Οι προτεραιότητες των «Πρασίνων»

Οι προτεραιότητες των «Πρασίνων»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας στο ενεργητικό της 12 χρόνια εμπειρίας ως βουλευτής των «Πρασίνων» της Αυστρίας, των οποίων εδώ και ένα έτος είναι αναπληρωματική πρόεδρος, η Μαρία Βασιλάκου συμμετέχει στις προσεχείς ευρωεκλογές από τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου των «Οικολόγων Πράσινων». Μίλησε στην «Κ» για τις προοπτικές που διαβλέπει ως προς την παρουσία του κόμματος στην ελληνική πολιτική σκηνή και για τις προτεραιότητές του.

– Στην Ευρώπη το οικολογικό κίνημα έχει εδώ και χρόνια σταθερή πολιτική εκπροσώπηση. Γιατί στην Ελλάδα δεν συνέβη αυτό;

– Πιστεύω ότι υπάρχουν ιστορικοί λόγοι. Στο διάστημα που το οικολογικό κίνημα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πρωτοεμφανίσθηκε δυναμικά, η Ελλάδα βρισκόταν στη μεταπολίτευση. Η ελληνική πολιτική σκηνή ήταν προσανατολισμένη στο σχήμα Αριστερά – Δεξιά και η πολιτική οικολογία δεν μπορεί εύκολα να ενταχθεί σε αυτά τα γνωστά καλούπια. Ηταν δύσκολο εκείνο το διάστημα να εδραιωθεί ένα νέο σχήμα, το διάστημα που η χώρα βρισκόταν σε περίοδο πολιτικής ανασυγκρότησης. Χάσαμε το τρένο και αργότερα για οποιοδήποτε νέο κόμμα δεν είναι εύκολο να καταφέρει να εδραιωθεί.

– Παλαιότερα είχε υπάρξει προσπάθεια πολιτικής εκπροσώπησης του οικολογικού κινήματος, ωστόσο δεν είχε διάρκεια. Η σημερινή συγκυρία είναι διαφορετική;

– Υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Τότε το κίνημα δεν είχε συγκροτηθεί σαν συμπαγής πολιτικός σχηματισμός, ήταν στην ουσία μια σειρά από οικολογικές κινήσεις, που κατάφεραν να συμπράξουν συγκυριακά. Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» υπάρχουν ως κόμμα ήδη εδώ και 5 χρόνια, υπάρχει εσωτερική δομή, μηχανισμός, πολιτικό πρόγραμμα και επιπλέον, ως κομμάτι των Ευρωπαίων Πρασίνων, υπάρχει και ευρωπαϊκή υποδομή, που επίσης στηρίζει.

– Η Ελλάδα έχει περιβαλλοντική πολιτική;

-Προφανώς παίρνονται μία σειρά περιβαλλοντικά μέτρα, τα οποία, αν μη τι άλλο, τα επιβάλλουν και οι κανονισμοί της Ε.Ε. Θα έλεγα όμως ότι απέχει πολύ από αυτό που θα χαρακτήριζα περιβαλλοντική πολιτική, που αφορά ένα στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους. Γι’ αυτό η χώρα έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με μια σειρά τραγικά οικολογικά προβλήματα, είτε σε επίπεδο μόλυνσης ποταμών, υπεδάφους, θαλασσών κ.λπ. είτε σε επίπεδο πυρκαγιών, που κατακαίνε τη χώρα κάθε καλοκαίρι, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να αιμορραγεί και οικονομικά και οικολογικά όσον αφορά το ενεργειακό, όντας μια από τις πιο εξαρτημένες χώρες στον κόσμο από το πετρέλαιο.

– Οι βασικές προτεραιότητες των «Οικολόγων Πράσινων» για την Ελλάδα ποιες είναι;

– Στροφή προς την πράσινη οικονομία, που είναι κατά τη γνώμη μου και το κύριο μέλημα που θα έπρεπε να έχει κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα, με σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως στα φωτοβολταϊκά. Σοβαρές επενδύσεις σε συντήρηση και μόνωση. Επειγόντως στην Ελλάδα θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Αλλο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης ποταμών και γενικότερα η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας, πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα. Επιπλέον, η διαχείριση δασών, να σταματήσει ο όλεθρος της καταστροφής με τις πυρκαγιές. Τέλος, άμεση επέμβαση χρειάζεται το θέμα της δημόσιας υγείας, όπου η κατάσταση είναι τραγική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή