Συζητήσεις σε Ν.Δ. περί συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ

Συζητήσεις σε Ν.Δ. περί συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογική ήττα της Κυριακής, η πρώτη σε ευρωεκλογές εδώ και 15 έτη, ανοίγει πολλαπλά μέτωπα στο εσωτερικό της Ν.Δ. αλλά και νέο κύκλο συζήτησης για τη στάση έναντι του, ενδυναμωμένου, ΛΑ.Ο.Σ του Γ. Καρατζαφέρη. Ηδη χθες, δύο βουλευτές της «λαϊκής δεξιάς», οι Γ. Μανώλης και Κατερίνα Παπακώστα, έθεσαν σαφώς ζήτημα ανασύνταξης του κεντροδεξιού χώρου προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων αριστερά του. «Είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη, ας αφήσουμε τις διαιρέσεις, τους ρατσισμούς και τις ετικέτες» επισήμανε (Κανάλι1) η κ. Παπακώστα, ζητώντας «να αφήσουν ορισμένοι τις θεωρίες περί άκρων και ακροτήτων ώστε να βρει η κεντροδεξιά τη λαϊκή της βάση και να συμπλεύσει ενιαία». Στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο κ. Γ. Μανώλης χαρακτήρισε πιθανή μία ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος ώστε να «οδηγηθούμε σε συνεργασίες και συγκλίσεις». «Ο Καρατζαφέρης είναι πολύ πιο κοντά στον Κ. Καραμανλή σε σχέση με άλλα στελέχη που τον πούλησαν», σημείωσε και ο Παν. Ψωμιάδης (Flash), καλώντας τον πρωθυπουργό να γίνει «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Che Guevara» και να κάνει επανάσταση χωρίς να νοιάζεται για εσωκομματικές ισορροπίες. Την πίεση από τα δεξιά αναγνωρίζουν και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ, μεταξύ άλλων ο Ευ. Μεϊμαράκης, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να διαφαίνεται αλλαγή στάσης της Ν.Δ. Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί ο «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων μέσω πολιτικών πρωτοβουλιών στα ζητήματα της ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης.

Σε αναζήτηση του εκλογικού μηνύματος…

Η κυβερνώσα παράταξη εισέρχεται, εμφανώς, σε φάση ενδοσκόπησης για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και βουλευτές κρίνουν ως ασθενές το μεταμεσονύκτιο μήνυμα του πρωθυπουργού ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι, ενδεχομένως, ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να παίξει το χαρτί των εκλογών, όπως αρχικά είχε αποφασίσει με τη διαφαινόμενη διαφορά στο 6%. Παράλληλα, ανοίγει εκ νέου ο κύκλος της απόδοσης ευθυνών, καθώς χθες ετέθη εκ νέου από βουλευτές τόσο το ζήτημα του αποκλεισμού όσων «πλήγωσαν την παράταξη» όσο και το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, με το όνομα της κας Ντόρας Μπακογιάννη -η οποία πάντως απολαμβάνει πλήρους στήριξης από το Μαξίμου- να βρίσκεται στα χείλη πολλών για τους χειρισμούς της υπόθεσης Καραβέλα.

Κυβερνητικοί παράγοντες διατυπώνουν σφοδρή κριτική τόσο για τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού, με τη Ρηγίλλης να απαντά ότι είναι τα κυβερνητικά πεπραγμένα που έκριναν το αποτέλεσμα, όσο -κυρίως- για το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. «Ουδέποτε μου ζητήθηκε μία πρόταση, ακόμη και για το πεδίο των αρμοδιοτήτων μου», σχολίαζε χθες προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος, στοχοποιώντας το στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή