Δημόσια ασφάλεια και siemens θα καθορίσουν τις αποφάσεις

Δημόσια ασφάλεια και siemens θα καθορίσουν τις αποφάσεις

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κρίνουν εν πολλοίς τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον χρόνο και την έκταση των αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα αλλά και την προσφυγή ή μη στις κάλπες το φθινόπωρο: Στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης και γενικότερα στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, και στην υπόθεση της siemens.

Οπως φάνηκε από τις μέχρι σήμερα κινήσεις του, ο πρωθυπουργός αντιστάθηκε μέχρι τέλους στις πιέσεις υπουργών και βουλευτών για αλλαγές εδώ και τώρα, και παρ’ ότι γνωρίζει ότι η στάση του αυτή έχει δημιουργήσει αρκετή δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, δεν προτίθεται να προβεί σε καμιά αποσπασματική κίνηση πριν από τις 20 Αυγούστου. Τότε, θα αποφασίσει τελεσίδικα αν θα προκηρύξει εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, ή θα επιμένει στη θέση που μέχρι σήμερα εκφράζει για συνέχιση της κυβερνητικής θητείας μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε θα πρέπει να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ αν θα προκαλέσει ή όχι πρόωρη προσφυγή με αφορμή την αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Με την απόφαση για τον χρόνο των εκλογών συναρτώνται και οι επιλογές του κ. Καραμανλή σε σχέση με το εύρος των αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα καθώς και με τον χρόνο υλοποίησής τους, αφού πχ, αν πρόκειται να στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, δεν έχει νόημα να προηγηθεί ανασχηματισμός, ενώ αντιθέτως, αν ο πρωθυπουργός θελήσει να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, τότε θα πρέπει να προηγηθούν κινήσεις βελτίωσης της κυβερνητικής εικόνας, οι οποίες μάλιστα να προηγηθούν της επισκέψεώς του στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εγκληματικότητα

Η εξάρθρωση της πολυμελούς σπείρας που ευθύνεται μεταξύ άλλων για την απαγωγή του επιχειρηματία Περ. Παναγόπουλου, προκάλεσε αρχικώς ευφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ καλλιέργησε προσδοκίες ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες επιτυχίες της ΕΛΑΣ, οι οποίες απορρέουν από τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζεται στους κόλπους της κυβέρνησης για επικείμενες εξελίξεις στο πεδίο της τρομοκρατίας. Βέβαια, στην εξέλιξή της, η υπόθεση με τους απαγωγείς του επιχειρηματία προβλημάτισε τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία διέκριναν προσπάθεια να πληγεί η κυβέρνηση μέσα από επιλεκτικές διαρροές συνομιλιών μεταξύ των μελών της συμμορίας. Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο, εκτιμούν ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα αποδώσει αποτελέσματα και τελικά δεν θα μειώσει το εύρος της επιτυχίας της ΕΛΑΣ, ούτε και τον θετικό για την κυβερνητική παράταξη αντίκτυπο από την εξάρθρωση της πολυμελούς σπείρας.

Πέραν των παραπάνω, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει αλλάξει θεαματικά η εικόνα στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας που αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τη λαθρομετανάστευση. Το ενδεχόμενο να έχει επιδείξει η κυβέρνηση απτά αποτελέσματα στους παραπάνω ευαίσθητους τομείς μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενισχύει τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του σεναρίου των πρόωρων εκλογών, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα βρει το Μέγαρο Μαξίμου καλύτερες συνθήκες για την τελική αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ.

Αντεπιχείρημα

Το επιχείρημα της βελτίωσης του κλίματος, ωστόσο, χρησιμοποιούν και όσοι τάσσονται κατά των εκλογών, με το σκεπτικό ότι η Ν.Δ. εξακολουθεί να διαθέτει περιθώρια ανάκαμψης και άρα, δεν νοείται η παράδοση των όπλων μέσω των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Ενας πρόσθετος λόγος που αναφέρουν είναι ότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές η ΝΔ χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε κίνηση που να δείχνει ότι πήρε το μήνυμα των Ευρωεκλογών. Τελευταίως, μάλιστα, αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των υπουργών που εισηγούνται συνέχιση του κυβερνητικού βίου τουλάχιστον έως την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Το μεγάλο πρόβλημα και ταυτοχρόνως η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών είναι πώς μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση έως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, με μία οριακή και εξαιρετικά εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με γαλάζιους βουλευτές να βγαίνουν καθημερινά στα ΜΜΕ και είτε να ασκούν κριτική επί παντός του επιστητού είτε να εκφράζουν άλλη γραμμή από την επίσημη, και με υπουργούς να βάλλουν δημοσίως εναντίον συναδέλφων τους.

Βολές

Οι πρόσφατες βολές που εξαπέλυσε από του βήματος της βουλής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς εναντίον του συναδέλφου του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλου, εξαιτίας της επιλογής του δεύτερου να λύσει νομοθετικά το πρόβλημα τουριστικών εγκαταστάσεων που στερούνται άδειας, αλλά και η διαφωνία του κ. Σουφλιά με τον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα για τον ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτελούν απλές ενδείξεις του κλίματος που υπάρχει στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο.

Ανάλογο, αν όχι πιο τεταμένο, είναι το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού πολλοί βουλευτές πιθανολογούν βασίμως ότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας, δεν θα επανεκλεγούν και επιχειρούν να εξασφαλίσουν με κάθε τρόπο καθημερινή δημοσιότητα.

Προβλήματα

Ο πρωθυπουργός έχει λεπτομερή γνώση του παραπάνω κλίματος στο υπουργικό συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ως εκ τούτου και των δυσκολιών με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, και θα λάβει τις αποφάσεις του λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο. Πέραν αυτής, μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα έχει εξελιχθεί και η υπόθεση της siemens, η οποία εσχάτως αρχίζει να προβληματίζει τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν πιθανό ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας να επιχειρήσει να εμπλέξει τη Ν.Δ. για να διευκολύνει την υπερασπιστική του γραμμή.

Σε όλα τα παραπάνω, θα προσμετρηθούν φυσικά και οι εξελίξεις στην οικονομία, αφού ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Γιαν. Παπαθανασίου γνωρίζουν ήδη ότι ο Οκτώβριος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT