και η αμηχανία

Οι παραγραφές, τα σενάρια και η αμηχανία

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεραυνός εν αιθρία ή αυτοσχεδιασμός στο φτερό; Η προχθεσινή κίνηση να στείλει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το διάταγμα διακοπής των εργασιών της Ολομελείας προκάλεσε μιαν άνευ προηγουμένου αμηχανία στα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που για πολλές ώρες δεν είχαν έστω κοινή γλώσσα ερμηνείας.

Κι όμως, μία λεπτομέρεια που πολύ λίγοι πρόσεξαν αλλά προϊδέαζε για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κατεγράφη το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης: Με το κλείσιμο της κατ’ άρθρον συζητήσεως του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας με τις άκρως προεκλογικού χαρακτήρα τροπολογίες που πέρασαν και αφορούσαν την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας πρότεινε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Αυτό κατά την κοινοβουλευτική πρακτική συμβαίνει μόνο σε δύο περιπτώσεις. Οταν η κυβέρνηση επείγεται λόγω προθεσμιών και, δεύτερον, όταν πρόκειται η Ολομέλεια να κλείσει για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Δηλαδή, είτε για διακοπές Χριστουγέννων ή Πάσχα είτε για το κλείσιμο της συνόδου ή της περιόδου, ομαλά, είτε κατόπιν αιτήματος του εκάστοτε πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Εν πάση περιπτώσει, είναι πράγματι η πρώτη φορά που η Βουλή κλείνει για έναν ολόκληρο μήνα για τις ευρωεκλογές, και το άμεσο πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι παραγράφονται οι τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα ερευνώμενα σκάνδαλα. Η διάρκεια διακοπής καθίσταται «ρεκόρ» και από το γεγονός ότι κλείνει και η Ολομέλεια ταυτόχρονα, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρόνος που η Βουλή «κατεβάζει ρολά» επιμηκύνεται για κάποιες ημέρες και μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Συνήθως η Ολομέλεια κλείνει από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Από μνήμης, πάντως, μπορεί να εκτιμηθεί ότι πλην των περιπτώσεων των δίδυμων εκλογών το 1981 και το 1989, οπότε τηρήθηκε και για τις εθνικές για τις ευρωεκλογές ο μήνας που προβλέπει το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος, μόνον το 1985 η διακοπή των εργασιών ήταν και πάλι τέσσερις εβδομάδες. Το μεγαλύτερο σύνηθες διάστημα που διέκοψε η Ολομέλεια -ποτέ όμως η σύνοδος πλην του 1989, όταν η τότε Βουλή ολοκλήρωσε μια πλήρη τετραετία- στις ευρωεκλογικές αναμετρήσεις ήταν τρεις εβδομάδες (1999).

Μέσα στον προχθεσινό πανικό κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για δίδυμες εκλογές με επιλογή του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στις 7 Ιουνίου. Ομως αυτό δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να σταθεί, αφού αφενός τότε θα είχαμε διάλυση της Βουλής με προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια και επίκληση σημαντικού εθνικού λόγου εκ μέρους του κ. Καραμανλή, και όχι κλείσιμο της συνόδου όπως συνέβη. Ενώ, αφετέρου, η απόφαση του πρωθυπουργού θα είχε γνωστοποιηθεί στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος.

Διοχετεύθηκε επίσης από την αντιπολίτευση κατά κύριο λόγο, αλλά όχι μόνον, η πληροφορία πως ενδεχομένως η Βουλή έκλεισε επειδή αναμένεται εντός της προσεχούς εβδομάδας να διαβιβαστεί στη Βουλή και άλλη δικογραφία. Στην περίπτωση αυτή, κατά τον κανονισμό, θα μπορεί να επιληφθεί η Ολομέλεια από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Βεβαίως, τίποτε δεν εμποδίζει τη Δικαιοσύνη να διαβιβάζει στη Βουλή δικογραφίες. Στην περίπτωση αυτή όμως η παραλαβή τους θα ανακοινωθεί υποχρεωτικώς από τον πρόεδρο του σώματος με την έναρξη των θερινών τμημάτων, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση στις 15 – 20 Ιουνίου. Μετά την προχθεσινή απόφαση, θα έχει δηλαδή η κυβέρνηση έναν «καθαρό» προεκλογικό μήνα.

Στα θερινά τμήματα που θα συνέλθουν μετά τις ευρωεκλογές διεξάγεται το νομοθετικό έργο και, σε μικρότερη από ό,τι στην Ολομέλεια κλίμακα, κοινοβουλευτικός έλεγχος. Αφού δεν υπάρχει Ολομέλεια δεν μπορεί να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για παλαιότερες ή νέες υποθέσεις, αφού είναι στην ευχέρεια της πλειοψηφίας, δηλαδή της κυβέρνησης, να συγκαλέσει την Ολομέλεια. Κάτι όμως εξαιρετικά σπάνιο, που έχει γίνει ώς τώρα στη διάρκεια θερινών τμημάτων μόνο για την ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ και την επίσκεψη Μπους. Μπορεί να κατατεθεί βεβαίως από την αντιπολίτευση πρόταση δυσπιστίας σε δημόσια συνεδρίαση θερινού τμήματος, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια, αλλά αυτό είναι θεωρητική πολιτική προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή