Προληπτικές συλλήψεις μετά το φιάσκο

Προληπτικές συλλήψεις μετά το φιάσκο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγισμός εξελίξεων στην υπόθεση Siemens προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και έντονη αμφισβήτηση των σχετικών χειρισμών.

Το βράδυ της Παρασκευής, στις 9.15 μ.μ., λίγο μετά το τέλος των δελτίων ειδήσεων των «8», μετά την (από καιρό φημολογούμενη) διαφυγή του κατηγορούμενου Χρ. Καραβέλα, οι δικαστικές αρχές ανέτρεψαν την τακτική τους και συνέλαβαν τους Ηλία Γεωργίου και Γιώργο Σκαρπέλη, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί μόλις το μεσημέρι στον ανακριτή και είχαν πάρει προθεσμία να απολογηθούν στις 12 και 15 Ιουνίου, αντιστοίχως.

Το ένταλμα σύλληψης έγραφε ότι υπήρχε κίνδυνος διαφυγής και επανάληψης της πράξης τους. Και οι δύο, ο Γ. Σκαρπέλης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΤΕ και ο Ηλ. Γεωργίου, πρώην διευθυντής της Siemens, είναι συνταξιούχοι και είχαν εμφανισθεί κανονικά όσες φορές εκλήθησαν στον ανακριτή.

Επειδή η σύλληψή τους έγινε μετά τις 9 μ.μ. χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, οι συνήγοροί τους Αγγ. Πάρσαλης και Δημήτρης Τσοβόλας υπέβαλαν μήνυση κατά του 4ου ειδικού ανακριτή, Νίκου Ζαγοριανού, για κατάχρηση εξουσίας και ζήτησαν να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου εναντίον του. Ο Ι. Ματζουράνης, μέχρι την Παρασκευή συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη, δήλωσε ότι «μετά το κλείσιμο της Βουλής και το άνοιγμα των συνόρων για βασικούς κατηγορουμένους, το δημόσιο υπουργικό «άδειασμα» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του ανακριτή πυροδοτεί κινήσεις πολιτικού και επικοινωνιακού αντιπερισπασμού με θύματα όσους από τους κατηγορουμένους δεν συμμετέχουν στον χορό των φυγοδίκων».

Ας σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός είχε δεσμευθεί ότι θα παραδώσει στους συνηγόρους των δύο κατηγορουμένων τα δύο έγγραφα της δικογραφίας που δεν τους έχουν παραδοθεί:

Πρώτον, την έκθεση κατασχέσεως στα γραφεία της Siemens που περιλαμβάνει παραστατικά σε χρήμα και σε είδος σε πολιτικά πρόσωπα.

Δεύτερον, τα παραστατικά των ελέγχων των λογαριασμών του Γ. Τρεπεκλή από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Οι Γ. Σκαρπέλης και Ηλ. Γεωργίου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Δευτέρα και προφυλακίστηκαν.

Ετσι, μέχρι σήμερα, ο απολογισμός της ανάκρισης είναι ο ακόλουθος: Δύο φυγοδικούν (Μιχ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας), δύο έχουν συλληφθεί (Γ. Σκαρπέλης, Ηλ. Γεωργίου), δύο έχουν προφυλακιστεί (Πρ. Μαυρίδης, Εμμ. Σταυριανού), ένας έχει πάρει προθεσμία να απολογηθεί (Φόλκερ Γιουνγκ) κι ένας είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (Αλέξανδρος Αθανασιάδης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή