Το χρονικό της προσφυγής στις κάλπες

Το χρονικό της προσφυγής στις κάλπες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη από τις 8 Ιανουαρίου, την επομένη δηλαδή του κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διατηρούσε σε όλους τους σχεδιασμούς του ανοικτό το ενδεχόμενο μιας αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες. Το σενάριο των «δίδυμων εκλογών» -εθνικών και ευρωεκλογών- συζητήθηκε στον στενό πυρήνα του Μαξίμου, όπως και η εκδοχή να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές τον Μάιο και να υπάρξουν επαναληπτικές, εφόσον απαιτείτο, μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, τα ανοικτά μέτωπα της σκανδαλολογίας αλλά και οι δυσμενείς δημοσκοπήσεις «πάγωσαν» τα πρωθυπουργικά σχέδια, τα οποία αναβίωσαν, για λίγες ώρες, το βράδυ των ευρωεκλογών όταν ο Κ. Καραμανλής σκέφτηκε να προχωρήσει άμεσα σε εθνικές εκλογές.

Οι λόγοι που οδηγούσαν τον πρωθυπουργό στην «εκλογική λογική» ήταν η οικονομία, ο αριθμός και κυρίως η «δραστηριότητα» των 150 βουλευτών του, η βεβαιότητα ότι η «κρατική μηχανή» θα αποδεικνύονταν κατώτερη των περιστάσεων, όπως φάνηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και οι εκτιμήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εμπεδώσει δυναμική αυτοδυναμίας. Με δεδομένη την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να εκβιάσει εκλογές, με αφορμή την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός εκλήθη να επιλέξει μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2010, όταν θα ολοκληρώνονταν οι άκαρπες ψηφοφορίες στη Βουλή, και μιας ημερομηνίας που θα ήταν επιλογής του. Το «πάγωμα» του ανασχηματισμού που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η κομματική βάση μετά τις ευρωεκλογές αποτέλεσε το πρώτο δείγμα για τις εκλογικές προθέσεις του πρωθυπουργού. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τους Γιώργο Σουφλιά και Γιάννη Λούλη, οι οποίοι και του μετέφεραν την εκτίμηση ότι τίποτε καλό δεν είχε να περιμένει από την παράταση του βίου της κυβέρνησης. Ο κ. Σουφλιάς είχε, μαζί με τον Γιάννη Παπαθανασίου, ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών αδιεξόδων ενώ ο Γιάννης Λούλης ανέλυε τα εκλογικά δεδομένα, εκτιμώντας ότι το σενάριο των «άμεσων εκλογών» δεν θα οδηγούσε σε αυτοδυναμία.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε καταλήξει στην απόφασή του εδώ και αρκετές εβδομάδες, έχοντας πραγματοποιήσει κύκλο επαφών και με τους Προκόπη Παυλόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Δημήτρη Σιούφα. Διόλου τυχαίο είναι που αυτά τα στελέχη απέφυγαν οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο το τελευταίο διάστημα. Μόνον σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους είτε υπερασπίζονταν την επιλογή των εκλογών είτε την αποδέχονταν ως «αναγκαίο κακό», όπως για παράδειγμα οι κ. Παυλόπουλος και Σιούφας, που εμφανίζονταν αρχικώς επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο εκλογών. Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δεν διέψευδε τα εκλογικά σενάρια. Ο εκπρόσωπος διέψευδε, κατ’ ιδίαν μόνον, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού χωρίς να είναι εξίσου απόλυτος στο ερώτημα περί εκλογών.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική καθυστέρησε, προσωρινά μόνον, τους σχεδιασμούς για πρόωρες κάλπες και δημιούργησε το «κενό πρωτοβουλιών» εντός του οποίου αναπτύχθηκε το κίνημα αντίδρασης των γαλάζιων στελεχών. Οι Δημ. Αβραμόπουλος, Αντ. Σαμαράς, Κ. Μαρκόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης και πλήθος βουλευτών άρχισαν να τοποθετούνται δημοσίως, ελπίζοντας ότι μπορεί να μεταβληθεί η απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ εναντίον των εκλογών τοποθετούνταν, κατ’ ιδίαν, και οι Κ. Χατζηδάκης, Α. Σπηλιωτόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή