Η μεγάλη αποχή προβληματίζει έντονα και την Ιπποκράτους

Η μεγάλη αποχή προβληματίζει έντονα και την Ιπποκράτους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανάμεικτα συναισθήματα βρήκε την Ιπποκράτους η πρώτη μετεκλογική ημέρα. Δημοσίως τα στελέχη που έκαναν δηλώσεις δεν έπαυαν να υπερτονίζουν τη σημασία της καθαρής νίκης του ΠΑΣΟΚ. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ωστόσο, διέκρινε κανείς εύκολα την έκπληξή τους για την πρωτόγνωρη αποχή και κυρίως την αμηχανία τους να την ερμηνεύσουν, όπως και να προβλέψουν τις μελλοντικές διαθέσεις των πολιτών που απείχαν.

Επισήμως πάντως το ΠΑΣΟΚ έσπευσε σε μια μάλλον αυθαίρετη διάκριση της αποχής, μέρος μόνον της οποίας απέδωσε «σε μια συνολική αμφισβήτηση στο πολιτικό σύστημα». Οπως υποστήριξε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. είναι κυρίως μια αποχή διαμαρτυρίας από ανθρώπους που δεν αισθάνθηκαν έτοιμοι να ψηφίσουν άλλο κόμμα και θέλησαν διά της απουσίας τους να την αποδοκιμάσουν». Ενώ αντιθέτως, «στη δική μας περίπτωση», όπως είπε, «υπάρχει ένα ποσοστό αποχής που ήταν αποχή εφησυχασμού, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και πολλοί ψηφοφόροι μας θεώρησαν ότι δεν διακυβεύεται κάτι».

Την άποψη αυτή βέβαια δεν φαίνεται να την υιοθέτησαν αρκετοί βουλευτές του κόμματος. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης για παράδειγμα μίλησε χθες (στο City) για «έναν κόσμο με πολύ αγωνία και πολύ οργή προς όλους μας», εκτιμώντας έτσι ότι τμήμα της αποχής συνιστά αποδοκιμασία και για το ΠΑΣΟΚ, ενώ και η κ. Βάσω Παπανδρέου παραδέχθηκε (στον 9,84) ότι «σε μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού φαίνεται ότι τα μηνύματά μας δεν έχουν περάσει».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, εκφράζουν από χθες και έναν ακόμη προβληματισμό τους, μιλώντας για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του προγραμματικού λόγου της Ιπποκράτους σε συγκεκριμένους τομείς. Τα εν λόγω στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το απροσδόκητα υψηλό ποσοστό που έλαβε ο ΛΑΟΣ (7,15%) το οποίο αποδίδουν όχι τόσο σε ψήφο αποδοκιμασίας της Ν.Δ. αλλά σε ένα γενικότερο φαινόμενο «συντηρητικοποίησης» της κοινωνίας το οποίο συνδέουν με το πρόβλημα των μεταναστών. Για το λόγο αυτό, προεξοφλούν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός θα αναπροσαρμόσει την τακτική του κυρίως στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης σε μια προσπάθεια να ενσωματώσει στο λόγο της Ν.Δ. όλη τη βασική επιχειρηματολογία του ΛΑΟΣ. «Αν ο Καραμανλής ακολουθήσει ό,τι έκανε και ο Σαρκοζί στη Γαλλία που κατόρθωσε να απορροφήσει τη δύναμη των κληρονόμων του Λεπέν, η διαφορά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μπορεί και πάλι να εκμηδενιστεί» λένε κάποιοι βουλευτές. Ας σημειωθεί επίσης ότι ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έκρυψε τη διάψευση των προσδοκιών του κ. Γ. Παπανδρέου για την ενίσχυση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ε.Ε. ενώ παραδέχθηκε ότι με την επικράτηση της κεντροδεξιάς, θα είναι πολύ δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αν αναλάβει την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή