Εκλογολογία και εντάσεις στη Ν.Δ.

Εκλογολογία και εντάσεις στη Ν.Δ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώσει των κύκλο των επαφών του με συνομιλητές που εμπιστεύεται, έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα και αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των πρόωρων εκλογών στις αρχές Οκτωβρίου, και όχι του ανασχηματισμού.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μεταβάλει άποψη παρά τις εντάσεις και τον διχασμό που προκαλεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. η προοπτική της κάλπης. Είναι ενδεικτικό, ότι διόλου τυχαία, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και κυβερνητικά στελέχη (Π. Παυλόπουλος, Α. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Παπαθανασίου) απέφυγαν τα τελευταία 24ώρα να διαψεύσουν τις σχετικές πληροφορίες.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός φέρεται ακόμη και αύριο ή, το αργότερο, την Πέμπτη, να «ανοίγει τα χαρτιά του» με τις εκλογές να μοιάζουν «κλειδωμένες» για την 4η Οκτωβρίου.

Ο κ. Καραμανλής εδράζει την, εικαζόμενη ακόμη, απόφασή του στην ανάγκη βαθύτατων διαρθρωτικών αλλαγών στο οικονομικό και θεσμικό πεδίο, πρωτοβουλία που απαιτεί «καθαρό» πολιτικό ορίζοντα, τον οποίο δεν επιτρέπει η στάση του ΠΑΣΟΚ να εκβιάσει τις κάλπες με αφορμή την προεδρική εκλογή. Ενδεικτική της επιχειρηματολογίας του είναι η απάντηση που έδωσε χθες στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, όταν ο τελευταίος του επισήμανε πως «η ακατάσχετη εκλογολογία αποπροσανατολίζει και, συνεπώς, απαιτείται ένα μίνιμουν συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων». «Αυτό το ζήτησα πριν από μερικούς μήνες» απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «αλλά δεν υπήρξε διάθεση συμφωνίας ούτε στους τίτλους (σ.σ από τον Γ. Παπανδρέου)». Ωστόσο, ο δρόμος προς τις κάλπες που, μοιάζει να επιλέγει ο πρωθυπουργός, δεν είναι πλέον χωρίς αγκάθια. Οι δημοσκοπήσεις, την ανάλυση των οποίων έλαβε το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνουν ότι η κύρια αγωνία των πολιτών είναι η οικονομία και, πολύ λιγότερο, άλλα θέματα όπως η προεδρική εκλογή. Συνεπώς, με ευθύνη και της κυβέρνησης που «συντηρεί» την εκλογολογία, αποδυναμώνεται το εις βάρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρημα ότι οδηγεί τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο. Παράλληλα, το εσωτερικό μέτωπο που άνοιξε κάθε άλλο παρά διευκολύνει τους πρωθυπουργικούς χειρισμούς. Υπουργοί της κυβέρνησης τοποθετούνται δημοσίως εναντίον των εκλογών, βουλευτές κάνουν λόγο για «αυτοχειριασμό» και απευθύνουν διαβήματα στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής του κόμματος Μενέλαος Δασκαλάκης έκανε λόγο, σε συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, για «έκρυθμη κατάσταση» ενώ χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τον υπουργό Τουρισμού, Κ. Μαρκόπουλο που εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά παράθυρα εναντίον των εκλογών, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και οι Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σαμαράς.

Τρίτο και βασικό «αγκάθι» στο δρόμο προς τις κάλπες αποτελεί ότι οι κινήσεις του κ. Καραμανλή έχουν ουσιαστικά δημοσιοποιηθεί, ακυρώνοντας το όποιο στοιχείο αιφνιδιασμού έχει απομείνει. «Δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική μας» επέμεναν χθες συνομιλητές του πρωθυπουργού, αποδίδοντας σαφώς – τις διαρροές στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Αυτό που καθίσταται σαφές, ωστόσο, είναι ότι ο κ. Καραμανλής έχει ακούσει όλα τα επιχειρήματα, όλων των πλευρών, έχει πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών και των αντιδράσεων, οι οποίες – όπως υποστηρίζεται – δεν πρόκειται να μεταβάλουν τις αποφάσεις του.

Ζητούν ανασχηματισμό

Το εύρος των αντιδράσεων είναι τέτοιο, που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αρκετοί γαλάζιοι θεωρούν «αυτοκτονία» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και περιγράφουν «οργισμένα τηλεφωνήματα από ψηφοφόρους». Οι ίδιοι ζητούν, αντί εκλογών, ριζικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, σενάριο που, όμως δεν εμφανίζεται πλέον ισχυρό. Κυβερνητικές πηγές επέμεναν εξάλλου και χθες πως «ανασχηματισμός πριν από τη ΔΕΘ δεν πρόκειται να γίνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή