Πρόωρες εκλογές «μπλοκάρουν» την… επίρριψη ευθυνών

Πρόωρες εκλογές «μπλοκάρουν» την… επίρριψη ευθυνών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπλέκει τις όποιες εξελίξεις στο «μέτωπο» της Πυροσβεστικής το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή για την αντίδραση της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής αναμενόταν να παραδοθεί στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη αργά χθες το βράδυ (ή το αργότερο σήμερα νωρίς το πρωί).

Παρότι, κατά τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, στο κείμενο συμπερασμάτων δεν αναμένονταν εκπλήξεις ή αποκλίσεις από τα ήδη αναφερθέντα σχετικά με τυχόν λάθη ή παραλείψεις ανώτατων αξιωματικών, έντονος ήταν ο προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις και τον καταλογισμό ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά. Πολιτικό στέλεχος του μεγάρου της Κατεχάκη, μιλώντας χθες στην «Κ» προεξόφλησε ότι το πόρισμα Ρακιντζή θα επιρρίπτει ευθύνες στο σύνολο σχεδόν της ηγεσίας του Σώματος. Η ίδια πηγή ωστόσο διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός προκηρύξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τότε θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να ληφθεί απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου για διενέργεια εκτάκτων κρίσεων που θα φέρουν αλλαγές προσώπων στην ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Η… εξίσωση μοιάζει να περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους, καθώς ακόμα κι εάν αποφασιζόταν τελικά να ζητηθούν οι παραιτήσεις των υπεύθυνων αξιωματικών, η εξέλιξη θα προκαλούσε αλυσιδωτές παρενέργειες στην κλίμακα της ιεραρχίας, υποχρεώνοντας τελικά και σε αυτό το ενδεχόμενο τους επικεφαλής του υπουργείου να προχωρήσουν σε κρίσεις.

Ευθύνες σε αξιωματικούς

Ο κ. Ρακιντζής αξιολόγησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταθέσεις αξιωματικών και στοιχεία που συνέλεξε από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Το πόρισμά του φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες σε βάρος των αξιωματικών στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είτε για καθυστερημένη αντίδραση το πρωί του Σαββάτου είτε για εσφαλμένη εκτίμηση του κινδύνου που συνιστούσε η πυρκαγιά τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή