Βαρύ κλίμα στη Ν.Δ. πριν αλλά και μετά το διάγγελμα

Βαρύ κλίμα στη Ν.Δ. πριν αλλά και μετά το διάγγελμα

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινοβραδινή ανακούφιση των γαλάζιων στελεχών αφορούσε αποκλειστικά το ξεκαθάρισμα του τοπίου. Πριν αλλά και μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Κ. Καραμανλή, το κλίμα ήταν βαρύ και η αμηχανία διάχυτη στην κυβερνητική παράταξη. Ακόμη και oι πιο καλοπροαίρετοι από όσους διαφωνούσαν με τη συγκεκριμένη επιλογή συνομολογούσαν χθες ότι η παρουσία του πρωθυπουργού ήταν «καλή», αν και η αιτιολογική βάση που συνόδευσε την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών είναι αδύναμη και το κυβερνών κόμμα μπαίνει στη μάχη των εκλογών υπό δυσμενείς συνθήκες. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, υπουργοί και βουλευτές σημείωναν ότι θα είναι δύσκολο να αιτιολογηθεί επαρκώς γιατί η κυβέρνηση δεν συνέχισε το έργο της μέχρι τις αρχές του χρόνου, οπότε η ευθύνη για τις κάλπες θα έπεφτε εξ ολοκλήρου στις πλάτες του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξέφραζαν έντονες επιφυλάξεις και για την εκλογική απήχηση που θα έχει η δέσμευση του πρωθυπουργού για «πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής», αλλά και η γενικόλογη αναφορά στην ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. Για τη στήριξη του πρωθυπουργικού μηνύματος στα τηλεοπτικά παράθυρα αμέσως μετά το διάγγελμα Καραμανλή, «επιστρατεύθηκαν» κατόπιν συνεννόησης με το Μαξίμου κορυφαία στελέχη, όπως οι κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Ευ. Μεϊμαράκης.

Από νωρίς χθες το πρωί, τα στελέχη της Ν. Δ. ήταν σε κατάσταση νευρικής κρίσης, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης κατακλύζονταν από τηλεφωνήματα, μηνύματα, αλλά και από βουλευτές και οργανωμένα στελέχη του κόμματος που διαδήλωναν σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους σε πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο. Μάλιστα, το κλίμα ήταν τόσο τεταμένο, που κομματικά στελέχη αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το κλίμα υπό το οποίο θα διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στόχος της συσπείρωσης της κομματικής βάσης θα είναι δυσκολότερος από ποτέ. Στη Ρηγίλλης η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού και κομματικά στελέχη προσπαθούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση με εμφανή αμηχανία.

Ανάλογη εικόνα επικρατούσε και στη Βουλή, όπου οι ελάχιστοι βουλευτές της Ν. Δ. που κυκλοφορούσαν αναζητούσαν από τους δημοσιογράφους μία ελπίδα που να οδηγεί σε ανατροπή του διαφαινόμενου σχεδιασμού. Επικαλούνταν, μάλιστα, και τα μηνύματα της εκλογικής τους βάσης για να ενισχύσουν την εκτίμηση ότι θα είναι καταστροφική για το κυβερνών κόμμα αυτή η επιλογή, ενώ δήλωναν αδυναμία να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους προκρίνεται ο συγκεκριμένος χειρισμός.

Προσεγγίσεις και σχόλια

Εξαιρετικά αιχμηροί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν στις προσεγγίσεις και στα σχόλιά τους πολλοί από τους βουλευτές του Β΄ θερινού τμήματος της Βουλής, ενώ αναλόγου περιεχομένου ήταν και η συζήτηση μεταξύ των πάλαι ποτέ λοχαγών του Κ. Καραμανλή στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκη. Εκεί, παρουσία των Σ. Τσιτουρίδη, Ν. Νικολόπουλου, συζητήθηκε ακόμη και η ιδέα αποστολής επιστολής προς τον πρωθυπουργό, η οποία ωστόσο δεν υιοθετήθηκε, καθώς κρίθηκε ότι υπό τις συνθήκες δεν έχει νόημα. Μούδιασμα, αμηχανία και προβληματισμός υπήρχε και στα περισσότερα υπουργικά γραφεία, με τους συνεργάτες των υπουργών να αναμένουν κυριολεκτικά πάνω από το τηλέφωνο τα νεότερα.

Παρ’ ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει την απόφαση για εκλογές εδώ και τουλάχιστον τρία 24ωρα, συνομιλητές του μεταφέρουν ότι για κάποιο διάστημα τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη εμφανίστηκε προβληματισμένος από το εύρος των αντιδράσεων. Λέγεται, μάλιστα, ότι αργά το βράδυ της Τρίτης έγινε συνάντηση στελεχών από τον στενό «καραμανλικό πυρήνα», προκειμένου να αποτιμηθεί το κλίμα που δημιουργείται και να μεταφερθεί στον πρωθυπουργό. Στη συνάντηση αυτή, η οποία κατά πληροφορίες πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου -εν τη απουσία, πάντως, του πρωθυπουργού- συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου, ο γενικός διευθυντής της Ν. Δ. Μεν. Δασκαλάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Ζακυνθινός. Ολοι εκτίμησαν ότι το εύρος των αντιδράσεων είναι μεγάλο και ότι θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να λήξει η εκκρεμότητα, προκειμένου να μην πάρει διαστάσεις «ανταρσίας» στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ λέγεται ότι μετέφεραν τις εκτιμήσεις τους στον κ. Καραμανλή. Αλλες πληροφορίες μιλούν και για κατ’ ιδίαν μακρά συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, ο οποίος θεωρείται εκ των βασικών στελεχών του στενού «καραμανλικού πυρήνα», ο λόγος του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία. Κατά τις παραπάνω πληροφορίες, και ο κ. Μολυβιάτης φέρεται να μετέφερε στον πρωθυπουργό τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν. Πάντα κατά τις παραπάνω πηγές, ο κ. Καραμανλής διεμήνυσε στους συνεργάτες του ότι δεν θα μεταβάλει την απόφασή του, η οποία στηρίζεται σε δεδομένα τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν το διάγγελμα να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ωστόσο, αποφασίστηκε η επίσπευσή του υπό τον ορατό κίνδυνο να φορτιστεί περαιτέρω το εκρηκτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην κυβερνητική παράταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή