Κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων στο Φαρμακονήσι

Κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων στο Φαρμακονήσι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από την επικίνδυνη παρενόχληση αεροσκάφους των Ολυμπιακών Αερογραμμών από F-16, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Φαρμακονήσι. Χθες έγινε γνωστό ότι το πρωί της Τρίτης, ελικόπτερο Σινούκ, που πραγματοποιούσε δρομολόγιο ρουτίνας με αφετηρία την Κω και προορισμό το Φαρμακονήσι, δέχθηκε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου από ελεγκτές τουρκικού ραντάρ. Στις 9.22 π.μ. στον ασύρματο του ελικοπτέρου, διαβιβάστηκε σήμα από τους ελεγκτές αεράμυνας του ραντάρ της χερσονήσου Ντάτσα (στην τουρκική ακτή απέναντι από τη Σύμη και έχει αρμοδιότητα τον έλεγχο αεράμυνας της γείτονος στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή), το οποίο ειδοποιούσε τους κυβερνήτες του Σινούκ ότι παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας!

Τους αγνόησαν

Οπως μάλιστα συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ζητήθηκε από τον χειριστή να δηλώσει τα στοιχεία της πτήσης και να αποχωρήσει αμέσως από την περιοχή.

Οι αξιωματικοί που επέβαιναν στο Σινούκ, γνωρίζοντας βεβαίως ότι πετούν πάνω από το Φαρμακονήσι, αγνόησαν το σήμα, ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και προσγειώθηκαν με ασφάλεια. Παράλληλα ενημέρωσαν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), από το οποίο δόθηκε η ίδια εντολή, να αγνοηθούν δηλαδή οι τουρκικές παρενοχλήσεις. Οι Τούρκοι επέμειναν για λίγα δευτερόλεπτα, επισημαίνοντας στο χειριστή του Σινούκ ότι δεν έχει το δικαίωμα να βρίσκεται στην περιοχή. Το περιστατικό, για το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προχωρήσει σε διάβημα, προβληματίζει επιτελείς και διπλωμάτες, σε συνδυασμό με την παρενόχληση της Δευτέρας στο ίδιο μάλιστα γεωγραφικό σημείο.

Η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και ο κίνδυνος που αυτή προκαλεί στην πολιτική αεροπλοΐα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, και την εθιμοτυπική συνάντηση που είχε χθες το πρωί η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη με την κ. Tina Kaidanow, νέα υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα σε ευρωπαϊκά και ευρώ-ασιατικά θέματα, περιλαμβανομένων βεβαίως και των ελληνοτουρκικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μπακογιάννη δεν περιορίστηκε στο περιστατικό της Δευτέρας αλλά επεκτάθηκε στη γενικότερη τακτική της Αγκυρας να παρενοχλεί όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και πολιτικά αεροσκάφη, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών. Νωρίτερα, με την κ. Kaidanow, συνάντηση είχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης.

«Οι καλοί λογαριασμοί»

Αναφερόμενος στα περιστατικά των τελευταίων εικοσιτετραώρων ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι: «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και όταν ο λογαριασμός παραφουσκώνει από τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις και τις παρενοχλήσεις είναι φυσικό ότι όλα αυτά δεν μπορεί να μένουν χωρίς συνέπεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επεισόδιο παρενόχλησης του αεροσκάφους των Ολυμπιακών Αερογραμμών αναφέρθηκε η υπουργός Επικοινωνιών της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Σουηδίας κ. Ασα Τόρστεσον. Είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των επιβατών σε ασφαλείς αερομεταφορές. Αφορμή για τη δήλωση αυτή υπήρξε η ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργο Κουμουτσάκου. Το περιστατικό κατήγγειλε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μαριλένα Κοππά στον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. κ. Ολι Ρεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή