Αποχαιρετισμοί, αλλά και αιχμές στο Κοινοβούλιο

Αποχαιρετισμοί, αλλά και αιχμές στο Κοινοβούλιο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία σεμνή τελετή που θύμιζε περισσότερο μνημόσυνο, παρά αποχαιρετιστήρια συνάντηση, ολοκληρώθηκαν χθες το πρωί οι εργασίες και του Β΄ Θερινού Τμήματος και η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για τη διεξαγωγή των εκλογών και επανασύγκλησή της -όπως θα αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα που θα θυροκολληθεί τη Δευτέρα- καλώς εχόντων των πραγμάτων, δηλ. εφόσον προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση κυβέρνηση, στις 14 Οκτωβρίου.

Παρά το δεδομένο ότι από το απόγευμα της προηγουμένης η χώρα και επισήμως είχε μπει σε προεκλογική τροχιά, η Βουλή θεσμικώς λειτούργησε για να συζητήσει, άνευ επί της ουσίας αποτελέσματος, την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο ψήφισε προ μηνών η Βουλή με αναφορά στους ετερόφυλους, αυτή τη φορά για τους ομόφυλους.

Αν και ήταν δεδομένο ότι η πρόταση ούτε θα περνούσε ούτε καν θα έμπαινε εκ του Συντάγματος σε ψηφοφορία, από κομματικό καθήκον την υποστήριξαν από το ΠΑΣΟΚ η κ. Εύα Καϊλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Παπουτσής και την απέκρουσαν η κ. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα από τη Ν.Δ. και ο κ. Γ. Γεωργίου από τον ΛΑΟΣ, το «παρών» προέκρινε η κ. Εύα Μελά από το ΚΚΕ, ενώ την υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ (Νικ. Τσούκαλης).

Ο παριστάμενος επίσης εξ υποχρεώσεως υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης (ο υπουργός Δικαιοσύνης απουσίαζε καθώς βρισκόταν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο) με κόσμιο τρόπο είπε διπλωματικά ότι η πρόταση αξίζει να μελετηθεί.

Από εκεί και πέρα όμως άρχισαν τα κατά συνθήκην ψεύδη και οι ανταλλαγές φιλοφρονήσεων για το άψογο κοινοβουλευτικό έργο που πραγματοποιήθηκε κ.λπ., ενώ αλληλοσυνεχάρησαν οι κ. Δ. Σιούφας, Απ. Κακλαμάνης, Αννα Μπενάκη και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Παρ’ όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης βρήκαν την ευκαιρία για αιχμές με τον κ. Παπουτσή να μιλάει «για τη μοναδική δυνατότητα του πρωθυπουργού να παραιτηθεί».

Σίγουρα συνιστά απόλυτη υπευθυνότητα η προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες, απάντησε ο κ. Ν. Δένδιας. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης μπήκε στην αίθουσα για να υποστηρίξει τη θέση που εξέφρασε από προχθές, ότι πρόκειται περί παραιτήσεως του πρωθυπουργού και άρα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ως μικρής εμβέλειας πυροτέχνημα για τη δημιουργία εντυπώσεων, χαρακτήρισε τον αφορισμό Καρατζαφέρη, ο υφυπουργός Εσωτερικών για να του απαντήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ότι «έχετε δικαίωμα στον πανικό, όπως εξάλλου διδάσκετε καθημερινώς τον τελευταίο καιρό από την ατολμία του κ. πρωθυπουργού».

Βρήκε όμως την ευκαιρία να αντεπιτεθεί ο κ. Παπουτσής μιλώντας για «ομολογία ακυβερνησίας και ομολογία αποτυχίας» από πλευράς του κ. Καραμανλή.

Ανευ ουσιαστικού αντικρίσματος

Συνεδρίασε όμως -επίσης άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος, αφού δεν υπάρχει Βουλή για να ψηφίσει- η επιτροπή εμπορίου εγκρίνοντας μια συμφωνία με τη Μάλτα για συνεργασία στον τομέα έρευνας και διάσωσης, ενώ όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα θα λειτουργήσει το ετήσιο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων.

Κατά τα άλλα άρχισαν τις εμφανίσεις τους με διάφορους τρόπους πρώην βουλευτές.

Με email δήλωσε παρών στις εξελίξεις ο κ. Λουκάς Αποστολίδης, ενώ ήλθε για να δηλώσει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αν θα κατέβει στις εκλογές ο κ. Κίμων Κουλούρης.

Με έγγραφη δήλωσή του δηλώνει παρών στην εκλογική μάχη ο κ. Χρ. Βερελής, χαρακτηρίζοντας ως πράξη ευθύνης υπέρ του ΠΑΣΟΚ την παραίτησή του τον περασμένο Μάιο.

Ταυτόχρονα με τον κ. Βερελή ένιωσε την ανάγκη να κάνει δήλωση με email εν όψει εκλογών και η συνυποψήφιά του κ. Σοφία Γιαννακά στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ στη Βουλή εμφανίσθηκαν δύο παλαιοί γνώριμοι, ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής κ. Ι. Βαρβιτσιώτης και ο παλαιός επίσης βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ν. Αναγνωστόπουλος. Το σαράκι της πολιτικής δεν εγκαταλείπει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή