Από την αρχή του 2006, όλοι ήξεραν το σκάνδαλο Siemens

Από την αρχή του 2006, όλοι ήξεραν το σκάνδαλο Siemens

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκάνδαλο Siemens είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα μερικούς μήνες πριν εισβάλει η εισαγγελία του Μονάχου από κοινού με την τοπική αστυνομία στα κεντρικά γραφεία της μητρικής εταιρείας στο Μόναχο, όπως φαίνεται από σημείωμα του στελέχους της εσωτερικής «συμμόρφωσης με τους νόμους» δόκτορος Μπούρκχαρντ, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της «Κ». Από το έγγραφο προκύπτει ότι αμέσως μετά την εξέταση του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Hellas, κ. Πρόδρομου Μαυρίδη, στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2006, ο κ. Μπούρκχαρντ τηλεφώνησε με τον συνεργάτη του κ. Βάλις, το μεσημέρι της 10ης Μαρτίου 2006, στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής εταιρείας κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και του ζήτησαν:

– Να δώσει εντολή στον κ. Πρόδρομο Μαυρίδη να μην κάνει την παραμικρή κίνηση στον ιδιωτικό λογαριασμό του στη Societe Generale της Κηφισιάς.

– Να μεταφέρει το σύνολο των χρημάτων, που ανήκαν, σύμφωνα με όσα είχε πει ο ίδιος ο κ. Μαυρίδης στη Siemens, σε λογαριασμό που θα του καθόριζε η μητρική εταιρεία.

– Να παραδώσει όλα τα παραστατικά από την κίνηση του προσωπικού του λογαριασμού στον δικηγόρο της Siemens κ. Γ. Γιαννίδη.

Ο κ. Χριστοφοράκος τηλεφώνησε είκοσι λεπτά αργότερα και διαβεβαίωσε ότι μετέφερε το πρώτο σημείο. Τα άλλα δύο θα τα μετέφερε στον κ. Μαυρίδη το ίδιο απόγευμα.

Από την αλληλογραφία της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Debevoise & Plimpton, που διεξήγαγε εσωτερικό έλεγχο για την υπόθεση, δεν είναι σαφές τι απέγινε με τα υπόλοιπα δύο σημεία. Ο τότε νομικός σύμβουλος της Siemens, κ. Γιάννης Γιαννίδης, δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί χθες το απόγευμα για κάποιο σχόλιο, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του.

Ο συνήγορος του κ. Πρ. Μαυρίδη, κ. Θ. Σοφός, αμφισβήτησε πρόσφατα τη γνησιότητα μιας προηγούμενης αναφοράς του κ. Μπούρκχαρντ, στην οποία ο κ. Μαυρίδης φέρεται να δηλώνει ότι χρησιμοποιούσε τα «μαύρα χρήματα» της Siemens για να πληρώνει διαδοχικές διοικήσεις του ΟΤΕ ώστε να μην εφαρμόζονται σε όφελος του οργανισμού ευνοϊκοί όροι της σύμβασης με τη Siemens. O κ. Μαυρίδης, διά του δικηγόρου του, προσέβαλε μάλιστα το έγγραφο ως πλαστό.

Πάντως, όταν ο κ. Μαυρίδης είχε εξεταστεί στις 19 Ιουνίου 2006 από την ελβετική εισαγγελία για δεύτερη φορά και αφού εν τω μεταξύ είχε διακόψει τη συνεργασία του με τη Siemens για λόγο που η εταιρεία ουδέποτε ανακοίνωσε, ρωτήθηκε αν τα χρήματα που μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό του στην Ελλάδα «βρίσκονται ακόμα εκεί». Και απάντησε ότι δεν θα… απαντήσει στο ερώτημα αυτό, αλλά ότι τα χρήματα είχαν μεταφερθεί νόμιμα από την Ελλάδα στην Ελβετία.

Η ελληνική θυγατρική έκανε αγωγή στον κ. Μαυρίδη, λίγες μέρες πριν από την επιδρομή της βαυαρικής αστυνομίας και της εισαγγελίας στα γραφεία της μητρικής Siemens, τον Νοέμβριο του 2006, και ο κ. Μαυρίδης επέστρεψε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ποσού, χωρίς η Siemens να έχει παραιτηθεί από την αγωγή της ακόμα.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η υποβολή ενστάσεων και αιτημάτων από πλευράς των κατηγορουμένων ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού, μία μόλις ημέρα πριν από τις καθορισμένες απολογίες τους. Χθες, ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην στελέχους του ΟΤΕ κ. Γιάννη Σκαρπέλη, υπέβαλε αίτηση με την οποία ζητεί να του χορηγηθεί επίσημη μετάφραση εγγράφων της δικογραφίας, τα οποία είναι στη γερμανική γλώσσα. Σύμφωνα με τον συνήγορο του κ. Σκαρπέλη, στα εν λόγω έγγραφα στηρίζεται η κατηγορία που του έχει απαγγελθεί και συνεπώς είναι αναγκαία η ακριβής γνώση του περιεχομένου τους για την απολογία του. Με την ίδια αίτηση, ο κ. Σκαρπέλης ζητεί και νέα προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθεί επί των εγγράφων και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Πλην του κ. Σκαρπέλη, αύριο έχουν κληθεί να απολογηθούν για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα τα πρώην στελέχη της Siemens κ. Χριστοφοράκος, Μαυρίδης, Ηλίας Γεωργίου, Εμμανουήλ Σταυριανός, Χρήστος Καραβέλας και Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Δεδομένης της βαρύτητας της υπόθεσης, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο προφυλάκισης. Κατ’ άλλους, δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των κατηγορουμένων αντί απολογίας να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης σε βάρος του ανακριτή, «παγώνοντας» έτσι τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή