Επίθεση Παπαρήγα κατά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Επίθεση Παπαρήγα κατά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βολές κατά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η γ. γ. του ΚΚΕ κ. Αλ. Παπαρήγα με αφορμή την απόφαση του Ευρωπακού Κοινοβουλίου να καθιερώσει την 23η Αυγούστου ως ημέρα εξίσωσης του φασισμού και του κομμουνισμού. Η κ. Παπαρήγα, μιλώντας από την Καισαριανή και τον χώρο όπου 200 κομμουνιστές εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, επιτέθηκε στα δύο κόμματα εξουσίας καταλογίζοντας πρόθεση να διαστρεβλώσουν και να ξαναγράψουν την ιστορία. «Ο αντικομμουνισμός για τα αστικά πολιτικά κόμματα, φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά είναι αναντικατάστατο όπλο στον αγώνα πρόληψης της ανόδου της ταξικής πάλης και της αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας και εξουσίας του κεφαλαίου». Η κ. Παπαρήγα έκανε εκτεταμένη αναφορά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας ότι η αστική τάξη, ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια, έχει κάθε λόγο να επιβάλλει λήθη και να εμφανίζει το μαύρο – άσπρο όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Αναφέρθηκε ακόμη, με ιδιαίτερα εντόνο τρόπο, στον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισαν η Σοβιετική Ενωση αλλά και ο Ιωσήφ Στάλιν στην ανάσχεση και στην τελική ήττα του ναζισμού. «Στον αιώνα τον άπαντα δεν πρόκειται να συγχωρήσουν στην ΕΣΣΔ της προπολεμικής περιόδου, στο κόμμα των μπολσεβίκων, στον ίδιο τον Στάλιν, ότι τους χάλασαν αυτά τα σχέδια, όχι μόνο με το σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ, αλλά και με τη νίκη του Στάλινγκραντ».

Η σταλινική περίοδος

Αναφερόμενη ειδικότερα στη σταλινική περίοδο της ΕΣΣΔ, τόνισε ότι η συγκεκριμένη περίοδος ενοχλεί γιατί αποτελεί την εμπειρία για τις σκληρές συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και γιατί αποδεικνύει ότι η εργατική τάξη μπορεί να πάρει όλη την εξουσία στα χέρια της και να την ασκεί και θεσμικά και ουσιαστικά. «Αποδεικνύει ότι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει δίχως καπιταλιστές με όσες θυσίες και αν απαιτεί αυτή η εξέλιξη, αλλά δεν μπορεί να ζήσει ούτε μια μέρα δίχως την εργατική τάξη, δίχως τον εργαζόμενο λαό» ανέφερε. «Στις μέρες μας ξανά και ξανά μοιράζεται αφειδώς η καραμέλα των σταλινικών εγκλημάτων. Ξέρουν τι λένε όταν καταδικάζουν τον σταλινισμό» είπε, προσθέτοντας ότι η αστική τάξη ακόμα και όταν χάσει πολιτικά δεν παραδίδει εθελοντικά την οικονομική της εξουσία και την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Επισήμανε ότι το σοσιαλιστικό σύστημα του 20ού αιώνα, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα οποία απέδωσε σε «εσωτερικούς λόγους» και στην «ιμπεριαλιστική περικλύκλωση», ανέδειξε τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα του σοσιαλισμού. Προέβλεψε, τέλος, νέες επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ εν όψει εκλογών και κάλεσε τους πολίτες να τιμωρήσουν εκείνους που προωθούν τον αντικομμουνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή