Εκλογικοί κατάλογοι που παραπλανούν

Εκλογικοί κατάλογοι που παραπλανούν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί το παρομοίασαν με ακορντεόν, άλλοι με ασανσέρ. Ο λόγος για το εκλογικό σώμα και για τον τρόπο υπολογισμού του. Οχι πως δεν ξέρουμε πόσοι είμαστε. Ούτε αγνοούμε τις πραγματικές δημογραφικές μας τάσεις και ροπές. Ομως, είναι αλήθεια ότι κάτι πρέπει να μετράμε λάθος. Και τούτο γιατί στο εκλογικό σώμα των 9.866.913 τα κουκιά δεν βγαίνουν! Για να εξηγούμεθα: κανείς από τους εκλογολόγους δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ο πραγματικός αριθμός των Ελλήνων που θα μπορούσε να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Από την άλλη, αυτός είναι ο αριθμός βάσει του οποίου γίνονται όλοι οι υπολογισμοί.

Τελικώς, ποιους περιλαμβάνει αυτός ο αριθμός; Ολους όσοι έκλεισαν τα 18 τους χρόνια (οι νέοι ψηφοφόροι συνήθως αντιπροσωπεύουν το 3% του σώματος ανά τετραετία), τους απόδημους (ζώντες και τεθνεώτες), τους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) και τους υπερήλικες (άνω των 80 ετών). Από τους αποδήμους, ένα μεγάλο ποσοστό διατηρεί ελληνική αστυνομική ταυτότητα, για λόγους καθαρά συναισθηματικούς, και άρα συμπεριλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους. Οι περισσότεροι από εκείνους που διαβιούν πέραν του Ατλαντικού ουδέποτε ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.

Ακόμη, οι εκλογικοί κατάλογοι πρέπει να ενημερώνονται κάθε δύο μήνες, με βάση τα δεδομένα των δημοτολογίων (με ευθύνη των δήμων). Ομως η προσπάθεια αυτή προσκρούει σε δύο (αν όχι περισσότερους) παράγοντες. Στις ελλιπείς διαγραφές λόγω θανάτου, που αφορούν κυρίως (αλλά όχι μόνο) τους Ελληνες του εξωτερικού και στους διπλοεγγεγραμμένους (ο αριθμός των οποίων έχει περιοριστεί δραστικά). Συχνά όμως προσκρούει και στην αδιαφορία κάποιων τοπικών αρχόντων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα τα μητρώα να μην είναι ενημερωμένα. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους αγγίζουν το 6 – 8% των εγγεγραμμένων. Ενώ κατά μία άλλη προσέγγιση οι λανθασμένες εγγραφές, με εκείνους που λόγω γήρατος και συνθηκών απέχουν από την εκλογική διαδικασία, αγγίζουν το 20 – 25%.

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας, έτσι όπως καταγραφόταν μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2009, αγγίζει τα 11.262.539, εκ των οποίων το 15% είναι κάτω από 15 ετών, το 67% είναι από 15 – 64 ετών και το 17,08% είναι πάνω από 65. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης θανάτου αγγίζει το 9,3%, ενώ ο δείκτης γεννήσεων το 9,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή