Μοναδικό «διευθυντήριο» είναι ο Κ. Καραμανλής

Μοναδικό «διευθυντήριο» είναι ο Κ. Καραμανλής

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί προσωπικού έχει αναλάβει την προεκλογική μάχη της 7ης Ιουνίου αλλά και τη μετέπειτα πορεία της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς τα «διευθυντήρια» εκ των κορυφαίων και η «οικονομική τρόικα» ανήκουν ουσιαστικά στο παρελθόν. Ο κ. Καραμανλής αποφασίζει, ουσιαστικά, μόνος του για το σύνολο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών όπως απέδειξαν η πρωτοβουλία για λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής που προκάλεσε έκπληξη ακόμη και σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αλλά και η διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας που ανακοινώνεται σήμερα. Ακόμη και συγκρότηση της «Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών» που συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη ήταν περισσότερο μία προσπάθεια να εκπεμφθεί η εικόνα της πανστρατιάς, παρά μία ουσιαστική κίνηση εμπλοκής των κορυφαίων στις εκλογικές αποφάσεις.

Συνομιλητές

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί και συνομιλεί τακτικά με ένα στενό πυρήνα στελεχών, κατά κύριο λόγο τους κ. Πρ. Παυλόπουλο, ουσιαστικό εισηγητή της πρότασης για λήξη των εργασιών της Βουλής, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κ. Γιώργο Σουφλιά, κ. Δημήτρη Σιούφα και τον Γραμματέα του κόμματος Λευτ. Ζαγορίτη. Ωστόσο, η «ζύμωση» αυτή πόρρω απέχει από την εικόνα του «διευθυντηρίου» των κορυφαίων που είχε δημιουργηθεί μετά τον, εφιαλτικό για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, περσινό Σεπτέμβριο όταν, εξαιτίας της υπόθεσης Βατοπεδίου, τόσο ο μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου, με πρωταγωνιστή τον Θεοδ. Ρουσόπουλο όσο και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας κατέρρεαν με γεωμετρική πρόοδο. Την περίοδο εκείνη ήταν ο κ. Γιώργος Σουφλιάς που αναλάμβανε «ειδικές αποστολές», μεταξύ των οποίων και την προσπάθεια απεγκλωβισμού της κυβέρνησης από τον βαλλόμενο Γ. Βουλγαράκη. Σε πλήρη δραστηριότητα βρίσκονταν και οι υπόλοιποι κορυφαίοι για την αντιμετώπιση της σκανδαλολογίας που απειλούσε να πνίξει την κυβέρνηση. Λίγες εβδομάδες αργότερα, με τον κ. Θεόδ. Ρουσόπουλο να έχει κι αυτός παραιτηθεί, οι κινητοποιήσεις και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου βρήκαν την κυβερνητική επιτροπή να συνεδριάζει, νύχτα, στο Μέγαρο Μαξίμου, εντείνοντας την αίσθηση περί της λειτουργίας ενός κορυφαίου κυβερνητικού διευθυντηρίου διαχείρισης κρίσεων.

Ακολούθησε στις 8 Ιανουαρίου η συγκρότηση της περίφημης οικονομικής τρόικας υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και των Γιώργου Σουφλιά και Κωστή Χατζηδάκη. Τις ημέρες εκείνες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατέβαλλε εργώδεις προσπάθειες στήριξης του κ. Παπαθανασίου, συνομιλώντας με πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους. Η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων έχει να συνεδριάσει αρκετές εβδομάδες ενώ ο κ. Γ. Σουφλιάς έχει καταστεί περισσότερο ακριβοθώρητος. «Πλέον δεν υπάρχει λόγος, καθώς ο κ. Παπαθανασίου μοιάζει να πατάει γερά στα πόδια του», εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας, πάντως, ότι δεν αποκλείεται η αποστασιοποίηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να σχετίζεται και με τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα και την ανάγκη διαφύλαξης του δικού του μετριοπαθούς προφίλ.

Ο κ. Σουφλιάς συνομιλεί τακτικά με τον πρωθυπουργό, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει, αν όχι σε συχνότητα τουλάχιστον σε εύρος πληροφοριών, με τον υπουργό Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Ενδεικτικός προς τούτο είναι και ο αιφνιδιασμός του πρώην Γραμματέα της Ν.Δ. για την πρωθυπουργική πρωτοβουλία λήξης των εργασιών της Βουλής.

Αγγέλου – Αντώναρος

Στην πράξη, καθημερινοί συνομιλητές του Κ. Καραμανλή είναι ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Γιάννης Αγγέλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, που παρά την κριτική που δέχεται για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς απολαμβάνει της πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης. Οι δύο άνδρες φαίνεται ότι γνωρίζουν από τους πρώτους τις σκέψεις του πρωθυπουργού, με μία σημαντική διαφορά -ωστόσο- σε σχέση με την «περίοδο Ρουσόπουλου». Τότε, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό τύγχαναν «επεξεργασίας» και «προσαρμογής» από τον πρώην υπουργό Επικρατείας και τους συνεργάτες του. Πλέον, η επεξεργασία αυτή γίνεται στο στενό κύκλο των τριών με τον πρωθυπουργό να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Το σύνδρομο της επικοινωνίας

Την ίδια στιγμή που τόσο η καθημερινή δραστηριότητα του πρωθυπουργού όσο και οι σχεδιασμοί Μεγάρου Μαξίμου και Ρηγίλλης αποπνέουν… «αποφασιστικότητα», το επικοινωνιακό επιτελείο εξακολουθεί να λειτουργεί φοβικά. Τα δημοσιεύματα περί «κόπωσης» αποτέλεσαν σοκ για τον κ. Ευ. Αντώναρο και προκάλεσαν δηλητηριώδη σχόλια από κυβερνητικά στελέχη. Ως αποτέλεσμα η ήδη περιορισμένη επαφή του πρωθυπουργού και του επιτελείου του με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στην πράξη καταργήθηκε, ιδίως κατά τις πολλές πρόσφατες επισκέψεις του κ. Καραμανλή στο εξωτερικό. Υπό τον φόβο δυσάρεστων ερωτήσεων, οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή εισηγούνται για τον ίδιο και τους εαυτούς τους την τήρηση αποστάσεων… ασφαλείας με αποτέλεσμα, συχνά, να απουσιάζει η ενημέρωση ακόμη και για το επίσημο αντικείμενο της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή