Μέτωπο υπουργών και βουλευτών κατά Γ. Σουφλιά

Μέτωπο υπουργών και βουλευτών κατά Γ. Σουφλιά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνουν και επεκτείνονται οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, με φόντο την πιθανότητα άμεσης προσφυγής στις κάλπες, η οποία προκαλεί σύγχυση και εκνευρισμό στα γαλάζια στελέχη. Χθες, μάλιστα, οι συγκρούσεις απέκτησαν και ονοματεπώνυμο, αφού στο στόχαστρο υπουργών, πρώην υπουργών και βουλευτών της Ν. Δ. περιήλθε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος θεωρείται ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του σεναρίου των πρόωρων εκλογων. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στην αιχμή των αντιδράσεων βρέθηκαν χθες προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης, εξ εκείνων που θεωρείται ότι εκφράζουν τη λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα. Επειτα από μακρά σιωπή, ο υπουργος Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς διερωτήθη «αν υπάρχει έστω και μισό επιχείρημα που να δείχνει ότι οι εκλογές κάνουν καλό είτε στη χώρα είτε στην παράταξη είτε στον ίδιο τον Κ. Καραμανλή» και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει, να το συζητήσουμε». Ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές, ενώ ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευρ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι όλοι αυτοί που τα τελευταία δύο χρόνια επενδύουν στην ανασφάλεια των πολιτών και εκπέμπουν μιζέρια δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο». Ακόμη πιο αιχμηρός, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος έκανε λόγο για ψιθυριστές και μυστικοσύμβουλους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σουφλιάς επιχείρησε να παρέμβει – χωρίς, πάντως, να διαψεύσει ότι εισηγείται πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πότε βλέπει εκλογές, ο κ. Σουφλιάς απάντησε χαμογελώντας ότι δεν άκουσε το ερώτημα. Ωστόσο, σε επόμενη ερώτηση, αν εισηγείται πρόωρες εκλογές στον πρωθυπουργό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε: «Οι πράξεις μου, οι σκέψεις μου και οι ιδέες και οι εισηγήσεις μου καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας γίνονταν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Με σφοδρότητα

Η πλέον ηχηρή αντίδραση ήρθε χθες από τον πρώην υπουργό κ. Μιχ. Λιάπη, ο οποίος θεωρώντας ότι εκφράζει την κομματική βάση έβαλε με σφοδρότητα εναντίον του κ. Γ. Σουφλιά. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από την «Κ» πώς σχολιάζει την παραπάνω δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Λιάπης διερωτήθη «πώς υπηρετείται το εθνικό συμφέρον, όταν τυχόν εκλογές σε αυτήν τη χρονική συγκυρία θα οδηγήσουν είτε σε ακυβερνησία είτε σε αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ». Εξίσου καυστικός εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι όσοι φέρονται να κάνουν τέτοιες εισηγήσεις και σήμερα σιωπούν έχουν πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες.

Για λογική ηττοπάθειας έκανε λόγο ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Αργ. Ντινόπουλος (Real) και εκτίμησε ότι όσοι τάσσονται υπέρ των εκλογων δεν έχουν ακούσει σωστά τη φωνή της κοινωνίας ή εκκινούνται από προσωπικές στρατηγικές. Την άποψη ότι εισηγήσεις γίνονται από προσωπικές στρατηγικές διατύπωσε εμμέσως και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν. Δ. κ. Μαρ. Γιαννάκου (Flash). Εκτίμησε δε ότι αν πράγματι διακινούνται εκ των έσω, πρέπει να σταματήσουν διότι αγγίζουν τα όρια του κωμικού. «Δεν είναι περίοδος ούτε αλλαγών ούτε εκλογών» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον Real Fm. Στην ίδια κατεύθυνση, η κ. Κατ. Παπακώστα δήλωσε ότι «οι πρόωρες εκλογές οδηγούν τον πρωθυπουργό να γίνει ο ιδανικός αυτόχειρας». Ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιτάχθηκε στη λογική να χάσει τώρα η Ν. Δ. με μικρότερη διαφορά και έκανε λόγο για φυγομαχία που δεν ταιριάζει με την ιστορία της παράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή