«Ανάσα» από την αποχώρηση Ρουσόπουλου

«Ανάσα» από την αποχώρηση Ρουσόπουλου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανής είναι η ικανοποίηση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης μετά τη χθεσινή απόφαση του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου να θέσει εαυτόν εκτός γαλάζιων ψηφοδελτίων για τις προσεχείς εκλογές. Αρκετοί εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία Ρουσόπουλου αφ’ ενός διευκολύνει τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, αφ’ ετέρου εντείνει την πίεση και προς τους υπόλοιπους γαλάζιους που φέρονται αναμεμειγμένοι σε «σκοτεινές» υποθέσεις να δώσουν οι ίδιοι τέλος σε μια υπόθεση που ταλανίζει την κυβέρνηση και προκαλεί διαδοχικές κρίσεις εσωστρέφειας.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, χωρίς όμως να δηλώνει και τη «συνταξιοδότησή» του γενικότερα από τον πολιτικό στίβο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Μ’ αυτήν την επιστολή, σου γνωστοποιώ την απόφασή μου να μη διεκδικήσω θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός μας στις επόμενες εκλογές… Με ενδιέφερε η συμμετοχή μου, δεν το κρύβω. Δεν με ενδιαφέρει πια. Οι συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό δεν μου επιτρέπουν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τη συκοφαντία είτε αυτή προέρχεται από αντιπάλους είτε -δυστυχώς- από «φίλους», σημειώνει ο κ. Ρουσόπουλος στο κείμενο που έστειλε χθες προς τον πρωθυπουργό.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τη Ρηγίλλης το μόνο σχόλιο ήταν ότι πρόκειται «για προσωπική απόφαση που είναι σεβαστή». Ωστόσο, κοινή εκτίμηση είναι ότι η κίνηση Ρουσόπουλου διευκολύνει τους εφ’ εξής πρωθυπουργικούς και συμβάλλει ώστε και οι υπόλοιποι γαλάζιοι να διευκολύνουν, παραιτούμενοι, την κυβέρνηση. «Να δούμε τώρα τον πολιτικό παχυδερμισμό καθενός», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα, που αναμένει ανάλογες κινήσεις και από άλλους βουλευτές. Ποιοι είναι αυτοί και κυρίως αν, όντως, έχουν αποφασίσει να διευκολύνουν τον Κώστα Καραμανλή, μένει να φανεί. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται οι Αριστοτέλης Παυλίδης, Γιώργος Βουλγαράκης, Πέτρος Δούκας και Ευάγγελος Μπασιάκος.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Αρ. Παυλίδης θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα περιληφθεί, εκ νέου, στα ψηφοδέλτια, ο ίδιος όμως δεν μοιάζει πρόθυμος να το δηλώσει προκαταβολικά. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, προχώρησε κατά την προεκλογική περίοδο σε επίδειξη πολιτικής δύναμης, διοργανώνοντας μαζική συγκέντρωση οπαδών του. Στελέχη της κυβέρνησης, ωστόσο, τον θεωρούν έναν εκ των πλέον «εκτεθειμένων», τόσο για τις επενδύσεις του σε ακίνητα όσο και για την υπόθεση Βατοπεδίου, στην οποία εμπλέκεται και η οικογένεια της συζύγου του. Ο ίδιος, πάντως, μεταφέρει σε συνομιλητές του ότι «δεν έχει λάβει οποιοδήποτε μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Πέτρος Δούκας, αν και προ ημερών δήλωσε πως εφόσον του ζητηθεί από το κόμμα δεν θα είναι υποψήφιος. Συνεργάτες του, ωστόσο, εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία Ρουσόπουλου «ξεκαθαρίζει το τοπίο» και, ουσιαστικά, «απαλλάσσει» τον ίδιο. Προσθέτουν ότι η διερευνώμενη εμπλοκή Δούκα στην υπόθεση Βατοπεδίου έκλεισε οριστικά με αθωωτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Εφόσον δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους ίδιους, πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Καραμανλής θα αποφασίσει τον αποκλεισμό τους με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις εκ μέρους όσων βρίσκονται στην έξοδο. Σημειώνουν ότι αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει, για μία υπόθεση που κρίθηκε όπως το Βατοπέδι, σε καρατομήσεις, τότε θα πρέπει «να δικαιολογήσει γιατί δεν έπραξε το ίδιο και για στελέχη που ενεπλάκησαν σε άλλες υποθέσεις των τελευταίων ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή