Εφέτης ανακριτής για Siemens

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική δικαστική εξέλιξη σημειώθηκε χθες στην πολυσυζητημένη διερεύνηση των μαύρων ταμείων της Siemens, καθώς με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε ζητείται η σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών για την ανάθεση της κύριας ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή. Μια κίνηση, αναμενόμενη στους δικαστικούς κύκλους, λόγω της σωρείας άστοχων ανακριτικών χειρισμών, αλλά και της «εξαιρετικής φύσης και σοβαρότητας» της υπόθεσης. Εντονος είναι ο προβληματισμός ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της ανάκρισης, αφού ανοίγει νέος κύκλος μελέτης της δικογραφίας που συνεπάγεται περαιτέρω καθυστέρηση. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στην υπόθεση των ομολόγων και σχεδόν ένα χρόνο μετά οι κατηγορίες που εκκρεμούν κατά παντός υπευθύνου δεν έχουν ακόμη, επί της ουσίας, προσωποποιηθεί.

Η αντικατάσταση του ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού, ένα χρόνο μετά την έναρξη διενέργειας της έρευνας συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση ενός πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά πειθαρχικού «κατηγορητηρίου», που θέτει εν αμφιβόλω όλη την ανάκριση. Ο ίδιος εμφανίστηκε να λέει εκνευρισμένος ότι «δεν μπορεί να ακυρώνεται με τόση ευκολία το ανακριτικό έργο». Η πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί τις τελευταίες ημέρες ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της επιθεώρησης δικαστηρίων και κ.Ιω. Παπανικολάου είναι «καταπέλτης». Αιχμή στη διερεύνηση των πειθαρχικών αδικημάτων «αν χειραγωγήθηκε από άλλους κατά την ανακριτική του συμπεριφορά και δεν ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα τη δικαστική του συνείδηση, ακόμη και αν υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας αποφεύγοντας να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους κατηγορουμένους Χριστοφοράκο και Καραβέλα». Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αποτέλεσμα της ολιγωρίας του ήταν να διαφύγουν στο εξωτερικό και οι δύο», ενώ αντικείμενο ερεύνης αποτελεί και η ενέργειά του «να μην συμπεριλάβει στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές αρχές για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου και πράξεις της περιόδου 2004-07». Η παράλειψη αυτή είχε ως συνέπεια, σημειώνεται στο έγγραφο του κ. Παπανικολάου, «ήταν να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος για πλημμεληματικές πράξεις, όπως προβλέπει το γερμανικό δίκαιο και να είναι αδύνατο τελικά -ακόμη και αν παραδοθεί στη χώρα μας- να δικαστεί στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη περίοδο».

Η απόσπαση της δικογραφίας από τα χέρια του ανακριτή θεωρείτο από ανωτάτους δικαστικούς «ζήτημα χρόνου», καθώς το κλίμα στον Αρειο Πάγο, μετά την απομάκρυνση του εισαγγελέα κ. Γ. Σανιδά, λόγω συνταξιοδότησής του, δεν φαινόταν να είναι θετικό για εκείνον. Η παραπάνω πειθαρχική έρευνα διενεργείται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλη προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του ίδιου ανακριτή, για τυχόν ποινικές ευθύνες. Εις βάρος του κ. Ζαγοριανού έχουν κατατεθεί ακόμη δύο μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος. «Οταν οι πράξεις ενός ανακριτή απαξιώνονται με βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων», έλεγε στην «Κ» ανώτατος δικαστικός, «πρέπει ο δικαστικός να υποβάλλει παραίτηση από την υπόθεση». Μελανό σημείο στο ανακριτικό του έργο θεωρείται η μη παράδοση του συνόλου της δικογραφίας στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, ενέργεια που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο έκρινε ότι ο ανακριτής είχε την υποχρέωση να δώσει όλα τα αντίγραφα της δικογραφίας. Η άρνησή του, σημειωνόταν, προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εις βάρος του είχαν κατατεθεί και αιτήσεις εξαίρεσης για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και υπεξαγωγή εγγράφων, τις οποίες είχαν καταθέσει οι κατηγορούμενοι Γ. Σκαρπέλης και Ηλ. Γεωργίου.

Ακραία απόφαση

Δικαστικά ακραία, χαρακτηρίστηκε και η απόφασή του να διατάξει, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Λ. Νικολόπουλου, την προσωρινή κράτηση της συζύγου του Χρ. Καραβέλα και της μεγαλύτερης κόρης του και να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για άλλα δύο μέλη της οικογένειας. Η ενέργεια του κ. Τέντε, γίνεται σε ένα χρονικά κομβικό σημείο της ανάκρισης, κι ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και οι διαδικασίες παράδοσης του άλλοτε ισχυρού άνδρα της εταιρείας Μιχ. Χριστοφοράκου. Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Γ. Μαντζουράνης συνδέοντάς τες με την «αλλαγή φρουράς» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή