Εκλογές με διακύβευμα την οικονομία

Εκλογές με διακύβευμα την οικονομία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά σιωπή ημερών, που επέτρεψε την ανεξέλεγκτη διακίνηση σεναρίων αλλά και το βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε χθες βράδυ την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, την 4η Οκτωβρίου.

Ο κ. Καραμανλής ανέδειξε ως βασικό διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης την οικονομία και επιχείρησε να «χρεώσει» στο ΠΑΣΟΚ την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάνοντας λόγο για εκβιασμό εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφασή του για πρόωρες εκλογές ως πράξη ευθύνης, εξηγώντας ότι «θα ήταν αδιανόητο να αφήσω τον τόπο να σύρεται προκειμένου να χρεωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις συνέπειες της καταψήφισης του κ. Κ. Παπούλια».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, έκανε λόγο για τα δύο κρίσιμα έτη που έπονται και παρουσίασε τρεις προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση: την περιστολή των δημοσίων δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής «όσες ομάδες κι αν θιγούν» και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. «Στόχος μου», είπε, «ήταν όλα αυτά να προχωρήσουν μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας τον Σεπτέμβριο του 2011», εξηγώντας ότι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ως αποτέλεσμα «τα πάντα να παρασυρθούν στη δίνη ενός έντονα προεκλογικού κλίματος».

Μαλιστα, προσωποποίησε το διακύβευμα περί την οικονομία και κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα διαχειρισθεί την έξοδο από την κρίση. Δείχνοντας σαφώς ότι η εκλογική μάχη θα δοθεί «επί προσωπικού» με τον κ. Γ. Παπανδρέου σημείωσε, επενδύουμε στην ωριμότητα των πολιτών, εκείνοι θα επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο πάντως ουδέποτε κατονόμασε. Προς ενίσχυση του διλήμματος ευθύνη – ανευθυνότητα, το οποίο θα είναι κεντρικό στην προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν «θα μοιράσουμε υποσχέσεις, δεν θα προσπαθήσουμε να φανούμε ευχάριστοι». Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του δύσκολου δρόμου που αποτελεί τη μόνη διέξοδο και του εύκολου δρόμου που προτείνει η άλλη πλευρά, σημείωσε, μεταξύ του δύσκολου δρόμου της ευθύνης και της ανευθυνότητας.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και στοιχεία αυτοκριτικής, όταν επιχειρηματολογώντας για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας αναγνώρισε ότι και η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κάνει βαθύτερες τομές, να έχει αψηφήσει τις αντιδράσεις. Αλλωστε, σε αυτό το σημείο του χθεσινού του διαγγέλματος εντοπίζεται το μεγαλύτερο τμήμα της κριτικής ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του, πώς θα μπορέσει δηλαδή να πείσει τους ψηφοφόρους ότι όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη στην οικονομία και σε άλλους τομείς θα γίνουν στο εξής. Το έτερο σημείο κριτικής αφορά τον χρόνο ή μάλλον την καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποφάσεων του πρωθυπουργού καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, εξέλιπε το όποιο στοιχείο αιφνιδιασμού και, εν τω μεταξύ, επετράπη να δημιουργηθούν συνθήκες «αντάρτικου» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που αναμένεται να έχει συνέπειες και στην επικείμενη εκλογική μάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή