Ν.Δ.: πρώτος στόχος η συσπείρωση

Ν.Δ.: πρώτος στόχος η συσπείρωση

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δίλημμα που έθεσε ο Κ. Καραμανλής στους πολίτες καλώντας τους να επιλέξουν τον πρωθυπουργό (και όχι την κυβέρνηση) που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, θα υποστηριχθεί από ανάλογη προεκλογική στρατηγική, η οποία θα είναι αμιγώς προσωποκεντρική και θα διαμορφώνεται ακόμη και στις λεπτομέρειές της από τον ίδιον τον πρωθυπουργό. Πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Καραμανλή να παρακολουθεί στενά όλους τους κρίσιμους τομείς της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ., από την επικοινωνιακή στρατηγική και τα τηλεοπτικά σποτ, μέχρι τα ψηφοδέλτια και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε αυτά. Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η στρατηγική του πρωθυπουργού περιλαμβάνει σειρά θεαματικών κινήσεων, οι οποίες θα προκαλέσουν συζητήσεις και θα επηρεάσουν θετικά για τη Ν.Δ. το προεκλογικό κλίμα.

«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει το μέγεθος και την έκταση των αντιδράσεων για την απόφαση που πήρε, αλλά επιμένει στην ορθότητά της και θα δώσει τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις», έλεγαν χθες συνεργάτες του, ευελπιστώντας ότι στην αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες, θα καταλαγιάσουν οι εντάσεις και θα αυξηθεί η εξαιρετικά προβληματική, μέχρι στιγμής, συσπείρωση της Ν.Δ. Αλλωστε, σε αυτό κατατείνουν τόσο η δημόσια δέσμευση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ότι ακόμη και σε περίπτωση ήττας δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ., όσο και οι δηλώσεις των Δ. Αβραμόπουλου, Αρη Σπηλιωτόπουλου και Αντ. Σαμαρά οι οποίοι, αν και είχαν διαφωνήσει με τις πρόωρες εκλογές, κάλεσαν χθες σε συσπείρωση για την εκλογική νίκη της Ν.Δ.

Δύο κατ’ αρχήν στόχοι

Για την επίτευξή τους, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και της Ρηγίλλης θέτουν δύο κατ’ αρχήν στόχους: την ανακοπή ενδεχόμενου κύματος φυγής οργανωμένων στελεχών και ψηφοφόρων προς τον ΛΑΟΣ και την αποδυνάμωση του ηγετικού προφίλ του Γ. Παπανδρέου. Στη λογική αυτή, μάλιστα, κάποιοι δεν αποκλείουν αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός να σηκώσει το γάντι που στις προηγούμενες εκλογές του πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αποδεχθεί μια τηλεοπτική μονομαχία με τον αντίπαλό του. Χθες, πάντως, δημοσκόπηση της GPO για το Mega επιβεβαίωσε ότι σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. διαφωνεί με την απόφαση του πρωθυπουργού για κάλπες (το 39% των ψηφοφόρων του 2007). Ωστόσο, κομματικά στελέχη εκτιμούσαν ότι το ποσοστό αυτό είναι μάλλον χαμηλότερο από εκείνο που πολλοί φοβούνταν και εξέφραζαν την προσδοκία ότι με το κλίμα πόλωσης η Ρηγίλλης θα αναχαιτίσει τις πιθανολογούμενες διαρροές.

Εχοντας περιορίσει δραστικά τον κύκλο των καθημερινών συνομιλητών του, ο κ. Καραμανλής ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αυριανή του ομιλία στη ΔΕΘ και για την εφόλης της ύλης συνέντευξη που θα παραχωρήσει τη Κυριακή, η οποία υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη. Ο κ. Καραμανλής αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τη Θεσσαλονίκη, ενώ νωρίτερα, προκειμένου να διατηρήσει σε πρώτο πλάνο την οικονομία, συγκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου την οικονομική «τρόικα» των κ. Γ. Παπαθανασίου, Γ. Σουφλιά και Κ. Χατζηδάκη.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το κλίμα ήταν μάλλον άχρωμο, αν και όλοι οι παριστάμενοι επέλεξαν το θερμό χειροκρότημα προς τον κ. Καραμανλη για να δείξουν ότι θα μπουν στη μάχη με «ψυχή», όπως τους ζήτησε ο πρωθυπουργός, παρά τις διαφωνίες τους. Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε το πλαίσιο που οριοθέτησε και στο προχθεσινό του διάγγελμα, διανθισμένο αυτή τη φορά με λίγο μεγαλύτερη δόση αυτοκριτικής -όχι πάντως αρκετή για τους περισσότερους- ενώ επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, επιμένοντας ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές ήταν δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη. Προκειμένου να μην υπάρξει νέος κύκλος εσωτερικών αναταράξεων, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα μετέχουν και στην κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της χωρίς ανάπαυλα», είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς και τόνισε ότι η μάχη θα είναι δύσκολη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα είναι και πάλι στο τιμόνι της χώρας. «Εχουμε μια δύσκολη μάχη και πρέπει να τα δώσουμε όλα», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε με έμφαση ότι «λάθη και αβασάνιστες τοποθετήσεις, δεν συγχωρούνται και ότι θα δώσουμε τον αγώνα με ενιαίο λόγο και ψυχωμένα. Κανένας να μην λιποψυχήσει», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός προχώρησε επίσης σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις πιο βαθιές τομές και να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. «Δεν παριστάνουμε τους αλάνθαστους, ούτε είμαστε. Αυτό το αφήνουμε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο άφησε τεράστιο έλλειμμα και δεν έκανε καμιά αυτοκριτική», είπε.

Χθες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός βρήκε έναν μάλλον απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Β. Πολύδωρα, ο οποίος σε αντιδιαστολή με τον Μ. Λιάπη, δήλωσε ότι όχι μόνο θα είναι υποψήφιος, αλλά ότι εμπιστεύεται τον Καραμανλή και ότι αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή