Οι διαδικασίες και το σενάριο μη αυτοδυναμίας

Οι διαδικασίες και το σενάριο μη αυτοδυναμίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της χθεσινής απόφασης του πρωθυπουργού ακολουθεί κατά το Σύνταγμα η διαδικασία διάλυσης της Βουλής, που γίνεται με διάταγμα το οποίο θα υπογράψει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα θυροκολληθεί εντός της ημέρας στη Βουλή. Οπως προβλέπει επίσης το Σύνταγμα, εντός των προσεχών 30 ημερών θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές, γεγονός που εξηγεί γιατί από τις πρώτες διαρροές γινόταν λόγος μεταξύ 4 και 11 Οκτωβρίου, πριν κλειδώσει το σενάριο της πρώτης ημερομηνίας.

Εντός των ημερών αναμένεται ότι θα αντικατασταθεί, ως είθισται, ο υπουργός των Εσωτερικών, προκειμένου πρόσωπο διακομματικής αποδοχής να αναλάβει την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών.

Αν όλα αυτά, ωστόσο, είναι σε γενικές γραμμές γνωστά και αναμενόμενα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο ο νικητής των εκλογών της 4η Οκτωβρίου να μη συγκεντρώσει τούτη τη φορά τις απαιτούμενες 151 έδρες προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο δεν έχει καμία απολύτως σημασία για την αυτοδυναμία η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων. Για να κατακτήσει ο νικητής τις πολυπόθητες 151 έδρες πρέπει να ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο πήχυ – ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 42% και εξαρτάται αποκλειστικώς από το αντίστοιχο ποσοστό των μικρών κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής μη έχοντας συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3%. Οσο μεγαλύτερο είναι αθροιστικά το ποσοστό των μικρών, τόσο χαμηλώνει ο πήχυς της αυτοδυναμίας από το 42% προς το 40% για το πρώτο κόμμα.

Η διερευνητική εντολή

Σε περίπτωση που ο νικητής των εκλογών δεν έχει την αυτοδυναμία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη λεγόμενη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, προκειμένου να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης (συνεργασίας) που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν αυτή δεν προκύψει, ο κ. Καρ. Παπούλιας θα προωθήσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και αν ούτε και αυτή τελεσφορήσει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί 3 ημέρες, ενώ μπορεί να επιστραφεί και νωρίτερα στον Πρόεδρο από τους αρχηγούς. Αν όλες οι διερευνητικές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος καλεί όλους τους αρχηγούς σε μια έσχατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, κι αν και αυτή αποτύχει τότε αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης για να διενεργήσει νέες εκλογές και πάλι σε 30 μέρες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε τυχόν επαναληπτικές εκλογές θα ισχύσει ο νέος νόμος του κ. Πρ. Παυλόπουλου που «χαρίζει» στο πρώτο κόμμα επιπλέον έξι έδρες, χαμηλώνοντας ταυτοχρόνως τον πήχυ της αυτοδυναμίας κατά 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή