Οι Γερμανοί εισαγγελείς τάσσονται υπέρ της έκδοσης Χριστοφοράκου

Οι Γερμανοί εισαγγελείς τάσσονται υπέρ της έκδοσης Χριστοφοράκου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακολουθώντας τη γραμμή που είχε «χαράξει» με τους δικηγόρους του στην Αθήνα ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος συνέχισε και χθες να καταθέτει ενώπιον της ανακρίτριας Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ -Χεσλ με στόχο την ποινική δίωξη στη Γερμανία πριν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσής του στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα θετικά για τη διαδικασία της έκδοσής του, έληξε το πολύωρο τετ α τετ των Ελλήνων δικαστικών κ. Ζαγοριανού και Παντιώρα με τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί εισαγγελείς δέχθηκαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και συναίνεσαν να εισηγηθούν υπέρ της παράδοσης του κ. Χριστοφοράκου στο Εφετείο, καθώς υιοθέτησαν την άποψη ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στην Ελλάδα δεν έχουν παραγραφεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη απόφαση για το θέμα της έκδοσης θα εκδοθεί σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Χριστοφοράκος δεν κατονόμασε υπουργούς, αλλά πολιτικά κόμματα στα οποία έδινε χρήματα πριν και μετά το 2004. Αναφέρθηκε επίσης σε 2 ή 3 πρώην υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΤΕ. «Μίλησε και για τμήματα του ελληνικού κατηγορητηρίου, για πληρωμές δηλαδή των ετών 2001, 2002, 2003», είπε στην «Κ» δικαστική πηγή. Ο κ. Χριστοφοράκος, του οποίου οι δικηγόροι δήλωσαν χθες ότι ο πελάτης τους ζητεί την άρση του εντάλματος σύλληψης εις βάρος του, απέφυγε να επιβαρύνει μέλη του κεντρικού προεδρείου «εκτός από δύο, που έχουν ήδη επιβαρυνθεί» από τις προηγούμενες μαρτυρίες. Το πρόβλημα της ανακρίτριας είναι ότι δεν είναι πάντα απλό να διακρίνει τι ομολογεί ο κ. Χριστοφοράκος ειλικρινά και τι είναι «προσχηματικό» (vorgeschoben) από τη δικογραφία που γνωρίζει και μεταχειρίζεται για να αποφύγει την έκδοση. Ετσι για παράδειγμα στο υλικό της ανάκρισης στο Μόναχο υπάρχουν δύο καταθέσεις (του κ. Μπέρνσαου και του κ. Σίκατσεκ), όπου ο κ. Χριστοφοράκος φέρεται να λέει ότι χρειαζόταν χρήματα για πρόσωπα που συνδέονται, είτε με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ είτε με το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν όμως σημεία που μόνο εκείνος θα μπορούσε να γνωρίζει και τότε η ανακρίτρια γνωρίζει ότι λέει αλήθεια. Στη διάρκεια της ανάκρισής του ο πρώην ισχυρός άνδρας της ελληνικής Siemens ρωτήθηκε για το σύνολο των καταθέσεων Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ και μία σειρά δικών του εγγράφων σημειωμάτων για τη διαχείριση του 2% από τον τζίρο των τηλεπικοινωνιών. Εν τω μεταξύ η συνάντηση των Ελλήνων δικαστικών με τους Γερμανούς ομολόγους του διήρκησε πάνω από δύο ώρες και οι κ. Παντιώρας και Ζαγοριανός απάντησαν σε σωρεία ερωτημάτων.

Το βασικό θέμα, που απασχόλησε τη γερμανική Εισαγγελία κατά τη συνάντηση, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα: εκείνο της παραγραφής. Και σε αυτό το πεδίο υπήρξε σύμπτωση απόψεων, γεγονός που οδήγησε την Εισαγγελία του Μονάχου να διαβεβαιώσει τους Ελληνες δικαστές ότι θα προχωρήσει σε θετική πρόταση για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου. Θέματα, όπως η γερμανική υπηκοότητα, δηλώθηκε πως δεν ενδιαφέρουν τη γερμανική Δικαιοσύνη ούτε λαμβάνονται υπόψη. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ανοίξει δίκη στη Γερμανία με βάση τα όσα καταθέτει ο κ. Χριστοφοράκος είναι ένα ενδεχόμενο που μένει ανοικτό και «τρέχει» παράλληλα και ανεξάρτητα από τις διαδικασίες της έκδοσης τουλάχιστον προς το παρόν.

Οσο για τον δεύτερο εκζητούμενο, τον κ. Χρήστο Καραβέλα, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ενημέρωσαν τους Ελληνες δικαστικούς πως δεν έχουν κανένα νέο ούτε πληροφορία ότι βρίσκεται επί γερμανικού εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT